Πάστα πιπεριάς
Σερβική πάστα ψητής κόκκινης πιπεριάς, άιβαρ (Ajvar)

Το Ajvar (χαβιάρι) προέρχεται παραδοσιακά από τη Σερβία, αλλά εξαπλώθηκε σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το άιβαρ παρασκευάζεται συνήθως το φθινόπωρο, αξιοποιώντας την άφθονη συγκομιδή κόκκινων πιπεριών, οι οποίες απανθρακώνονται στη φωτιά, ξεφλουδίζονται και συνδυάζονται με ψητή μελιτζάνα, σκόρδο, λάδι και ξύδι, για μια σάλτσα που μπορεί να κονσερβοποιηθεί και να καταναλωθεί όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

Συνήθως σερβίρεται μαζί με ψητά κρέατα, αλλά μπορείτε να την απολαύσετε και μόνη της ως άλειμμα.

Υλικά για τη Συνταγή

2 κιλά κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης (περίπου 5 μέτριες πιπεριές)

1 μέτρια μελιτζάνα

5 κουταλάκια του γλυκού φρεσκοκομμένο σκόρδο (περίπου 5 μέτριες σκελίδες )

1/4 φλιτζανιού ηλιέλαιο ή ήπιο ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι + λίγο επιπλέον

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση 

1.Αρχικά ανάψτε τα κάρβουνα ή την ηλεκτρική ψηστιέρα. Η συνταγή γίνεται ιδανικά στα κάρβουνα, για να πάρει η πάστα το άρωμα του καπνιστού αλλά μπορεί να γίνει επίσης σε ηλεκτρικό bbq, στο φούρνο στη λειτουργία αέρα και γκρίλ αλλά και σε σχαροτήγανο. Όταν όλα τα κάρβουνα είναι αναμμένα και καλυμμένα με γκρίζα στάχτη, αδειάστε και τακτοποιήστε τα στη μία πλευρά. Τοποθετήστε τη σχάρα μαγειρέματος και αφήστε την να ζεσταθεί για 5 λεπτά. Λαδώστε την, τοποθετήστε τις πιπεριές στην καυτή πλευρά του γκρίλ και μαγειρέψτε μέχρι να μαυρίσουν παντού, 10 με 15 λεπτά περίπου. Μεταφέρετέ τις σε ένα μεγάλο μπολ ή τάπερ, καλύψτε το με πλαστική μεμβράνη και αφήστε τις να κρυώσουν αρκετά για να τις χειριστείτε, περίπου 20 λεπτά. Ξεφλουδίστε το απανθρακωμένο δέρμα και αφαιρέστε τους σπόρους και τους πυρήνες από τις πιπεριές.

2. Όσο κρυώνουν οι πιπεριές, τρυπήστε τη φλούδα της μελιτζάνας με ένα πιρούνι παντού. Τοποθετήστε τη μελιτζάνα στην χλιαρή πλευρά του γκρίλ. Καλύψτε (αν έχει καπάκι) και ψήστε για 30 λεπτά περίπου μέχρι να σκουρύνει η φλούδα, να ρυτιδώσει η μελιτζάνα και να είναι μαλακή όταν την πιέζετε με λαβίδα, γυρίζοντάς την στη μέση του ψησίματος. Αφαιρέστε την από τη σχάρα και αφήστε τη να κρυώσει αρκετά για να τη χειριστείτε, περίπου 10 λεπτά. Κόψτε την και χωρίστε την κατά μήκος. Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, αφαιρέστε τη σάρκα της μελιτζάνας και πετάξτε το δέρμα.

3. Τοποθετήστε τις ψητές κόκκινες πιπεριές, τον πολτό μελιτζάνας και το σκόρδο σε έναν επεξεργαστή τροφίμων με ατσάλινη λεπίδα. Χτυπήστε καλά. Προσθέστε το λάδι, το ξύδι και το αλάτι και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να έχετε ένα ομοιόμορφο μίγμα.

4. Μεταφέρετε την πάστα σε αντικολλητικό σκεύος. Αφήστε να σιγοβράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράστε για 30 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αποσύρετε από τη φωτιά και αλατοπιπερώστε κατά βούληση.

5. Αφήστε την πάστα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε την αμέσως ή μεταφέρετέ την σε αεροστεγές δοχείο και φυλάξτε στο ψυγείο για έως και 2 εβδομάδες.

Πηγή: topontiki.gr/Βάσω Κατσανικάκη

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα