ΓΑΤΑ
Ποια είναι η πραγματική σχέση των γατών με το νερό

Η σχέση των γατών με το νερό είναι σίγουρα περίπλοκη. Η έκφραση “σαν βρεγμένη γάτα” που αναφέρεται σε κάποιον που μοιάζει ένοχος ή φοβισμένος, αποτελεί απόδειξη αυτού του γεγονότος, καθώς σε μια γάτα σίγουρα δεν ταιριάζει να είναι βρεγμένη. Ποιοι είναι οι λόγοι, όμως, που καθιστούν τις γάτες καχύποπτες απέναντι στην πολύτιμη αυτή χημική ένωση;

Γιατί οι γάτες αντιπαθούν το νερό;

Για να καταλάβουμε γιατί οι γάτες αποφεύγουν το νερό, εκτός απ’ όταν χρειάζεται να το πιουν, αρκεί να κοιτάξουμε την εξελικτική πορεία του αγαπημένου μας οικόσιτου αιλουροειδούς. Οι οικόσιτες γάτες κατάγονται από τη Μέση Ανατολή, και προήλθαν από έναν κοινό πρόγονο: την Αγριόγατα της Εγγύς Ανατολής. Λόγω του ξηρού κλίματος της περιοχής, οι πρόγονοι των σημερινών γατών δεν ήταν συνηθισμένες στη βροχή, στις λίμνες και στα ποτάμια. Επομένως, το νερό σε όλες του τις μορφές (εκτός από αυτό που έπιναν) δεν τους ήταν γνώριμο.

Επίσης, οι χνουδωτές μας φίλες λατρεύουν να τρέχουν όσο πιο γρήγορα μπορούν, για να αποφεύγουν τους εχθρούς, για να κυνηγήσουν, ή να παίξουν. Αν βραχούν, το τρίχωμά τους γίνεται βαρύ, με αποτέλεσμα να μην τους επιτρέπει απόλυτο έλεγχο κι ελευθερία κινήσεων. Το νερό μπορεί, ακόμα, να επηρεάσει την στιλπνή αίσθηση του τριχώματός τους, το οποίο τους παίρνει ώρες να περιποιηθούν, καθώς η κατάστασή του είναι πολύ σημαντική για την ευημερία τους.

Τέλος, η ισχυρή αίσθηση της όσφρησης που διαθέτουν οι γάτες, τις καθιστά ιδιαίτερα ευαίσθητες στις διάφορες μυρωδιές και στις χημικές ουσίες που υπάρχουν στο νερό, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν να βρέξουν το τρίχωμά τους.

Υπάρχουν και γάτες που τους αρέσει το νερό;

Το γεγονός ότι οι περισσότερες γάτες αντιπαθούν το νερό, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κάποιες που το αγαπούν, μέχρι να φτάνουν στο σημείο να γίνονται δεινοί κολυμβητές. Γνωρίζουμε ότι κάθε γάτα είναι διαφορετική, με μοναδική προσωπικότητα και προτιμήσεις. Πολλές μεγάλες γάτες αγαπούν το νερό, όπως και μερικές μικρές φυλές, όπως είναι η Maine Coon, η γάτα της Βεγγάλης, η γάτα Αβυσσηνίας, η γάτα Νορβηγικού Δάσους, και η Τουρκική Van (γνωστή και ως “γάτα που κολυμπάει”), η οποία είναι η πιο δημοφιλής για την υδροφιλία της.

Αυτές οι γάτες συμπαθούν το νερό για διάφορους λόγους, όπως ότι διαθέτουν αδιάβροχο τρίχωμα, ή προγόνους που κολυμπούσαν επειδή ζούσαν κοντά σε σώματα νερού. Για παράδειγμα, η Τουρκική Van έχει αδιάβροχο τρίχωμα και οι πρόγονοί της ζούσαν κοντά στη Λίμνη Van της Τουρκίας, όπου κολυμπούσαν το καλοκαίρι για να δροσιστούν.

