ivonne_sanson
To αφιέρωμα της Φίνος Φιλμ για την Υβόν Σανσόν – Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1925 στη Θεσσαλονίκη

Εκρηκτική και χυμώδης, η Υβόν Σανσόν ήταν μια εντυπωσιακή γυναίκα με καταγωγή από την Ελλάδα και την Γαλλία, κάνοντας καριέρα στην Ιταλία τις δεκαετίες ’40 – ’60. Έγινε γνωστή στην χώρα μας από την περίφημη ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα «Μια Ζωή την Έχουμε» (1958), στην οποία πρωταγωνίστησε δίπλα στον Δημήτρη Χορν. 

H Φίνος Φιλμ δημοσίευσε ένα αφιερωματικό βίντεο για την Υβόν Σανσόν καθώς σαν σήμερα, στις 29 Αυγούστου του 1925, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.


 
Η Υβόν Σανσόν γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1925 από ελληνίδα μητέρα και γάλλο πατέρα. Στα μέσα της Κατοχής καταφεύγει με την οικογένειά της στην Ιταλία, κάνοντας και την πρώτη της εμφάνιση στον ιταλικό κινηματογράφο με την ταινία «Aquila Nera» (1946) του Riccardo Freda. Με εντυπωσιακή εξωτερική εμφάνιση και τσαγανό, επιβλήθηκε στο κύκλωμα των ρομαντικών μελοδραμάτων της Cinecittà. Συμμετείχε και σε ταινίες του γαλλικού κινηματογράφου, ενώ συνεργάστηκε με σπουδαία ονόματα όπως René Clément, Alberto Lattuada, André Cayatte, Bernardo Bertolucci, Amedeo Nazzari και Gina Lollobrigida.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1957 ως ντίβα του ιταλικού σινεμά, όταν ο Φιλοποίμενας Φίνος την έστεψε πρωταγωνίστρια για την επόμενη ταινία του «Μια Ζωή την Έχουμε» σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβέλλα και μουσική Μάνου Χατζηδάκι. Ήταν τέτοια η φήμη της Σανσόν την δεκαετία του ’50, με αποτέλεσμα στους τίτλους αρχής της ταινίας το όνομά της να εμφανίζεται πρώτο και να ακολουθεί το όνομα του Δημήτρη Χορν! Η ταινία (τότε) πήγε σχετικά καλά εισπρακτικά αλλά δεν έφερε τα εισιτήρια που περίμεναν όλοι. Βέβαια η απήχηση της ταινίας αυτής σήμερα επιβεβαιώνει το μεγαλείο του Χορν, του Τζαβέλλα και των υπόλοιπων συντελεστών, συμπεριλαμβανομένης και της Σανσόν που προσέδωσε στην ταινία μια λάμψη ευρωπαϊκή.

Τη δεκαετία του 1960, οι κινηματογραφικές εμφανίσεις της ελαττώθηκαν. Ο σπουδαιότερος ρόλος της καριέρας της και ταυτόχρονα ο τελευταίος στον ιταλικό κινηματογράφο ήταν το 1970 στο πολιτικό δράμα του Bernardo Bertolucci «Il Conformista». Η ταινία ήταν υποψήφια για τη Χρυσή Άρκτο στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Ως τελευταία ταινία της Υβόν Σανσόν θεωρείται η ελληνική ταινία «Θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι εμείς» του Κώστα Ζώη το 1972.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της τα πέρασε στην Μπολόνια της Ιταλίας κοντά στην κόρη της, Τζάνα. Έφυγε από τη ζωή το 2003 σε ηλικία 78 ετών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 28/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pierrakakis g
Πιερρακάκης: Παρουσίασε αναλυτικά τις αλλαγές - Ποια είναι η φιλοδοξία του υπουργείου
Με ανάρτησή του ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στις αλλαγές που αναμένεται να εφαρμοστούν στην εκπαίδευση
Πιερρακάκης: Παρουσίασε αναλυτικά τις αλλαγές - Ποια είναι η φιλοδοξία του υπουργείου
φοιτητική στέγη, ενοίκια
Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών: Η στέγαση δεν είναι προνόμιο αλλά δικαίωμα
ΠΕΚ: Η αδιαφορία στην πράξη της Πολιτείας αποτυπώνει και την έλλειψη ενδιαφέροντος για την ίδια την εκπαίδευση και τους ανθρώπους που την υπηρετούν.
Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών: Η στέγαση δεν είναι προνόμιο αλλά δικαίωμα