νεφρικη ανεπαρκεια
Αν εντοπιστεί νωρίς η νεφρική νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί

Ο Thomas (TJ) Atkinson απολάμβανε τη ζωή. Αγαπούσε τη δουλειά του και ήταν παντρεμένος για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Ήταν σοκ για εκείνον όταν έλαβε μια διάγνωση για νεφρική ανεπάρκεια, η οποία άλλαξε την πορεία της ζωής του.

«Όταν ήμουν 46 ετών, αντιμετώπισα μια σημαντική κλήση αφύπνισης. Τον Νοέμβριο του 2020, βρισκόμουν στο νοσοκομείο για χειρουργική επέμβαση στο πόδι, όταν ανακάλυψα ότι είχα νεφρική νόσο σταδίου 3. Δεν είχα ιδέα εκείνη τη στιγμή πόσο συνταρακτική θα ήταν αυτή η είδηση, ούτε συνειδητοποίησα την τεράστια δύσκολη μάχη που επρόκειτο να αντιμετωπίσω», λέει ο Atkinson στο Parade.

Μετά από μια μάχη με τη νεφρική νόσο που περιελάμβανε απώλεια βάρους, ένα νέο νεφρό και πολύ αυτοστοχασμό, ο Atkinson ελπίζει να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τα σημάδια της νεφρικής νόσου και τους παράγοντες κινδύνου του τρόπου ζωής που αγνόησε.

«Αν εντοπιστεί αρκετά νωρίς, η νεφρική νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί. Δεν χρειάζεται όλοι να κάνουν αιμοκάθαρση και η μεταμόσχευση νεφρού δεν είναι κατάλληλη για όλους», εκμυστηρεύεται ο ασθενής.

Τα σημάδια της νεφρικής νόσου που εύχεται να είχε παρατηρήσει νωρίτερα

Ο Atkinson παρατήρησε μερικές αλλαγές στο σώμα του, στις οποίες, εκ των υστέρων, θα ήθελε να έχει δώσει προσοχή επειδή είναι πρώιμα σημάδια νεφρικής νόσου.

«Μερικά από τα συμπτώματα που είχα ήταν πρησμένοι αστράγαλοι, αφρώδη ούρα και μυϊκές κράμπες. Είχα επίσης προβλήματα με τον ύπνο και απώλεια όρεξης. Σκέφτηκα ότι μέρος αυτού οφειλόταν στον διαβήτη τύπου 2 και την υψηλή αρτηριακή πίεση, και μέσα μου πίστευα ότι αυτό ήταν απλώς μέρος της γήρανσης», παραδέχεται ο Atkinson.

Ωστόσο, το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού των ΗΠΑ αναφέρει ότι τα σημάδια της νεφρικής νόσου περιλαμβάνουν όλα τα παραπάνω —ο άνδρας απλώς δεν τα γνώριζε.

Το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού σημειώνει ότι η νεφρική νόσος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι ασθενείς ηλικίας 70 ετών και άνω αποτελούν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη δημογραφική ομάδα ατόμων που χρειάζονται μεταμόσχευση νεφρού.

Ο Atkinson ήταν μόλις 46 ετών όταν έμαθε ότι είχε νεφρική νόσο σταδίου 3 και θα χρειαζόταν μεταμόσχευση.

Ακόμα κι αν βρισκόταν στην ηλικία υψηλότερου κινδύνου για νεφρική νόσο, παραδέχεται ότι για χρόνια είχε βάλει την υγεία του χαμηλά στη λίστα προτεραιοτήτων, εξηγώντας ότι είναι κάτι που έπρεπε (και τελικά το έκανε) να ελέγξει.

«Η γυναίκα μου και εγώ αρνιόμασταν τον αντίκτυπο των επιλογών του τρόπου ζωής μας, συμπεριλαμβανομένων των κακών διατροφικών συνηθειών και της έλλειψης άσκησης. Νιώθοντας ανίκητος στα 20 και στα 30 μου, αγνόησα τις συνέπειες των πράξεων μου», εξηγεί ο Atkinson.

Πώς ήταν η διάγνωση και η θεραπεία για τη νεφρική ανεπάρκεια

Ο Atkinson πήγε στο νοσοκομείο για χειρουργική επέμβαση στο πόδι και απροσδόκητα έμαθε ότι είχε νεφρική νόσο. «Χρειάζεται μια εξέταση ούρων και μια εξέταση αίματος για να μάθετε ποιος είναι ο αριθμός GFR

Ο αριθμός GFR θα σας πει σε ποιο στάδιο της νεφρικής νόσου βρίσκεστε. Ο δικός μου ήταν 35. Ήμουν στο στάδιο 3 της νεφρικής νόσου», αναφέρει.

Μερικές φορές, οι ασθενείς έχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές. Ο Atkinson είχε μόνο μία. «Ο γιατρός μου είπε ότι η μεταμόσχευση νεφρού ήταν η μόνη μου επιλογή. Ένιωσα κάτι σουρεαλιστικό.

Συνέχισα να σκέφτομαι πώς γίνεται να μου συμβαίνει αυτό. Ένιωθα ότι αυτό θα ήταν κάτι που θα περνούσαν άλλοι, όχι εγώ», σημειώνει.

«Δεν ήταν αληθινό μέχρι που ήμουν στο χειρουργικό τραπέζι. Τότε ξεκίνησε ο φόβος για την οικογένειά μου και την ταλαιπωρία στην οποία επρόκειτο να τους βάλω», συνεχίζει.

Ο Atkinson μπήκε αμέσως στη λίστα μεταμοσχεύσεων νεφρού. Στο μεταξύ, άρχισε αιμοκάθαρση για να τον συντηρήσει μέχρι να βρει μόσχευμα, αλλά η διαδικασία ήταν τραυματική. «Η υπερβολική κόπωση επηρέασε κάθε πτυχή της ζωής μου… η αιμοκάθαρση με κράτησε ζωντανό, αλλά η ζωή μου περιορίστηκε σε συνεδρίες θεραπείας και ύπνο», εξήγησε.

Η ζωή του σήμερα

Σήμερα, σχεδόν 4 χρόνια αργότερα, ο Atkinson αισθάνεται 100% υγιής. «Έχω περισσότερη ενέργεια, οι αστραγάλοι δεν είναι πρησμένοι, η αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης είναι υπό έλεγχο. Κοιμάμαι καλύτερα, έχω όρεξη και επιστρέφω στις δραστηριότητες, την εργασία και στον εαυτό μου.

Πάνω από όλα, είμαι ευγνώμων. Αισθάνομαι ότι μου δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή», καταλήγει.

Πηγή: oloygeia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 9/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα