Σοκάρει το περιστατικό στον Πύργο της Ηλείας, όπου 48χρονος έχασε τη ζωή του μετά από τσίμπημα – πιθανότατα- δηλητηριώδους αράχνης.
Η τραγική κατάληξη του 48χρονου άνδρα στον Πύργο της Ηλείας, που φέρεται να έχασε τη ζωή του από το τσίμπημα της καφέ αράχνης, έχει προκαλέσει εύλογα το ενδιαφέρον γύρω από το τι είναι και κυρίως πόσο επικίνδυνο για τον άνθρωπο μπορεί να είναι το συγκεκριμένο είδος αρθρόποδου.
Τι γνωρίζουμε για την καφέ αράχνη – ερημίτη
Η αράχνη ερημίτης είναι η πιο δημοφιλής στην οικογένεια των καφέ αραχνών. Πρόκειται για ένα μικρό είδος, με σώμα σε σχήμα βιολιού που μπορεί να φτάσει σε μήκος έως και 1,2 εκατοστά.
Το δάγκωμά της, ωστόσο, μπορεί να αποτελέσει μια ισχυρή, δηλητηριώδη γροθιά. Συνήθως οδηγεί σε νέκρωση των κυττάρων του δέρματος, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές αντιδράσεις ή ακόμη και στον θάνατο σε ορισμένους ανθρώπους.
Ως επί το πλείστον όμως, περίπου το 90% των περιπτώσεων επουλώνονται δίχως ιατρική παρέμβαση και θεραπεία, σύμφωνα με τον Rick Vetter, πρώην ερευνητή εντομολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.
Αφού αναζητήσουν άμεση βοήθεια για το τσίμπημα, οι άνθρωποι θα δουν συνήθως τις πληγές τους να κλείνουν, αφού τις καθαρίσουν και εφαρμόσουν τη μέθοδο RICE —ανάπαυση, πάγος, συμπίεση και ανύψωση— στην πληγείσα περιοχή, σημειώνει ο Vetter.
Πού ζει ο «ερημίτης» και πώς θα τον αναγνωρίσετε
Σύμφωνα και πάλι με τον Vetter, η αράχνη – ερημίτης συναντάται κυρίως στο Κάνσας, την Οκλαχόμα, το Τέξας, τη Λουιζιάνα, το Αρκάνσας, το Μιζούρι, το Μισισιπή, την Αλαμπάμα και τμήματα της Τζόρτζια, του Τενεσί, του Κεντάκι, του Οχάιο, της Ιντιάνα, του Ιλινόις, της Αϊόβα και της Νεμπράσκα. Εάν δεν ζείτε σε αυτές τις περιοχές, «είναι πολύ απίθανο να συναντήσετε μια αράχνη – ερημίτης. Είναι πιθανό αλλά απίστευτα σπάνιο», τονίζει ο Vetter.
Η καφέ αράχνη – ερημίτης ανήκει στο γένος Loxosceles. Όσα ανήκουν σε αυτό έχουν συνήθως κορμό σε σχήμα βιολιού, γι’ αυτό και πολλές φορές αναφέρονται ως αράχνες βιολιού, σύμφωνα μ το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα.
Σε ό,τι αφορά το χρώμα της, εάν είναι μεγάλης ηλικίας τότε είναι σκούρο καφέ. Επειδή όμως το σχήμα βιολιού μπορεί εύκολα να ξεγελάσει, είναι καλύτερο —εάν και εφόσον έχετε το κουράγιο— να τις κοιτάξετε στα μάτια. «Έχουν έξι μάτια, αντί για οκτώ όπως οι περισσότερες αράχνες», δήλωσε στο Live Science η εντομολόγος Christy Bills.
Άλλα είδη αραχνών έχουν οκτώ μάτια τοποθετημένα σε σειρές των τεσσάρων. Η αράχνη – ερημίτης, ωστόσο, έχει έξι μάτια ίσου μεγέθους τοποθετημένα σε τρία ζεύγη.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμά της είναι η ομοιόμορφα χρωματισμένη κοιλιά της που καλύπτεται από λεπτές τρίχες, οι οποίες της δίνουν μια βελούδινη όψη. Τα μακριά, λεπτά πόδια τους είναι επίσης καλυμμένα με λεπτές τρίχες και όχι με αγκάθια, όπως σε άλλες αράχνες.
Οι αράχνες αυτές δεν είναι ιδιαίτερα επιθετικές και δεν πρόκειται να δαγκώσουν κάποιον, παρά μόνο εάν παγιδευτούν στο δέρμα του – π.χ. σε ένα φορεμένο ρούχο ή μέσα σε παπούτσια.
Η «Μαύρη Χήρα» της Μεσογείου
Η «Μαύρη Χήρα», η οποία είναι δηλητηριώδης, υπάρχει σε όλες τις μεσογειακές χώρες, όμως δεν τη συναντά κανείς συχνά και δεν θα βρεθεί εύκολα μέσα σε σπίτια, αλλά σε βράχια, στα οποία θα φτιάξει τον ιστό της, που δεν θα εγκαταλείψει.
Σε περίπτωση που σας έχει τσιμπήσει αράχνη «μαύρη χήρα» και έχετε πόνο ή άσχημες παρενέργειες, τότε ο γιατρός θα σας χορηγήσει ενδοφλέβια αντίδοτο για το δηλητήριο της αράχνης. Τα συμπτώματα, μετά την ενδοφλέβια χορήγηση του αντίδοτου, θα υποχωρήσουν μέσα σε διάστημα μισής ώρας. Επειδή το αντίδοτο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, θα πρέπει να χορηγηθεί με προσοχή.
Κάποια από τα χαρακτηριστικά μέσω των οποίων μπορείτε να αναγνωρίσετε τη «Μαύρη Αράχνη» είναι το γυαλιστερό μαύρο σώμα και τα μακριά πόδια, η κόκκινη κοιλιά σε σχήμα κλεψύδρας και το συνολικό μήκος σώματος που φτάνει τα 2,5 cm.
Τι γνωρίζουμε για τις αράχνες
Οι αράχνες αρέσκονται στο ξηροθερμικό κλίμα. Εισέρχονται στα σπίτια για να προστατευθούν από τις καιρικές συνθήκες και για εύρεση συντρόφου.
Όλες οι αράχνες διαθέτουν δηλητήριο. Κάποια είδη έχουν ισχυρό, αλλά τα περισσότερα είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο. Χρησιμοποιούν το δηλητήριο επιθετικά για παράλυση του θηράματος και αμυντικά για να προστατευτούν όταν νιώσουν απειλή.
Οι αράχνες είναι χνουδωτές. Το σώμα τους καλύπτεται από τρίχες, οι οποίες προκαλούν δερματικό ερεθισμό στον άνθρωπο. Όταν νιώσουν απειλή ξύνουν με τα πίσω πόδια τους τις τρίχες για να αμυνθούν. Διαθέτουν κλωστικές θηλές, με τις οποίες δημιουργούν μεταξένιες ίνες που χρησιμοποιούν για την κατασκευή του ιστού και για τη δημιουργία κουκουλιών, όπου εναποθέτουν τα αυγά τους.
Οι αράχνες είναι γενικά ωφέλιμες, καθώς είναι αρπακτικά και με την παρουσία τους σε ένα χώρο μπορούν να μειώσουν σημαντικά τους πληθυσμούς επιβλαβών εντόμων, όπως μύγες και κουνούπια.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση