κουζίνα
Από το 2013, η Samsung έχει λάβει πάνω από 300 αναφορές για ακούσια ενεργοποίηση των εστιών, οι οποίες οδήγησαν σε περίπου 250 περιστατικά πυρκαγιάς

Πάνω από ένα εκατομμύριο ηλεκτρικές κουζίνες της Samsung ανακαλούνται στις ΗΠΑ λόγω σοβαρού κινδύνου πυρκαγιάς.

Η Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων των ΗΠΑ (CPSC) ανακοίνωσε ότι τα μπροστινά κουμπιά ελέγχου των συσκευών μπορούν να ενεργοποιηθούν ακούσια, προκαλώντας υπερθέρμανση των εστιών.

Από το 2013, η Samsung έχει λάβει πάνω από 300 αναφορές για ακούσια ενεργοποίηση των εστιών, οι οποίες οδήγησαν σε περίπου 250 περιστατικά πυρκαγιάς. Οι συνέπειες ήταν σοβαρές: 18 πυρκαγιές προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε περιουσίες, ενώ αναφέρθηκαν περίπου 40 τραυματισμοί, με οκτώ από αυτούς να απαιτούν ιατρική περίθαλψη. Επιπλέον, επτά περιστατικά πυρκαγιάς οδήγησαν στο θάνατο κατοικίδιων ζώων.

Η εταιρεία έχει αναπτύξει μια λύση για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος ασφαλείας. Οι καταναλωτές μπορούν να ζητήσουν δωρεάν κλειδαριές και καλύμματα για τα κουμπιά, τα οποία καθιστούν πολύ πιο δύσκολη την ακούσια ενεργοποίηση της κουζίνας. Επιπλέον, η Samsung έχει εισαγάγει νέα "κουμπιά ακριβείας" που απαιτούν από τους χρήστες να “τσιμπήσουν” το κουμπί πριν το πιέσουν και το περιστρέψουν, προσθέτοντας ένα επιπλέον επίπεδο ασφαλείας.

Το πρόβλημα πάντως δεν περιορίζεται μόνο σε κουζίνες της Samsung. Η CPSC αναφέρει ότι μεταξύ Ιανουαρίου 2018 και Μαΐου 2024, καταγράφηκαν 338 περιστατικά πυρκαγιάς που σχετίζονταν με κουζίνες από δέκα διαφορετικούς κατασκευαστές, προκαλώντας 31 τραυματισμούς και δύο θανάτους. Επιπλέον, υπήρξαν δύο ακόμη θανατηφόρα περιστατικά όπου η κουζίνα ενεργοποιήθηκε κατά λάθος, αλλά ο κατασκευαστής παραμένει άγνωστος.

Η βιομηχανία οικιακών συσκευών έχει λάβει σοβαρά υπόψη αυτό το ζήτημα. Τον Ιούνιο, η CPSC διοργάνωσε συνάντηση με κορυφαίους κατασκευαστές κουζινών για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα σε επίπεδο βιομηχανίας. Οι εταιρείες εξέφρασαν ενδιαφέρον να κατανοήσουν καλύτερα τις συνθήκες που οδηγούν σε ακούσια ενεργοποίηση των εστιών, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής κατοικίδιων ζώων ή παιδιών χωρίς επίβλεψη.

Εν τω μεταξύ, η CPSC έχει εκδώσει μια προειδοποίηση ασφαλείας για το κοινό σχετικά με τους κινδύνους πυρκαγιάς από κουζίνες αερίου και ηλεκτρικές. Συμβουλεύει τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν κλειδαριές ασφαλείας και καλύμματα για την πρόληψη ακούσιας ενεργοποίησης, να κρατούν τα παιδιά και τα κατοικίδια μακριά από τις εστίες με μπροστινά κουμπιά ελέγχου και να προσέχουν όταν σκύβουν πάνω από την κουζίνα για να αποφύγουν την τυχαία επαφή με τα κουμπιά.

Για όσους ανησυχούν για θέματα ασφαλείας με τις κουζίνες τους, η CPSC παρέχει μια βάση δεδομένων για την αναζήτηση πρόσθετων ανακλήσεων ή συνιστά την απευθείας επικοινωνία με τους κατασκευαστές. Οι καταναλωτές που έχουν βιώσει ή ανησυχούν για ακούσια ενεργοποίηση των μπροστινών κουμπιών ελέγχου στην εστία τους θα πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με τον κατασκευαστή για να ρωτήσουν εάν υπάρχει διαθέσιμη λύση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σπαζοκεφαλιά με κεράσια
Σπαζοκεφαλιά: Με την κοφτερή ματιά ενός ντετέκτιβ θα βρείτε την ντομάτα σε 7 δευτερόλεπτα
Μόνο αν έχετε παρατηρητικότητα ντετέκτιβ θα βρείτε την ντομάτα σε 7 δευτερόλεπτα
Σπαζοκεφαλιά: Με την κοφτερή ματιά ενός ντετέκτιβ θα βρείτε την ντομάτα σε 7 δευτερόλεπτα
κουζίνα
Samsung: Ανακαλεί 1,1 εκ. ηλεκτρικές κουζίνες λόγω κινδύνου πυρκαγιάς
Από το 2013, η Samsung έχει λάβει πάνω από 300 αναφορές για ακούσια ενεργοποίηση των εστιών, οι οποίες οδήγησαν σε περίπου 250 περιστατικά πυρκαγιάς
Samsung: Ανακαλεί 1,1 εκ. ηλεκτρικές κουζίνες λόγω κινδύνου πυρκαγιάς