Η συνήθεια των νέων που στήνει παγίδες θανάτου
Η νέα επικίνδυνη μόδα των δρόμων - Ποια συνήθεια των νέων στήνει παγίδες θανάτου

Τεράστιες είναι οι αλλαγές που έχουν φέρει στη ζωή μας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -κοινώς γνωστά ως social media- επιτρέποντάς μας μεταξύ άλλων να έχουμε εύκολη και άμεση επικοινωνία με άτομα απ’ όλο τον κόσμο.

Από την άλλη, τα social media έχουν τροφοδοτήσει τη ματαιοδοξία πολλών ατόμων και δη των νέων, κάνοντάς τους να κυνηγάνε μανιωδώς τα likes -ο σύγχρονος τρόπος για επιβεβαίωση. Αυτή η αστείρευτη δίψα για περισσότερους followers, likes και εγκωμιαστικά σχόλια σε πολλές περιπτώσεις δεν σβήνει ούτε όταν το άτομο βρίσκεται πίσω από το τιμόνι, γεγονός που υπομονομεύει σημαντικά την οδική ασφάλεια.

Ενδεικτική είναι μια έρευνα του βρετανικού οργανισμού IAM Roadsmart που δείχνει ότι περίπου 1/3 στους νεαρής ηλικίας οδηγούς έχει βιντεοσκοπήσει ή φωτογραφίσει τον εαυτό του ενώ βρισκόταν πίσω από το τιμόνι.

Η έρευνα είχε δείγμα 1.000 άτομα ηλικίας 18-26 ετών και έδειξε ότι το 31% έχει καταγράψει με το smartphone του τον εαυτό του ενώ οδηγούσε, ενώ πάνω από τους μισούς, στη συνέχεια δημοσίευσαν το εν λόγω περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο… κυνήγι των likes.

Όπως αναφέρουν βρετανικά ΜΜΕ, το ανησυχητικό ποσοστό των νέων οδηγών που είναι πρόθυμοι να παραβιάσουν τη νομοθεσία προκειμένου να λάβουν επιβεβαίωση από τους ακολούθους τους, αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου, όσον αφορά τις επικίνδυνες ενέργειες στις οποίες προβαίνουν όσοι απέκτησαν πρόσφατα δίπλωμα οδήγησης.

Επιπλέον, ένας στους έξι συμμετέχοντες στην έρευνα παραδέχθηκε ότι έχει χρησιμοποιήσει το κινητό του τηλέφωνο για να στείλει ένα μήνυμα ή να πραγματοποιήσει μία κλήση, κατά την οδήγηση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν προκαλέσει θόρυβο στο Ηνωμένο Βασίλειο, με αρκετούς οργανισμούς αλλά και πολίτες να ζητούν από την κυβέρνηση την εισαγωγή του σταδιακά αναβαθμιζόμενου διπλώματος οδήγησης (Graduated Driving License).

Χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση από νέους οδηγούς

Πρόκειται για ένα δίπλωμα που σε πρώτο στάδιο θα χορηγεί στον οδηγό ένα ιδιαίτερα περιορισμένο φάσμα ελευθεριών, το οποίο προϊόντος του χρόνου θα διευρύνεται.

Σύμφωνα με προτάσεις στο παρελθόν, ένας περιορισμός που θα ισχύει κατά τους πρώτους μήνες κατοχής του διπλώματος οδήγησης είναι η οδήγηση κατά τις νυχτερινές ώρες -Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης προκαλεί απόσπαση προσοχής και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ατυχήματος.

Μεταξύ άλλων, έρευνες έχουν δείξει ότι οι οδηγοί που κρατούν στο χέρι κινητό τηλέφωνο την ώρα της οδήγησης έχουν χρόνο αντίδρασης κατά 30% μεγαλύτερο σε σύγκριση με αυτούς που έχουν επίπεδα αλκοόλης στο αίμα λίγο ψηλότερα από το επιτρεπόμενο όριο.

πηγή: carandmotor.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 4/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpaideutikoi
Στο ΥΠΑΙΘΑ «χτυπάνε» από μέσα τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και απέξω τους εκπαιδευτικούς
«Δεν μας πτοεί ούτε μας λυγίζει η τρομοκρατία και ο αυταρχισμός. Αντίθετα, μας συσπειρώνει»
Στο ΥΠΑΙΘΑ «χτυπάνε» από μέσα τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και απέξω τους εκπαιδευτικούς
ΟΠΣΥΔ.png
Τοποθετήσεις: «Προσωρινά» κενά στον ΟΠΣΥΔ, μπάχαλο, ταλαιπωρία και εμπαιγμός για εκατοντάδες αναπληρωτές

Και ...προσωρινά κενά εμφανίζονται  στο

Τοποθετήσεις: «Προσωρινά» κενά στον ΟΠΣΥΔ, μπάχαλο, ταλαιπωρία και εμπαιγμός για εκατοντάδες αναπληρωτές