Δεν χρειάζεται να πάμε τόσο μακριά: ακόμα και η δική σας γάτα είναι πολύ πιθανό να συμπαθεί το νερό σε κάποιες του μορφές. Για παράδειγμα, πολλές γάτες λατρεύουν να πίνουν από τη βρύση, καθώς η κίνηση και ο ήχος του τρεχούμενου νερού τις εξιτάρουν. Επιπλέον, εξελικτικά οι γάτες γνωρίζουν ότι το τρεχούμενο νερό (π.χ. από ένα ρυάκι) τείνει να είναι πιο καθαρό και υγιεινό από το στάσιμο. Σε πολλές γάτες τους αρέσει να βάζουν το πατουσάκι τους μέσα στο μπολ τους και να παίζουν με το νερό, ή ακόμα και να κάνουν μπάνιο.

Μπορείτε να κάνετε μπάνιο τη γάτα σας;

Οι γάτες δεν χρειάζονται πλύσιμο, καθώς περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας τους καθαρίζοντας το τρίχωμά τους με τη γλώσσα τους. Παρόλα αυτά, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να πλύνετε τη γάτα σας κάποια στιγμή, στην περίπτωση που βρωμιστεί πολύ και δεν μπορεί να καθαριστεί πλήρως μόνη της. Αν πρέπει να κάνετε μπάνιο τη γάτα σας, βεβαιωθείτε ότι το νερό είναι ζεστό (στους 38 βαθμούς κελσίου) και ότι πλένετε τη γάτα σας από πίσω προς τα εμπρός, με εξαίρεση το κεφάλι, με ήπια πίεση του νερού.

Στη συνέχεια, σκουπίστε τη γάτα σας με μια πετσέτα ή χρησιμοποιήστε το πιστολάκι βάζοντάς το στην πιο αθόρυβη λειτουργία.

Τέλος, στο εμπόριο υπάρχουν ξηρά σαμπουάν γάτας, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να απομακρύνετε τη σκόνη και τη βρωμιά, έτσι ώστε να αποφεύγετε να ταράξετε τη γάτα σας κάνοντάς της μπάνιο.

Πώς να βοηθήσετε τη γάτα σας να πίνει περισσότερο νερό

Μπορεί η γάτα να μην είναι το πρώτο ζώο που μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε την ανάγκη για νερό. Παρόλα αυτά, η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού είναι εξαιρετικά σημαντική για τα χνουδωτά παιδιά μας. Η υγεία των νεφρών της γάτας είναι, συχνά, ιδιαίτερα εύθραυστη, γι’ αυτό είναι σημαντικό να βεβαιωνόμαστε ότι η γάτα μας πίνει αρκετό νερό.

Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε παρέχοντάς της καθημερινά φρέσκο, καθαρό νερό, και ίσως μια πηγή τρεχούμενου νερού, όπως είναι μια ηλεκτρονική ποτίστρα. Η υγρή τροφή αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από νερό, συνιστώντας μια εξαιρετική μέθοδο για να ενθαρρύνουμε τη γάτα μας να ενυδατώνεται περισσότερο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mesogeiaki-diaita.jpg
Διατροφή: 5 τρόποι να ξεφύγετε από τη διατροφική ρουτίνα
Οι δοκιμές σε νέες συνταγές μπορεί να είναι διασκεδαστικές και νόστιμες, αλλά ακόμα και το να βγείτε απλώς από την άνεση στην κουζίνα σας, δεν...
Διατροφή: 5 τρόποι να ξεφύγετε από τη διατροφική ρουτίνα
mathitries
Σχολείο έστειλε στο σπίτι τους μαθήτριες επειδή οι φούστες τους κρίθηκαν πολύ κοντές από τους εκπαιδευτικούς
Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς οι καθηγητές παρέταξαν στη σειρά τις μαθήτριες για να μετρήσουν το μήκος της φούστας τους.
Σχολείο έστειλε στο σπίτι τους μαθήτριες επειδή οι φούστες τους κρίθηκαν πολύ κοντές από τους εκπαιδευτικούς