rizi
Ποιο ρύζι να επιλέξεις ανάλογα το φαγητό που θα φτιάξεις

Τα είδη ρυζιού που συναντά κανείς στην αγορά είναι πλέον πολλά, οι εταιρείες με διαφορετικούς τύπους και ονομασίες ακόμη περισσότερες κι εσύ αναρωτιέσαι ποιο πρέπει να επιλέξεις για το φαγητό που θέλεις να φτιάξεις.

To coolartisan.gr παρουσιάζει έναν εύκολο οδηγό που θα σε βοηθήσει στις επιλογές σου

1. Αρμπόριο

Είναι το άσπρο ρύζι με τον στρογγυλό, παχουλό κόκκο και τη μεγάλη του περιεκτικότητα σε άμυλο η οποία δίνει τη χαρακτηριστική κρεμώδη υφή στο ριζότο. Μαγειρεύεται σε 20 λεπτά και αντέχει στο διαρκές ανακάτεμα.

Μ’ αυτό θα φτιάξεις ριζότο.

2. Νυχάκι

Το επτό, μακρύκοκκο και με λευκό κρυσταλλιζέ ρύζι. Λίγο πιο σκληρό ρύζι και με λιγότερο άμυλο. Μαγειρεύεται σε νερό που κοχλάζει ή στον ατμό.

Είναι κατάλληλο για πιλάφι

3. Καρολίνα

Είναι το πιο δημοφιλές. Χυλώνει και σπάει εύκολα αλλά δεν συνιστάται για ριζότο, γιατί ο κόκκος του δεν είναι τόσο ανθεκτικός στο ανακάτεμα.

Το βάζουμε στις σούπες, στα γιουβαρλάκια, στους ντολμάδες και στα γεμιστά.

4. Γλασέ

Είναι ιδιαίτερα αμυλώδες και με πηκτική ιδιότητα.

Είναι ιδανικό για σούπες, πίτες και γλυκά, όπως το ρυζόγαλο.

5. Μπονέτ (ή Parboiled ή τύπου Αμερικής)

Το ξεχωρίζεις από το χαρακτηριστικό υποκίτρινο χρώμα του που οφείλεται στην ειδική επεξεργασία του καρπού με ατμό. Παραμένει πάντα σπυρωτό, κάτι που το κάνει τέλειο για πιλάφι.

6. Basmati & Jasmine

Το basmati και το jasmine είναι ποικιλίες ρυζιού φυσικά αρωματικές που δεν θα μαγειρέψεις με κάποιον ζωμό προκειμένου να μην αλλοιώσεις το φυσικό τους άρωμα.

Ιδανικά για ρύζι ατμού, ασιατικά πιάτα και διάφορες έθνικ συνταγές με κοτόπουλο ή ψάρι.

7. Ρύζι καστανό

Το αγαπημένο των ανθρώπων που αγαπούν τα τρόφιμα με τη μικρότερη επεξεργασία. Διατηρεί περισσότερα θρεπτικά συστατικά, είναι σίγουρα πλούσιο σε φυτικές ίνες και με μικρότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με τα παραδοσιακά ρύζια.

Θα το δοκιμάσεις για να αντικαταστήσεις το ρύζι νυχάκι απλά θα φροντίσεις να το βράσεις λίγη περισσότερη ώρα.

8. Ρύζι άγριο

Είναι μαύρο στην όψη  κι έχει σκληρό και λεπτό κόκκο. Χρειάζεται μούλιασμα, τουλάχιστον 30 λεπτών, πριν το βράσιμο.

Στις περισσότερες συνταγές συνδυάζεται με κάποιο λευκό ρύζι, δίνοντας νόστιμες γαρνιτούρες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ηλεκτρικά αμάξια: Γιατί "έμειναν" στην Αράχωβα προκαλώντας κομφούζιο

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ 

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κοκα
Η ιστορία του Άγιου Βασίλη: Πώς η Coca-Cola επηρέασε τα κόκκινα ρούχα του;
Το πρόσωπο του Άγιου Βασίλη στις διαφημίσεις της Coca-Cola έγινε τόσο δημοφιλές που οι εικόνες αυτές επηρεάζουν την αντίληψη που έχουμε για τον Άγιο...
Η ιστορία του Άγιου Βασίλη: Πώς η Coca-Cola επηρέασε τα κόκκινα ρούχα του;
Γυμναστική
Cardio ή Βάρη: Η σωστή ακολουθία για να κάψετε λίπος και να κτίσετε μύες

Όταν ξεκινάμε να γυμναζόμαστε, πολλοί αναρωτιόμαστε ποια είναι η καλύτερη σειρά ασκήσεων: καρδιοαναπνευστική άσκηση ή προπόνηση ενδυνάμωσης; Η...

Cardio ή Βάρη: Η σωστή ακολουθία για να κάψετε λίπος και να κτίσετε μύες
σοκο
Σοκολατένιος κορμός με κάστανα: Μια γλυκιά συνταγή για να χαρίσετε απόλαυση

Αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα γλυκό που θα κλέψει τις εντυπώσεις, αυτή η συνταγή για σοκολατένιο κορμό με κάστανα είναι η...

Σοκολατένιος κορμός με κάστανα: Μια γλυκιά συνταγή για να χαρίσετε απόλαυση