paidia
Η χρόνια αναπνοή από το στόμα μπορεί να αλλάξει τη δομή του προσώπου, όπως συνέβη στην περίπτωση του Tab, όπου τα ανεπαρκώς αναπτυγμένα ζυγωματικά, το πηγούνι και γνάθος φαίνονταν σαν να έχουν υποχωρήσει

Η Soshanna Deyette, μια μητέρα από το Τέξας που μοιράστηκε την περιπέτεια του γιου της στη Mail Online, επισημαίνει σήμερα τους κινδύνους που μπορεί να ενέχει η αναπνοή των παιδιών από το στόμα, μια συνήθεια που μοιάζει αθώα αλλά μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα αναπτυξιακά προβλήματα.

Ο γιος της, Tab, πέρασε χρόνια με λανθασμένες διαγνώσεις προτού ένας ειδικός, παρατηρώντας τη μορφολογία του προσώπου του Tab, αναγνωρίσει ότι η χρόνια αναπνοή από το στόμα ήταν η κύρια αιτία των συμπτωμάτων του, τα οποία περιλάμβαναν καθυστέρηση στην ομιλία, ασταθή συμπεριφορά και διαταραχές ύπνου. Τα συμπτώματα αυτά είχαν αρχικώς οδηγήσει τους γιατρούς στην εκτίμηση ότι πρόκειται για διαταραχή του αυτιστικού φάσματος ή ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας).

Ο γιος της Soshanna Deyette, Tab. Οι γιατροί παρατήρησαν το ότι το σαγόνι του δεν είχε αναπτυχθεί πλήρως (αριστερά). Στη φωτογραφία, δεξιά, μετά τη θεραπεία (Πηγή: Mail Online)

Η λάθος αναπνοή στην ανάπτυξη

Αν και περίπου το 60% των Αμερικανών κάποια στιγμή στη ζωή τους θα αναπνέει από το στόμα αντί της μύτης, στο στάδιο της ανάπτυξης κατά τη βρεφική και παιδική ηλικία μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, εξηγούν οι ειδικοί, περιορίζει την ποσότητα του οξυγόνου που μπορεί να απορροφήσει και να αξιοποιήσει το σώμα, επηρεάζοντας ενδεχομένως την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο, οι οποίες είναι κρίσιμες κατά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης. «Είχε πάντα το στόμα του ανοιχτό. Σε όλα τα βίντεό του μπορείς να ακούσεις αυτό το ρουθούνισμα, τον περίεργο ήχο σαν να πνίγεται… σαν να προσπαθεί να αναπνεύσει» αναφέρει η μητέρα του.

 

Η χρόνια αναπνοή από το στόμα μπορεί να αλλάξει τη δομή του προσώπου, όπως συνέβη στην περίπτωση του Tab, όπου τα ανεπαρκώς αναπτυγμένα ζυγωματικά, το πηγούνι και γνάθος φαίνονταν σαν να έχουν υποχωρήσει. Αυτή η συνήθεια μετατοπίζει τη θέση της γλώσσας, η οποία διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην ορθή ανάπτυξη του προσώπου, οδηγώντας σε πιο επίπεδα πρόσωπα, λιγότερο προεξέχοντα ζυγωματικά, πιο κουρασμένα μάτια και ευρύτερα οδοντικά τόξα στα παιδιά. Επιπλέον, αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων στοματικής υγείας, όπως η τερηδόνα, λόγω της μειωμένης παραγωγής σάλιου.

Έφταιγαν τα κρεατάκια

Τα προβλήματα του Tab άρχισαν να εμφανίζονται νωρίς, με τη μητέρα του να παρατηρεί την απουσία ομιλίας και τα επίμονα αναπνευστικά προβλήματα μέχρι την ηλικία των 18 μηνών. Παρά τις πολλαπλές επισκέψεις σε γιατρούς, η βασική αιτία δεν εντοπίστηκε μέχρι που ένας ειδικός ωτορινολαρυγγολόγος ανακάλυψε ότι οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) του παιδιού εμπόδιζαν σοβαρά τη ρινική του αναπνοή, αναγκάζοντάς τον να αναπνέει από το στόμα. Μετά την αφαίρεσή τους, τα συμπτώματα του υποχώρησαν αρχικά, οδηγώντας σε σημαντική βελτίωση της ομιλίας και της συμπεριφοράς. Ωστόσο, τα αποτελέσματα ήταν προσωρινά και τα προβλήματα αναπνοής, καθώς και κάποια από τα συμπτώματα συμπεριφοράς, επανεμφανίστηκαν.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της αναπνοής από το στόμα είχαν ήδη επηρεάσει τη δομή του προσώπου του Tab. Για να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα, η οικογένεια άρχισε να συνεργάζεται με μια οδοντιατρική ομάδα, η οποία τοποθέτησε στο στόμα του αγοριού μια συσκευή για ορθή ανάπτυξη του στόματος, των γνάθων και των αεραγωγών, προάγοντας τη ρινική αναπνοή. Η συσκευή είναι πιο αποτελεσματική σε παιδιά ηλικίας τριών έως 12 ετών.

Ο ρόλος της διατροφής

Οι ειδικοί προτείνουν ότι οι πρώιμες διατροφικές συνήθειες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της αναπνοής από το στόμα. Τα μαλακά τρόφιμα, κοινά στις σύγχρονες πρακτικές ανατροφής παιδιών, μπορεί να εμποδίσουν την ορθή ανάπτυξη των μυϊκών ινών της γλώσσας, επηρεάζοντας την ανάπτυξη του στόματος και ενδεχομένως οδηγώντας σε πιο στενά οδοντικά τόξα. Αντίθετα, πρακτικές που εφαρμόζονταν ιστορικά, όπως η ένταξη από νωρίς σκληρών τροφών στη διατροφή του παιδιού, και ο παρατεταμένος θηλασμός βοηθούσαν στην ανάπτυξη ισχυρότερων γνάθων και σωστής δομής του προσώπου.

Άλλες θεραπείες

Για άτομα που αναπνέουν μονίμως από το στόμα, η στοματοπροσωπική μυολειτουργική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει, ενδυναμώνοντας τη γλώσσα και τους μυς του προσώπου μέσω της νευρομυολειτουργικής εξάσκησή τους. Η αντιμετώπιση της αναπνοής από το στόμα από την παιδική ηλικία είναι κρίσιμη, καθώς έρευνες την έχουν συνδέσει με διάφορα άλλα προβλήματα υγείας στα παιδιά, όπως η ΔΕΠΥ, η νυχτερινή ενούρηση και αναπνευστικά νοσήματα όπως το άσθμα και οι αλλεργίες.

Πηγή: ygeiamou.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ηλεκτρικά αμάξια: Γιατί "έμειναν" στην Αράχωβα προκαλώντας κομφούζιο

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ 

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σοκο
Σοκολατένιος κορμός με κάστανα: Μια γλυκιά συνταγή για να χαρίσετε απόλαυση

Αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα γλυκό που θα κλέψει τις εντυπώσεις, αυτή η συνταγή για σοκολατένιο κορμό με κάστανα είναι η...

Σοκολατένιος κορμός με κάστανα: Μια γλυκιά συνταγή για να χαρίσετε απόλαυση
οσπρ
Διατροφικές οδηγίες 2025: Η σημασία των οσπρίων και της μείωσης κόκκινου Κρέατος για την υγεία
Η σωστή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος
Διατροφικές οδηγίες 2025: Η σημασία των οσπρίων και της μείωσης κόκκινου Κρέατος για την υγεία
ΠΑΠΕΙ
Πανεπιστήμιο Πειραιά: Τελετή «Βραβείων Ακαδημαϊκής Επίδοσης»
Παρόντες στην τελετή βράβευσης, οι Αντιπρυτάνεις, Κοσμήτορες, Πρόεδροι Τμημάτων, Καθηγητές του Πανεπιστημίου Πειραιώς και γονείς, συγγενείς και...
Πανεπιστήμιο Πειραιά: Τελετή «Βραβείων Ακαδημαϊκής Επίδοσης»
Γεράσιμος Σιάσος
Γεράσιμος Σιάσος: Στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αρεταίειο, Αιγινήτειο και Ευγενίδειο ο πρύτανης του ΕΚΠΑ για τα Χριστούγεννα
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεράσιμος Σιάσος επισκέφθηκε για ευχές τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία
Γεράσιμος Σιάσος: Στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αρεταίειο, Αιγινήτειο και Ευγενίδειο ο πρύτανης του ΕΚΠΑ για τα Χριστούγεννα