καρύδια
Ποιοι πρέπει να προσέχουν με την κατανάλωση καρυδιών

Τα καρύδια είναι ένας από τους καλύτερους ξηρούς καρπούς για τη μείωση της φλεγμονής, τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών. Ωστόσο κάποιοι άνθρωποι δεν πρέπει να τρώνε καρύδια για να μην θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα καρύδια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά όσοι πάσχουν από ένα συγκεκριμένο ιατρικό πρόβλημα πρέπει να αποφεύγουν τα καρύδια.

Η ιατρός Δρ Jennie Stanford τονίζει ότι το ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που περιέχουν τα καρύδια μπορεί να βελτιώσει τη χοληστερόλη και τα αντιοξειδωτικά τους μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες. Επιπλέον τα καρύδια περιέχουν φυτικές ίνες (που βοηθούν το μικροβίωμα του εντέρου) και συμβάλλουν στη γνωστική λειτουργία.

Ωστόσο, τα καρύδια μπορεί να είναι επικίνδυνα για έναν συγκεκριμένο πληθυσμό -για περίπου 1 στους 7 ενήλικες. Μάλιστα 9 στους 10 δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από τη συγκεκριμένη πάθηση. Και δεν είναι οι αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε καρύδια

Τα άτομα που κινδυνεύουν από τα καρύδια είναι τα άτομα με νεφρική νόσο. Τα σημάδια της νεφρικής νόσου περιλαμβάνουν συχνότερη ούρηση, ξηρό δέρμα, αιματηρά ή αφρώδη ούρα, μυϊκές κράμπες και πρησμένα πόδια.

Εάν παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια, κλείστε ένα ραντεβού με τον ιατρό σας το συντομότερο δυνατό. Θα υποβληθείτε σε εξετάσεις αίματος και ούρων, οι οποίες είναι οι μόνοι τρόποι για να μάθετε αν έχετε νεφρική νόσο, σύμφωνα με τον νεφρολόγο Δρ Chidozie Odigwe.

Γιατί τα άτομα με νεφρική νόσο δεν πρέπει να τρώνε καρύδια

Κατ’ αρχάς, ο Δρ Odigwe θέλει να διευκρινίσει ότι δεν χρειάζεται όλοι οι ασθενείς με νεφρική νόσο να αποφεύγουν ή να περιορίζουν τα καρύδια. «Μόνο οι ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ) προχωρημένου σταδίου (καθώς και οι ασθενείς με αιμοκάθαρση) θα πρέπει να επικεντρωθούν στον περιορισμό (αν όχι στην πλήρη αποφυγή) της κατανάλωσης καρυδιών», λέει.

Τα καρύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε δύο θρεπτικά συστατικά που μπορεί να είναι τοξικά αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες. Τα εν λόγω θρεπτικά συστατικά; Ο φώσφορος και το κάλιο.

Ακόμη και αν δεν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, τα νεφρά των ατόμων με ΧΝΝ δεν μπορούν να επεξεργαστούν καλά το κάλιο και τον φώσφορο, και εκεί έγκειται το πρόβλημα.

«Το βασικό σημείο εδώ είναι ότι ο νεφρός βοηθάει να κρατάμε τα επίπεδα φωσφόρου και καλίου υπό έλεγχο- ωστόσο, οι ασθενείς με προχωρημένη ΧΝΝ και αιμοκάθαρση, δυστυχώς, δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια και έτσι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να έχουν υπερβολικά υψηλά επίπεδα αυτών των δύο στοιχείων (δηλαδή υπερφωσφαταιμία και υπερκαλιαιμία)», εξηγεί ο Δρ Odigwe.

Αυτή είναι μόνο μία από τις ανησυχίες. «Τα καρύδια (και τα αμύγδαλα) περιέχουν επίσης οξαλικά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν πέτρες στα νεφρά αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες», λέει η Δρ Stanford. Οι ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή τους ώστε να βοηθήσουν στον έλεγχο της νόσου.

Υπάρχουν κι άλλα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουν οι ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο. Οι γιατροί συχνά συστήνουν μια φιλική προς τα νεφρά διατροφή στους συγκεκριμένους ασθενείς. Αυτό σημαίνει την αποφυγή ή τον σημαντικό περιορισμό των εξαιρετικά αλατισμένων τροφίμων, των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, των επεξεργασμένων τροφίμων και των ροφημάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Μάλιστα οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι ασθενείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί με τα έγχρωμα αναψυκτικά γιατί αυτά έχουν μεγαλύτερη ποσότητα φωσφόρου σε σύγκριση με υπόλοιπα αναψυκτικά.

Η Δρ Stanford ενθαρρύνει επίσης τον περιορισμό των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο (μπανάνες, εσπεριδοειδή, σπανάκι, αβοκάντο, ντομάτες) και των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο (γαλακτοκομικά προϊόντα).

Ο Δρ Odigwe προσθέτει ότι ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορούν να οδηγήσουν σε ΧΝΝ. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Δρ Στάνφορντ προτείνει στους ασθενείς «να προσέχουν την πρόσληψη νατρίου για να προάγουν τον υγιή έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την ισορροπία των υγρών».

Το να ακούτε ότι πρέπει να κόψετε ή να περιορίσετε κάποια τρόφιμα και ποτά που μπορεί να είναι τα αγαπημένα σας -όπως η κόκα-κόλα διαίτης, τα αβοκάντο και τα πατατάκια- μπορεί να είναι δύσκολο.

Επιπλέον, μπορεί να έχετε βιώσει το φαινόμενο να θέλετε να κάνετε κάτι περισσότερο επειδή σας είπαν ότι δεν μπορείτε ή δεν πρέπει. Αν αυτό ισχύει για εσάς, η συνεργασία με έναν διαιτολόγο που ειδικεύεται στις χρόνιες παθήσεις μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την αλλαγή.

Πηγή: oloygeia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 2/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ντελίβερι
Σοβαρή επίθεση σε διανομέα στην Πάτρα: Τον πέταξε σε κάδους και του έριξε μπουνιά
Επίθεση σε διανομέα στην Πάτρα - «Τον χτύπησε με το αυτοκίνητο, τον πέταξε σε κάδους και τον χτύπησε»
Σοβαρή επίθεση σε διανομέα στην Πάτρα: Τον πέταξε σε κάδους και του έριξε μπουνιά
odigisi.jpg
Μηχανικοί αυτοκινήτων: 10 πράγματα που δεν θα έκαναν ποτέ στα δικά τους αυτοκίνητα
Μηχανικοί αυτοκινήτων: 10 πράγματα που δεν θα έκαναν ποτέ στα δικά τους αυτοκίνητα – Αποκαλύπτουν τα μεγάλα λάθη που βλέπουν ξανά και ξανά
Μηχανικοί αυτοκινήτων: 10 πράγματα που δεν θα έκαναν ποτέ στα δικά τους αυτοκίνητα