Thumbnail
Τι αποκαλύπτουν οι ειδικοί για τις καλύτερες τροφές που θα μας προσφέρουν μακροζωία

Θέλετε να ζήσετε μια μακρά και υγιή ζωή; Δεν υπάρχουν εγγυήσεις, αλλά οι ειδικοί λένε ότι μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα για να αυξήσετε τις πιθανότητες μακροζωίας σας.

Στην προσπάθεια αυτή γιατί να μην ξεκινήσετε βελτιώνοντας τη διατροφή σας; Αυτό σημαίνει να αποφεύγετε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως αρτοσκευάσματα και τηγανητές πατάτες, σύμφωνα με τους ειδικούς στη μακροζωία.

Αντιθέτως, θα πρέπει να δώσετε έμφαση σε φυσικές τροφές, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φρέσκα λαχανικά, δήλωσε μια ομάδα ατόμων τρίτης ηλικίας.

Ακολουθεί μια λίστα με τις 11 τροφές που προτείνουν οι ειδικοί να εντάξετε στη διατροφή σας για μακροζωία

  1. Σταυρανθή λαχανικά
  2. Σκούρα φυλλώδη λαχανικά
  3. Λιπαρά ψάρια
  4. Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  5. Μούρα
  6. Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση
  7. Ξηροί καρποί και σπόροι
  8. Γιαούρτι
  9. Σκούρα σοκολάτα
  10. Όσπρια
  11. Ντομάτες

Σταυρανθή λαχανικά

Το μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε ωφέλιμα συστατικά που μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες μακροζωίας. Ο Dr. Mark Hyman, συγγραφέας, οικογενειακός γιατρός και διευθυντής του UltraWellness Center στο Lenox της Μασαχουσέτης, είπε ότι το μυστικό είναι όλα τα αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινικά και αντιγηραντικά φυτοθρεπτικά συστατικά που περιέχουν. «Δεν υπάρχει πραγματικά ανώτατο όριο για το πόσα σταυρανθή λαχανικά μπορείτε να φάτε, αλλά ένας καλός κανόνας είναι να καλύπτετε περίπου τα τρία τέταρτα του πιάτου σας με αυτά», είπε ο Hyman.

Σκούρα φυλλώδη λαχανικά

Τεχνικά, ανήκουν και αυτά στην κατηγορία των σταυρανθών λαχανικών, αλλά ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι σημαντικά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και φολικό οξύ, το οποίο είναι φιλικό προς την καρδιά και καταπολεμά τον καρκίνο, σύμφωνα με την Dr. Linda Shiue, internist και διευθύντρια ιατρικής μαγειρικής και τρόπου ζωής στο Kaiser Permanente στο San Francisco.

Λιπαρά ψάρια

Προτιμήστε κονσερβοποιημένο σολομό και αντζούγιες, ρέγγες ή ένα ωραίο κομμάτι φρέσκου σολομού, λέει ο Hyman. Είναι όλα εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. «Η κατανάλωση σολομού 2 φορές την εβδομάδα είναι αρκετή για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής, αρρυθμίας, εγκεφαλικού επεισοδίου, υψηλής πίεσης του αίματος και αυξημένων τριγλυκεριδίων», είπε ο Hyman. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής, μίας από τις κύριες απειλές για την υγεία μας καθώς μεγαλώνουμε.

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

«Μόλις μισό κουταλάκι του γλυκού την ημέρα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, νευροεκφυλιστικές νόσους, αναπνευστικές παθήσεις και καρκίνο», δήλωσε ο Hyman.

Μούρα

Αποφύγετε τα παραδοσιακά επιδόρπια και προτιμήστε μια χούφτα από αυτούς τα θαυματουργά φρούτα, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Από το kimchi έως το kombucha, αυτές οι τροφές περιέχουν «ευεργετικές ουσίες που σας βοηθούν να διατηρήσετε ένα υγιές έντερο», είπε ο Hyman. Αυτά τα «βακτήρια» είναι στην πραγματικότητα μικρόβια που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στη μείωση της φλεγμονής και κάνουν θαύματα στο έντερό μας προάγοντας την μακροζωία. «Αυτό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση ενός υγιούς σώματος και κρίσιμο για την υγεία μας μακροπρόθεσμα», επεσήμανε ο ειδικός.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Σύμφωνα με την Dr. Florence Comite, ιδρύτρια του Comite Center for Precision Medicine and Healthy Longevity της Νέας Υόρκης, τα καρύδια είναι γεμάτα φυτικές ίνες και πρωτεΐνη. «Τα καρύδια είναι από τα αγαπημένα μου γιατί αποτελούν επίσης καλή πηγή φυτικών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, των ωφέλιμων για την καρδιά λιπαρών που λαμβάνετε από τα λιπαρά ψάρια», δήλωσε η Dr. Comite.

Γιαούρτι

Το αγνό γιαούρτι, σύμφωνα με την Comite, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, ασβέστιο και μαγνήσιο, εκτός από το γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ ή GABA, «έναν νευροδιαμεταφορέα που χαλαρώνει το σώμα, μειώνει το στρες και βελτιώνει τον ύπνο».

Σκούρα σοκολάτα

Απολαύστε μαύρη σοκολάτα για να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς και να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου ή διαβήτη. «Η μαύρη σοκολάτα έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά ακόμα και από τα μύρτιλα, ένα άλλο τρόφιμο που προάγει την μακροζωία», είπε η Comite, συνιστώντας σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο 75% ή υψηλότερη. Η γιατρός ανέφερε επίσης ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετική και για την υγεία του εγκεφάλου.

Όσπρια

Οι φακές, τα φασόλια και παρόμοια όσπρια «μπορούν να σταθεροποιήσουν το σάκχαρο στο αίμα και να μειώσουν την χοληστερόλη», σύμφωνα με την Shiue. Επίσης, μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου».

Ντομάτες

Το λυκοπένιο είναι ένα αντιοξειδωτικό γνωστό ότι βοηθά στην καρδιαγγειακή υγεία, σύμφωνα με την Shiue. Οι ντομάτες είναι πλούσιες επίσης σε βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για την άμυνα του οργανισμού.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 12/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα