λαχανικά
4+1 τροφές που λειτουργούν ως «ασπίδα» απέναντι σε καρδιακές παθήσεις

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία της καρδιάς, αφού μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, όπως τη στεφανιαία νόσο, το εγκεφαλικό επεισόδιο, τη καρδιακή προσβολή, ακόμη και την άνοια.

Ωστόσο, για να προληφθούν οι καρδιακές παθήσεις, θα πρέπει να υιοθετήσουμε εν γένει έναν υγιεινό τρόπο ζωής, βάζοντας και την σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητα μας, και, βέβαια, να περιορίσουμε την κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και να κόψουμε το κάπνισμα. 

Σε αυτό το κείμενο, θα βρείτε πέντε τροφές που μπορείτε να εντάξετε στην διατροφή σας, καθώς λειτουργούν ως «ασπίδα» απέναντι σε καρδιακές παθήσεις.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο αποτελεί εδώ και χιλιάδες χρόνια μέρος της μεσογειακής διατροφής, καθώς είναι γνωστό για τις ωφέλιμες του ιδιότητες για την υγεία. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι «καλά» λιπαρά που συμβάλλουν στη μείωση της LDL, δηλαδή της «κακής» χοληστερόλης και του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Κινόα

Η κινόα είναι ένα δημητριακό, που έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, χωρίς γλουτένη, ενώ περιέχει αντιοξειδωτικά και σημαντικά αμινοξέα. Τα αντιοξειδωτικά και τα αμινοξέα βοηθούν στην προστασία και επιδιόρθωση των κυττάρων και στη μείωση του κινδύνου ασθενειών. Επιπρόσθετα, οι φυτικές ίνες μπορεί να μειώσουν τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με το Harvard Health.

Μαύρα φασόλια

Τα μαύρα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο, φολικό οξύ και βιταμίνη Β6, που μειώνουν την αρτηριακή πίεση, ενώ βοηθούν το σώμα σας να διατηρεί υγιή επίπεδα χοληστερόλης, με αποτέλεσμα να απομακρύνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Καρύδια

Τα καρύδια είναι πλούσια σε λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα), καθώς και άφθονο άλφα-λινολενικό οξύ, το οποίο μετατρέπεται σε ορισμένους τύπους ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο σώμα, σύμφωνα με το Harvard Health. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς σας με διάφορους τρόπους, όπως στην μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων.

Σολομός

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχει ο σολομός αποτρέπουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών παθήσεων, αφού μειώνουν την ποσότητα της πλάκας που συσσωρεύεται στις αρτηρίες, ενώ η βιταμίνη Β6 που περιέχει το ψάρι βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας ενός αμινοξέος που ονομάζεται ομοκυστεΐνη για βέλτιστη καρδιαγγειακή υγεία.

Πηγή: newsit.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 23/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

νεκρο
Έφυγε από τη ζωή ο εκπαιδευτικός Ιωάννης Γκλέτσος - Θλίψη στην εκπαιδευτική κοινότητα της Μαγνησίας
Πένθος στην εκπαιδευτική κοινότητα της Μαγνησίας
Έφυγε από τη ζωή ο εκπαιδευτικός Ιωάννης Γκλέτσος - Θλίψη στην εκπαιδευτική κοινότητα της Μαγνησίας
feta
Αναλύοντας την ελληνική φέτα: Μοριακή αποκωδικοποίηση της «ταυτότητάς» της
Ερευνητές αποκαλύπτουν τις πρωτεΐνες και τις διατροφικές αξίες της φέτας ΠΟΠ, καθιστώντας τη μοναδική σε διατροφική αξία και προέλευση
Αναλύοντας την ελληνική φέτα: Μοριακή αποκωδικοποίηση της «ταυτότητάς» της