gataki
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα προϊόντα περιποίησης της γάτας σας

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι μερικά συστατικά που περιέχουν τα προϊόντα περιποίησης της γάτας σας είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για αυτήν; Κι όμως, προτού αγοράσετε ένα τέτοιο προϊόν, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί άθελά σας μπορεί να κάνετε κακό στη γατούλα σας.

Τα συστατικά

  • Linalool και D-Limonene (Λιναλοόλη και D-λιμονένιο): Αυτές οι δύο ουσίες συχνά χρησιμοποιούνται μαζί σε κάποιο προϊόν και θεωρούνται φυσικά και οργανικά συστατικά. Προέρχονται από εσπεριδοειδή και τα συναντάμε σε σαμπουάν και αντιπαρασιτικά σπρέι. Γι’ αυτό τον λόγο όσα προϊόντα περιέχουν αυτές τις δύο ουσίες μυρίζουν σαν λεμόνι. Αν και φαίνονται εντελώς ακίνδυνες, δεν είναι, και μάλιστα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο ήπαρ μερικών γατών, ακόμα και ηπατική ανεπάρκεια.
  • Φαινόλη: Η φαινόλη συναντάται σε διάφορους τύπους σαμπουάν για γατούλες. Το κακό είναι ότι η φαινόλη μπορεί να απορροφηθεί από το γαστρεντερικό σύστημα των γατών και να προκαλέσει βλάβες στο ήπαρ και τα νεφρά. Μάλιστα, μέσα σε 12 με 24 ώρες μια γάτα που θα εκτεθεί στη φαινόλη μπορεί να εμφανίσει σοβαρές οργανικές διαταραχές.
  • Πυρεθροειδή (Pyrethroids): Το πύρεθρο θεωρείται το αρχαιότερο φυσικό οργανικό εντομοκτόνο. Στην ουσία τα πυρεθροειδή είναι μια ομάδα ουσιών με ένα ευρύ φάσμα, καθώς περιλαμβάνουν ουσίες όπως η φαινοθρίνη και το etofenprox. Συνήθως, χρησιμοποιούνται κατά των ψύλλων. Όμως, δεν σκοτώνουν μόνο τους ψύλλους, αλλά μπορεί να αποδειχτούν επιβλαβή και ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τη γάτα σας. Ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι τα πυρεθροειδή μπορεί αν προκαλέσουν βλάβη στο ήπαρ των αιλουροειδών.
  • Περμεθρίνη (Permethrin): Η περμεθρνίνη ανήκει στην ομάδα των πυρεθροειδών. Ωστόσο, τη συναντάμε σε πολλά προϊόντα περιποίησης των γατών και εντομοαπωθητικά και αυτό γιατί οι περισσότερες εταιρείες θεωρούν την περμεθρίνη αβλαβή. Αν θέλετε να είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να πάθει κάτι η γατούλα σας, προτιμήστε προϊόντα που δεν περιέχουν περισσότερο από 0,1% περμεθρίνη.

Πηγή: topetmou.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 2/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mitsotakis-pierrakakis
Ταρατατζούμ πριν από το πρώτο κουδούνι: Η άλλη ανάγνωση μιας επικοινωνιακής φιέστας
Εκτός ατζέντας τα κενά που και πάλι θα υπάρξουν, οι τάξεις των 28-30 μαθητών προκειμένου να βγουν οι συγχωνεύσεις τμημάτων, οι κακές, ασυντήρητες...
Ταρατατζούμ πριν από το πρώτο κουδούνι: Η άλλη ανάγνωση μιας επικοινωνιακής φιέστας
ekpaideytikoi.jpg
Εκπαιδευτικοί: Υπάρχουν πολλά κενά - Δεν θα δεχθούμε υπερωρίες
«Οι υπερωρίες αυτές, είναι στην πραγματικότητα θέσεις εργασίας για τους συναδέλφους μας αναπληρωτές που χρόνια τώρα παλεύουν κάθε χρόνο για το...
Εκπαιδευτικοί: Υπάρχουν πολλά κενά - Δεν θα δεχθούμε υπερωρίες