μωρό κλάμα
Μία εξαντλητική φάση τόσο για το μωρό, όσο και για τους γονείς

Αν κάτι υπάρχει κοινό που κάνουν όλα τα μωρά είναι να κλαίνε. Παρόλα αυτά, κάποια φαίνεται πως κλαίνε λίγο πιο έντονα και περισσότερη ώρα από άλλα. Εάν, λοιπόν, το μωρό σας κλαίει ακατάαυστα και φαίνεται αδύνατον να τα ηρεμήσετε, ίσως βρίσκεται στο στάδιο του λεγόμενου “purple crying” («μωβ κλάμα»).

Είναι κοινό για τα μωρά να έχουν δείγματα purple crying στη φάση που είναι ακόμη νεογέννητα, αλλά η έντονη και μη διαχειρίσιμη φύση αυτού του κλάματος ενδέχεται να προκαλέσει σύγχυση και δυσφορία σε πολλούς γονείς.

Ο παιδιατρος Ronald G. Barr, MD και το Εθνικό Κέντρο Συνδρόμου Ανατάραξης Μωρού έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα με ενέργειες, που βοηθούν τους γονείς να κατανοήσουν, ότι αυτή η φάση που περνά το μωράκι τους είναι φυσιολογική και παροδική.

Τα σημάδια και πώς να τα διαχειριστείτε

Το «μωβ κλάμα» είναι ένας ιδιαίτερος τύπος κλάματος, που είναι κοινός στα νεογέννητα. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, το μωρό κλαίει υπέρμετρα και δεν μπορεί να ηρεμήσει

Ουσιαστικά το PURPLE, δεν είναι ακριβώς το μωβ, αλλά μία ακροστοιχίδα που προέρχεται από τις παρακάτω λέξεις:

P(eak of crying) – To αποκορύφωμα του κλάματος: Τα νεογέννητα τείνουν να αυξάνουν τη συχνότητα και τη διάρκεια του κλάματός τους τις εβδομάδες που ακολουθούν τη γέννησή τους, φτάνοντας στο αποκορύφωμα περίπου στους 2 μήνες ζωής τους. Το κλάμα τυπικά αρχίζει να φθίνει περίπου από τους 3 έως τους 5 μήνες.

U(nexpected) – Μη αναμενόμενο: Το ανυποχώρητο κλάμα είναι μη αναμενόμενο και απρόβλεπτο. Αυτό σημαίνει, ότι αυτά τα επεισόδια των μωρών μπορούν να έρθουν και να φύγουν, χωρίς ξεκάθαρη εξήγηση.

R(esists soothing) – Αντίσταση στην ηρεμία: Ακόμη και μετά από επανειλημμένες προσπάθειες να ηρεμήσετε το μωρό σας, αυτό συνεχίζει να κλαίει με τον ίδιο τρόπο.

P(ain-like face) – Εκφράσεις που μοιάζουν με πόνο: Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, οι εκφράσεις του προσώπου του μωρού μπορεί να μοιάζουν με αυτές που έχει, όταν πονάει, ακόμη κι αν δεν έχει κάποιο πονάκι.

L(ong-lasting) – Διαρκούν πολύ: Αυτά τα επεισόδια κλάματος μπορεί να διαρκέσουν παό 30 – 40 λεπτά έως κάποιες ώρες.

E(vening) – Βράδυ: Αργά το απόγευμα και τις βραδινές ώρες το κλάμα του μωρού φτάνει στο αποκορύφωμα της έντασής του ή διαρκεί πολύ περισσότερο.

Πώς να βοηθήσετε το μωρό με το «μωβ κλάμα»

Χαρακτηριστικό αυτής της φάσης που περνά το μωρό είναι, ότι μοιάζει μη διαχειρίσιμη. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να το κουνάγατε λίγο, να του τραγουδούσατε ή να του δίνατε λίγο γάλα ακόμη. Παρά ταύτα, εκείνο συνεχίζει να κλαίει και δεν είναι δικό σας λάθος.

Αυτό που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι μερικές τεχνικές ηρεμίας, όπως οι παρακάτω:

Επαφή δέρμα με δέρμα: Βάλτε το μωρό σας μόνο με την πάνα του στο γυμνό σας στήθος, έτσι ώστε να ρυθμίσετε τον χτύπο της καρδιάς του, κάτι που έχει χαλαρωτική επίδραση.

«Φάσκιωμα»: Τυλίξτε γλυκά το μωρό σε μία κουβερούλα. Συχνά βοηθά το μωρό να νιώσει ασφάλεια και σιγουριά, κάτι το οποίο οδηγεί πολλές φορές σε λιγότερα δάκρυα.

Κίνηση: Κατά τη διάρκεια ενός διαρκούς κλάματος, προσπαθήστε να κρατήσετε το μωρό σας, ενώ περπατάτε ή το κουνάτε.

Ζεστό μπάνιο: Αν η ώρα του μπάνιου είναι μία τυπικά χαλαρωτική εμπειρία για το μωρό σας, τότε και στη διάρκεια ενός τέτοιου επεισοδίου προσπαθήστε να το κάνετε ένα χλιαρό, ηρεμιστικό μπανάκι.

Φρέσκος αέρας: Βγείτε έξω με το μωρό σας. Μερικές φορές η αλλαγή του τοπίου ή ο καθαρός αέρας, μπορεί να ηρεμήσει το μωρό. Πηγαίνετε έναν περίπατο, έστω και πέντε λεπτά ή καθίστε σε ένα πάρκο πάνω σε μία κουβερτούλα.

Σωματικές ανάγκες: Ελέγξτε όλα τα σωματικά δείγματα, όπως αν έχει πυρετό, αν χρειάζεται καινούρια πάνα, αν έχει ρευτεί ή αν μπορεί να πεινάει. Εάν έχετε την αίσθηση, ότι το μωρό κλαίει επειδή πονάει ή νιώθει δυσφορία, μην διστάσετε να πάτε στον παιδίατρο. Είναι σημαντικό να εμπιστευθείτε το ένστικτό σας, αν υποπτεύεστε, ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή μία ασθένεια και προκαλεί τόσο συχνά κλάματα.

Πηγή: infokids

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 23/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα