ponos
Τι σταματάει γρήγορα την καούρα

Αυτό το άρθρο διερευνά τι είναι η καούρα, τη διαφορά μεταξύ της καούρας και της παλινδρόμησης οξέος, τα τρόφιμα και τα ποτά που μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση και τους πιο γρήγορους τρόπους για να σταματήσετε την καούρα.

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν αισθάνεστε καούρα

Όταν αισθάνεστε καούρα, ένα αίσθημα καύσου αυξάνεται στο στήθος σας, συχνά μετά το φαγητό ή όταν είστε ξαπλωμένοι. Αυτό συμβαίνει όταν το οξύ του στομάχου ρέει πίσω στον οισοφάγο. Αυτός είναι ένα σωλήνας, που δεν έχει σχεδιαστεί για να χειρίζεται τα οξέα του στομάχου, επομένως όταν αυτά έρχονται σε επαφή με την επένδυση του οισοφάγου, προκαλούν ερεθισμό και αίσθηση καύσου.

Ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας (LES), ένας μυϊκός δακτύλιος στο κάτω μέρος του οισοφάγου, συνήθως εμποδίζει το οξύ να διαφύγει από το στομάχι. Ωστόσο, εάν ο LES είναι αδύναμος ή έχει χαλαρώσει ακατάλληλα, το οξύ μπορεί να ρέει πίσω, οδηγώντας σε καούρα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ καούρας και παλινδρόμησης οξέος

Η καούρα και η παλινδρόμηση οξέος σχετίζονται, αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα.

  • Η παλινδρόμηση οξέος είναι η διαδικασία κατά την οποία το οξύ του στομάχου διαφεύγει στον οισοφάγο.
  • Η καούρα είναι σύμπτωμα της παλινδρόμησης οξέος, που χαρακτηρίζεται από ένα καυστικό πόνο στο στήθος.

Δεν θα εμφανίσουν καούρα όλοι όσοι έχουν παλινδρόμηση οξέος, αλλά όταν εμφανίζεται καούρα, συνήθως οφείλεται σε παλινδρόμηση οξέος. Σε πιο σοβαρές ή χρόνιες περιπτώσεις, η παλινδρόμηση οξέος μπορεί να οδηγήσει σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μια πιο σοβαρή κατάσταση, που απαιτεί ιατρική φροντίδα.

Ποιες τροφές μπορούν να σας ανακουφίσουν από την καούρα

Ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση του οξέος του στομάχου και να προσφέρουν ανακούφιση από την καούρα. Εδώ είναι μερικά από τα κορυφαία τρόφιμα, που μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • Πλιγούρι βρώμης: Μια τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, που απορροφά το οξύ στο στομάχι, μειώνοντας τα συμπτώματα.
  • Τζίντζερ: Γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πεπτικού συστήματος.
  • Μπανάνες: Η χαμηλή τους οξύτητα κάνει τις μπανάνες μια καλή επιλογή για την αντιμετώπιση της παλινδρόμησης οξέος.
  • Πεπόνι: Όπως οι μπανάνες, τα πεπόνια έχουν χαμηλή οξύτητα και είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν καούρα.
  • Λαχανικά: Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, τα σπαράγγια και το μπρόκολο είναι αλκαλικά και μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση του οξέος του στομάχου.

Ποια ποτά μπορούν να σας ανακουφίσουν από την καούρα

  • Νερό: Η καλή και διαρκής ενυδάτωση μπορεί να βοηθήσει στην αραίωση του οξέος του στομάχου και να το επιστρέψει ξανά στο στομάχι.
  • Τσάι από βότανα: Ροφήματα από χαμομήλι, τζίντζερ και ρίζα γλυκόριζας μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του οισοφάγου και στην μείωση του ερεθισμού.
  • Γάλα με χαμηλά λιπαρά: Αν και το πλήρες γάλα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, το γάλα με χαμηλά λιπαρά ή το αποβουτυρωμένο γάλα μπορεί μερικές φορές να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση, ρυθμίζοντας το οξύ του στομάχου.
  • Χυμός αλόης βέρα: Γνωστός για τις καταπραϋντικές του ιδιότητες, ο χυμός από αλόη βέρα μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής και του ερεθισμού στον οισοφάγο.

Ποιος είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να σταματήσετε την καούρα

Αν ψάχνετε για άμεση ανακούφιση από την καούρα, σκεφτείτε αυτές τις γρήγορες θεραπείες:

  • Αντιόξινα χωρίς συνταγή: Υπάρχουν διάφορες επιλογές στα φαρμακεία, ειδικά σχεδιασμένες για να εξουδετερώνουν το οξύ του στομάχου και να προσφέρουν γρήγορη ανακούφιση.
  • Μαγειρική σόδα: Ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα διαλυμένη σε νερό μπορεί να βοηθήσει στην γρήγορη εξουδετέρωση του οξέος, αν και θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ.
  • Τσίχλα: Το μάσημα τσίχλας διεγείρει την παραγωγή σάλιου, το οποίο μπορεί να βοηθήσει να ξεπλύνει το οξύ πίσω στο στομάχι.
  • Ανυψώστε το κεφάλι σας: Εάν αντιμετωπίζετε καούρα τη νύχτα, το να στηρίζετε το κεφάλι και α ανυψώσετε το στήθος σας με μαξιλάρια μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε το οξύ από το να ρέει πίσω στον οισοφάγο.

Σύνοψη

Η κατανόηση των αιτιών και των θεραπειών της καούρας μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τα συμπτώματα. Επιλέγοντας τα σωστά τρόφιμα και ποτά, γνωρίζοντας τη διαφορά μεταξύ καούρας και παλινδρόμησης οξέος και χρησιμοποιώντας γρήγορες θεραπείες όταν χρειάζεται, μπορείτε να βρείτε ανακούφιση και να αποτρέψετε μελλοντική ενόχληση.

Πηγή: onmed.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 9/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Τσεκούρι
Δύο 13χρονες δολοφόνησαν με τσεκούρι ηλικιωμένη: «Το σπίτι ήταν γεμάτο αίμα»
«Ήταν κυριολεκτικά αγνώριστη από τα χτυπήματα. Την αναγνώρισα μόνο από τα παπούτσια που φορούσε» - Μέχρι στιγμής, οι αρχές δεν έχουν αποκαλύψει το...
Δύο 13χρονες δολοφόνησαν με τσεκούρι ηλικιωμένη: «Το σπίτι ήταν γεμάτο αίμα»