τυριά
Η δυσανεξία στην λακτόζη είναι μια κοινή κατάσταση, που επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να αφομοιώσει την... λακτόζη, ένα σάκχαρο που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα

Πολλοί υποθέτουν ότι η δυσανεξία στη λακτόζη αναπτύσσεται μόνο σταδιακά, αλλά για μερικούς, μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά στην ενήλικη ζωή.

Αυτό το άρθρο εξηγεί τι είναι η δυσανεξία στην λακτόζη, γιατί μπορεί να εμφανιστεί απροσδόκητα, κοινά συμπτώματα και αποτελεσματικές επιλογές θεραπείας.

Τι είναι η δυσανεξία στην λακτόζη

Η δυσανεξία στην λακτόζη είναι μια πεπτική κατάσταση κατά την οποία το σώμα δεν μπορεί να διασπάσει επαρκώς την λακτόζη λόγω ανεπάρκειας στην λακτάση: το ένζυμο που απαιτείται για την πέψη της λακτόζης.

Κανονικά, η λακτάση διασπά την λακτόζη σε γλυκόζη και γαλακτόζη, τις οποίες το σώμα μπορεί να απορροφήσει εύκολα. Όταν η λακτάση είναι ανεπαρκής, ωστόσο, η άπεπτη λακτόζη μετακινείται στο παχύ έντερο, όπου ζυμώνεται, οδηγώντας σε δυσάρεστα συμπτώματα, όπως φούσκωμα και κράμπες στο στομάχι.

Γιατί μπορεί να αναπτύξετε ξαφνική δυσανεξία στην λακτόζη

Αν και μερικοί γεννιούνται με χαμηλά επίπεδα λακτάσης, είναι επίσης πιθανό να αναπτύξει κανείς εντελώς ξαφνικά δυσανεξία στην λακτόζη, λόγω των παρακάτω παραγόντων:

1. Μείωση της λακτάσης λόγω ηλικίας

Η παραγωγή λακτάσης μειώνεται φυσικά όσο μεγαλώνετε, ιδιαίτερα μετά την παιδική ηλικία. Αυτή η μείωση μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνική αδυναμία πέψης της λακτόζης, ακόμα κι αν κάποιος δεν είχε προηγούμενα προβλήματα με τα γαλακτοκομικά. Σε ορισμένους, αυτή η μείωση γίνεται πιο εμφανής στα 20, τα 30 ή αργότερα.

2. Εντερικές λοιμώξεις ή ασθένειες

Γαστρεντερικές λοιμώξεις, όπως αυτές που προκαλούνται από βακτήρια, ιούς ή παράσιτα, μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα στο λεπτό έντερο, όπου παράγεται η λακτάση. Ακόμη και μετά την ανάρρωση από μια λοίμωξη, η βλάβη μπορεί να προκαλέσει προσωρινή ή μόνιμη μείωση της λακτάσης, οδηγώντας σε ξαφνική δυσανεξία στην λακτόζη.

3. Χρόνιες πεπτικές παθήσεις

Καταστάσεις όπως η νόσος του Crohn, η κοιλιοκάκη και η ελκώδης κολίτιδα μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του εντέρου να παράγει λακτάση. Καθώς αυτές οι καταστάσεις εξελίσσονται, η φλεγμονή ή η βλάβη στα έντερα μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνική δυσανεξία στην λακτόζη.

4. Χειρουργική επέμβαση ή τραυματισμός στο λεπτό έντερο

Οι χειρουργικές επεμβάσεις στα έντερα, καθώς και ορισμένοι τραυματισμοί, μπορούν να διαταράξουν την παραγωγή λακτάσης. Εάν αφαιρεθούν ή καταστραφούν μέρη του λεπτού εντέρου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέα, ξαφνική δυσανεξία στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

5. Γενετική προδιάθεση

Μερικοί έχουν γενετική προδιάθεση για δυσανεξία στην λακτόζη. Όσοι έχουν αυτό το χαρακτηριστικό βιώνουν μια φυσική μείωση της παραγωγής λακτάσης, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί απότομα μετά από χρόνια ανοχής.

Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη

Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στην λακτόζη διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά γενικά εμφανίζονται μέσα σε 30 λεπτά έως 2 ώρες μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών. Τα κοινά συμπτώματα είναι:

  • Πεπτική δυσφορία: Φούσκωμα, αέρια και κοιλιακό άλγος, λόγω ζύμωσης άπεπτης λακτόζης στο έντερο.
  • Διάρροια: Η λακτόζη μπορεί να αυξήσει το νερό στο παχύ έντερο, οδηγώντας σε χαλαρά κόπρανα.
  • Ναυτία: Μερικά άτομα αισθάνονται ναυτία ή ακόμα και εμετό.
  • Κράμπες: Μπορεί να εμφανιστούν κράμπες καθώς το πεπτικό σύστημα δυσκολεύεται να επεξεργαστεί την λακτόζη.

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από την ποσότητα λακτόζης που καταναλώνεται και το επίπεδο ανεπάρκειας λακτάσης του ατόμου.

Πώς να αντιμετωπίσετε τη δυσανεξία στην λακτόζη

Αν και είναι μια χρόνια πάθηση, πολλές προσεγγίσεις μπορούν να βοηθήσουν στην αποτελεσματική διαχείριση των συμπτωμάτων:

  • Διατροφικές προσαρμογές: Η αποφυγή ή η μείωση κατανάλωσης γαλακτοκομικών μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λακτόζη, όπως γάλα, τυρί και γιαούρτι χωρίς λακτόζη. Οι εναλλακτικές λύσεις με βάση τα φυτά (π.χ. γάλα αμυγδάλου, σόγιας και βρώμης) είναι επίσης εξαιρετικές επιλογές.
  • Συμπληρώματα λακτάσης: Τα μη συνταγογραφούμενα δισκία ή σταγόνες ενζύμου λακτάσης μπορούν να ληφθούν πριν από την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, για να βοηθήσουν στην πέψη της λακτόζης. Αυτά τα συμπληρώματα προσφέρουν ευελιξία στη διατροφή χωρίς να αντιμετωπίζετε άβολα συμπτώματα.
  • Προβιοτικά: Τα προβιοτικά, τα οποία υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου, μπορεί να είναι ωφέλιμα για όσους έχουν δυσανεξία στην λακτόζη. Ορισμένα στελέχη προβιοτικών μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης της λακτόζης, αν και η ατομική αποτελεσματικότητα μπορεί να ποικίλλει.
  • Σταδιακή επανεισαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων: Μερικοί βρίσκουν ότι μπορούν να ανεχθούν μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών εάν τις επανεισάγουν σταδιακά στη διατροφή τους. Ξεκινώντας με μικρές μερίδες γιαουρτιού ή παλαιωμένου τυριού, που περιέχουν λιγότερη λακτόζη, μπορεί μερικές φορές να δημιουργήσει ανοχή.

Πηγή: onmed.gr 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

trofes-stomaxi-512x320.jpg
Τροφές και ροφήματα που δεν πρέπει να καταναλώνουμε με άδειο στομάχι
Oρισμένα τρόφιμα και ροφήματα, ενδέχεται να μας προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα αν δεν έχουμε ήδη καταναλώσει κάτι άλλο προηγουμένως ή αν δεν τα...
Τροφές και ροφήματα που δεν πρέπει να καταναλώνουμε με άδειο στομάχι
pota-cocktail.jpg
Ποια ποτά νοθεύονται περισσότερο: Πως να το αντιληφθείτε και πως να προφυλαχθείτε
Το φαινόμενο της νοθείας παρατηρείται κυρίως σε νυχτερινά μαγαζιά, μπαρ και πίστες, και σπάνια σε ταβέρνες
Ποια ποτά νοθεύονται περισσότερο: Πως να το αντιληφθείτε και πως να προφυλαχθείτε