Air Fryer
Από τον φούρνο στη φριτέζα αέρος: Πώς προσαρμόζουμε τις συνταγές;

Οι φριτέζες αέρος δεν περιορίζονται μόνο στο να μαγειρεύουν τα αγαπημένα σας φαγητά με πιο υγιεινό τρόπο.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το air fryer για να μαγειρέψετε μια μεγάλη ποικιλία συνταγών! Οι περισσότερες συνταγές φούρνου μπορούν να μετατραπούν ως προς το χρόνο και τη θερμοκρασία για χρήση στο air fryer. Για παράδειγμα, λαχανικά κάθε είδους, όπως πατάτες, κολοκυθάκια, πράσινα φασολάκια, μπρόκολο, κρέατα, όπως χοιρινές μπριζόλες, μπιφτέκια, κεφτεδάκια και κοτόπουλο ή ακόμα και ψάρι μπορούν να μαγειρευτούν με υγιεινό τρόπο και σε λιγότερο χρόνο στο καλάθι της φριτέζας. 

Μπορείτε ακόμη να φτιάξετε και γλυκά όπως μπισκότα, μάφινς και κέικ. Τι γίνεται όμως με τις συνταγές αυτές; Μαγειρεύονται τα φαγητά αυτά στον ίδιο χρόνο και στην ίδια θερμοκρασία ή θα χρειαστεί να κάνουμε αντίστοιχες προσαρμογές για τη φριτέζα αέρος; Και αν ναι, τότε ποιες είναι αυτές για κάθε συνταγή;

Φούρνος vs φριτέζα αέρος
Τόσο ο συμβατικός φούρνος όσο και η φριτέζα αέρος χρησιμοποιούν ζεστό αέρα για να μαγειρέψουν το φαγητό. Ωστόσο, επειδή τα air fryers είναι μικρότερα και κυκλοφορούν τον αέρα πιο αποτελεσματικά, μαγειρεύουν το φαγητό πολύ πιο γρήγορα και δίνουν μια τραγανή υφή που συχνά δεν επιτυγχάνεται στον φούρνο. Και αν η φριτέζα αέρος έχει γίνει ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία στην κουζίνα σας, δε σας αδικούμε. Όχι μόνο είναι ένας υγιεινός τρόπος μαγειρέματος που χρησιμοποιεί ελάχιστο λάδι, αλλά είναι εύκολο στη χρήση και κάνει το φαγητό τραγανό και παράλληλα ζουμερό μέσα σε πολύ λίγο χρόνο σε σχέση με τον φούρνο.

 Προσαρμογή συνταγών: θερμοκρασία και χρόνος ψησίματος
Αν μόλις αγοράσατε φριτέζα αέρος, πιθανόν να είστε ενθουσιασμένοι αλλά να έχετε συγκεκριμένες απορίες σχετικά με τους ακριβείς χρόνους και τη θερμοκρασία ψησίματος αγαπημένων συνταγών. Τι γίνεται με αυτές τις κλασικές συνταγές που μαγειρεύετε στον φούρνο εδώ και χρόνια; Πώς μπορείτε να τις προσαρμόσετε για το air fryer;

 
Κάθε φορά που μετατρέπετε μια συνταγή από τον φούρνο στη φριτέζα αέρος, ακολουθήστε τα εξής βήματα:
– Σημειώστε τη θερμοκρασία και τον χρόνο μαγειρέματος της συνταγής που ακολουθείτε.
– Μειώστε τη θερμοκρασία κατά περίπου 15°-30° C και ρυθμίστε τη φριτέζα σε αυτήν τη θερμοκρασία.
– Μειώστε τον χρόνο μαγειρέματος κατά 20% και ρυθμίστε τον χρονοδιακόπτη του air fryer.
– Ελέγχετε το φαγητό σας στη μέση του χρόνου μαγειρέματος και ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να δείτε αν έχει μαγειρευτεί. Αν η θερμοκρασία είναι πολύ δυνατή, μειώστε τη κατά ακόμα 15°C.

Για παράδειγμα, αν μια συνταγή απαιτεί θερμοκρασία περίπου 200°C στον φούρνο, ρυθμίστε τη φριτέζα περίπου στους 90°C. Αν ο χρόνος μαγειρέματος στον φούρνο είναι 30 λεπτά, αναμένεται να μαγειρευτεί στο air fryer σε περίπου 24 λεπτά, αλλά αρχίστε να το ελέγχετε στα 15 λεπτά.

Αυτός είναι ένας γενικός κανόνας, αλλά κάθε συνταγή μπορεί να χρειάζεται μικρές προσαρμογές. Αν το φαγητό σας μαγειρεύεται πολύ γρήγορα, μειώστε τη θερμοκρασία ή τον χρόνο. Αν δεν γίνεται αρκετά τραγανό, αυξήστε τη θερμοκρασία. Με αυτές τις οδηγίες, μπορείτε να προσαρμόσετε τις αγαπημένες σας συνταγές για το air fryer και να απολαμβάνετε το φαγητό σας πάντα στην τέλεια θερμοκρασία και υφή.

Πηγή: cantina.protothema.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 2/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

asep proslipseis 2024
ΑΣΕΠ: Χιλιάδες προσλήψεις τρέχουν το Σεπτέμβριο (Λίστα προκηρύξεων)
Νέες χιλιάδες προσλήψεις ΑΣΕΠ με το καλημέρα φέρνει ο Σεπτέμβριος και το Φθινόπωρο για το Δημόσιο και για δεκάδες ειδικότητες! Θέσεις εργασίας για...
ΑΣΕΠ: Χιλιάδες προσλήψεις τρέχουν το Σεπτέμβριο (Λίστα προκηρύξεων)