γιαγιά
Οι καθημερινές μας συνήθειες είναι αυτές που επηρεάζουν περισσότερο την υγεία μας

Υπάρχει μία συνήθεια που εάν την υιοθετήσουν όλοι οι άνθρωποι άνω των 50 ετών, αυξάνουν τις πιθανότητες να έχουν μακροζωία με υγεία.

Όπως λέει ειδικός στη μακροζωία, αυτή η συνήθεια, δεν έχει να κάνει με τη διατροφή σας.

Εάν είστε άνω των 50, πιθανότατα ακολουθείτε μια αρκετά σταθερή ρουτίνα στην καθημερινότητά σας. Είναι πιθανό να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, να απολαμβάνετε το πρωινό της επιλογής σας (όπως καφέ, τσάι ή χυμό), να τρώτε το πρωινό σας και να ξεκινάτε τη μέρα σας. Το βράδυ, πιθανότατα να χαλαρώνετε με τον ίδιο τρόπο κάθε βράδυ και να χρησιμοποιείτε τα ίδια προϊόντα περιποίησης πριν πάτε για ύπνο.

Οι καθημερινές μας συνήθειες είναι αυτές που επηρεάζουν περισσότερο την υγεία μας. Καθώς μεγαλώνετε, ίσως έχετε σκεφτεί περισσότερο τη διατροφή και τις συνήθειές σας, σε μία προσπάθεια να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής σας.

Όσον αφορά τις συνήθειες που αυξάνουν τις πιθανότητές μας να ζήσουμε πολλά χρόνια, η Δρ. Gowri Reddy Rocco, ειδική στη μακροζωία, λέει ότι υπάρχει μια συνήθεια που πολλοί άνθρωποι 50 ετών και άνω θα πρέπει να εντάξουν στην καθημερινότητά τους.

Ύπνος 7-8 ώρες κάθε νύχτα

Η μοναδική συνήθεια που θέλει η ειδικός στη μακροζωία να υιοθετήσουν όλοι οι άνθρωποι άνω των 50 ετών είναι να κοιμούνται αρκετά και να φροντίζουν να μάθουν πως θα κοιμούνται καλύτερα.

«Το να εκτιμάτε τον ύπνο σας και να έχετε υγιεινές συνθήκες όταν κοιμάστε είναι απαραίτητο. Επιδιώξτε 7-8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.»

«Ο επαρκής ύπνος βελτιώνει τον μεταβολισμό, το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία του εγκεφάλου σας, μειώνει την κορτιζόλη, βοηθά στην εξισορρόπηση των ορμονών και ενισχύει την ψυχική υγεία», λέει η Δρ. Rocco.

Έξι με εννέα ώρες ύπνου είναι ιδανικές, σύμφωνα με μελέτες

Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι που κοιμούνται μεταξύ έξι και εννέα ωρών κάθε βράδυ έχουν καλύτερη γνωστική και σωματική υγεία σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους που κοιμούνται λιγότερο ή περισσότερο από αυτό το χρονικό διάστημα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο ύπνος ραγδαίων κινήσεων των ματιών (REM) προάγει τη μεταβολική και γνωστική αποκατάσταση, η οποία με τη σειρά της υποστηρίζει τη μνήμη και τη συνολική υγεία του εγκεφάλου.

«Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα σας καίει λίπος, «αποθηκεύει» μνήμες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και γενικά επανορθώνεται».

Πως ωφελεί τον οργανισμό ο καλός ύπνος

Ο καλός ύπνος μειώνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ, βοηθά στη διατήρηση υγιούς βάρους και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η έλλειψη ύπνου συνδέεται από προβλήματα ψυχικής υγείας, κακό μεταβολισμό και παχυσαρκία, ανεξάρτητα από το πόσο γυμνάζεστε.

«Στον ύπνο σας επίσης «χτίζετε» το ανοσοποιητικό σας σύστημα και μετατρέπετε τη βραχυπρόθεσμη μνήμη σε μακροπρόθεσμη μνήμη. Επίσης, ξυπνάτε με περισσότερη ενέργεια και ζωντάνια», λέει η Δρ. Rocco.

Όσοι κοιμούνται κάτω από έξι ώρες κινδυνεύουν με πρόωρο θάνατο

Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερες από έξι ώρες τη νύχτα έχουν 12% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με εκείνους που κοιμούνται μεταξύ έξι και εννέα ωρών τη νύχτα.

Ο πολύς ύπνος δεν κάνει καλό

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως σύμφωνα με μελέτες, ο πολύς ύπνος δεν κάνει καλό στον οργανισμό μας.

Οι άνθρωποι που κοιμούνται περισσότερες από εννέα ώρες τη νύχτα έχουν 30% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από εκείνους που κοιμούνται μεταξύ έξι και εννέα ωρών τη νύχτα.

Μπορείτε να απευθυνθείτε σε γιατρό που εξειδικεύεται στον ύπνο

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο σας κάθε βράδυ, μπορεί να είναι χρήσιμο για εσάς να μιλήσετε γιατρό που εξειδικεύεται σε θέματα ύπνου. Μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τον λόγο για τον οποίο δεν κοιμάστε καλά.

Ο κακός ύπνος μπορεί να συνδέεται με τη διατροφή σας. Μπορεί να σας πειράζει ένας καφές που πίνετε το απόγευμα ή ένα ποτήρι κρασί το βράδυ. Υπάρχει η πιθανότητα να έχετε κάποια υποκείμενη ιατρική πάθηση. Ίσως έχετε κατάθλιψη ή άγχος. Μόλις μάθετε την αιτία των προβλημάτων ύπνου, μαζί με τον γιατρό μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

Άλλες συνήθειες που αξίζει να υιοθετήσετε για μακροζωία

Εκτός από τον επαρκή, καλό ύπνο, η Δρ. Rocco λέει ότι υπάρχουν και άλλες συνήθειες που αξίζει να υιοθετήσετε, έχοντας κατά νου τη μακροζωία.

Όσον αφορά τη διατροφή, λέει ότι είναι σημαντικό να τρώμε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και να αποφεύγουμε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα πρόσθετης ζάχαρης. Τονίζει επίσης ότι η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ είναι επίσης σημαντική.

«Το αλκοόλ καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα και έχει φανεί από μελέτες ότι αυξάνει τον κίνδυνο τουλάχιστον επτά ειδών καρκίνου», λέει η Δρ. Rocco.

Μία άλλη συμβουλή για μακροζωία είναι να κάνετε μία βόλτα κάθε μέρα«Η απλή άσκηση όπως το περπάτημα βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη γενική υγεία», λέει.

Σημασία έχει και η νοοτροπία μας

Εξαιρετικά σημαντικό «συστατικό» για τη μακροζωία είναι και η νοοτροπία μας. «Το να είσαι παρών σε ό,τι κάνεις, να νιώθεις ευγνωμοσύνη και να αποφεύγεις τους τοξικούς ανθρώπους ενισχύουν την ψυχική υγεία. Η θετική σκέψη είναι συνήθεια των αιωνόβιων», λέει η Δρ. Rocco.

«Τα 50 σου είναι μόλις τα μισά του δρόμου», λέει η Δρ. Rocco. «Είναι σημαντικό να υιοθετήσετε υγιεινές συνήθειες σε αυτό το στάδιο, επειδή μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής και τη μακροζωία σας». Ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσετε να ζείτε μία πιο καλή και υγιεινή ζωή.

Πηγή: oloygeia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 2/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα