ενοικια-σπιτια-κατοικιες
George Vitsaras / SOOC
Απαγόρευση Airbnb σε 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας για τουλάχιστον ένα χρόνο

Στις βραχυχρόνιες συμβάσεις μέσω πλατφορμών, τύπου Airbnb, θα ισχύσει ένα νέο αυξημένο τέλος, ενώ  θα απαγορευτεί κάθε τέτοια νέα μίσθωση στα τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας για τουλάχιστον ένα χρόνο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην 88η ΔΕΘ.

«Ο χαρακτήρας των συνοικιών μας δεν πρέπει να αλλοιώνεται, ούτε και το δικαίωμα στο κέρδος του ενός να εμποδίζει το δικαίωμα στη στέγη του άλλου. Το αρμόδιο υπουργείο θα παρακολουθεί το ισοζύγιο μισθώσεων σε κάθε περιοχή όπου μπορεί να έχουμε ανάλογο πρόβλημα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

H κυβέρνηση εισάγει ένα διπλό σχήμα κινήτρων και αντικινήτρων, επικεντρωμένο κυρίως στα κλειστά διαμερίσματα, τα οποία, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, αν αξιοποιηθούν, μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της προσφοράς κατοικιών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να δαιμονοποιηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, η οποία αποφέρει σημαντικά έσοδα τόσο στους ιδιοκτήτες ακινήτων όσο και στο δημόσιο. Ωστόσο, ανταποκρινόμενος στα αιτήματα των ενώσεων ιδιοκτητών, ανακοίνωσε ότι όσοι ιδιοκτήτες νοικιάζουν κλειστά διαμερίσματα, θα απαλλάσσονται από τον φόρο ενοικίου για τρία χρόνια. Το ίδιο κίνητρο θα ισχύει και για όσους μετατρέπουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες.

Πρόγραμμα «Σπίτι Μου»

Αναλυτικότερα, αναφερόμενος στο ζήτημα του στεγαστικού, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ξεκινάει άμεσα το δεύτερο Πρόγραμμα «Σπίτι Μου», ύψους 2 δισ. ευρώ, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Για να αποκτήσουν ακόμα 15.000, μπορεί και περισσότεροι νέοι, νέα ζευγάρια ηλικίας, τώρα θα διευρύνουμε την περίμετρο, θα το πάμε μέχρι τα 50 έτη, γιατί ακούω συχνά παράπονα από τη γενιά των σαραντάρηδων οι οποίοι έφαγαν όλο το βάρος της κρίσης, ότι τους αποκλείσαμε από το πρόγραμμα και έχουν δίκιο. Η  περίμετρος θα πάει μέχρι τα 50 έτη και το επιτόκιο θα είναι το μισό από το εμπορικό» τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι «πάλι εξασφαλίσαμε 400 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης,  για να κάνουμε τι; Προσέξτε, δάνεια ύψους έως και 20.000 ευρώ, με μηδενικό επιτόκιο, με στόχο και μόνο την ενεργειακή αναβάθμιση σχεδόν 20.000 παλαιών κατοικιών, ένα πρόγραμμα που τρέχει παράλληλα με το ‘Ανακαινίζω-Ενοικιάζω’ και τις υπόλοιπες δράσεις του Υπουργείου Ενέργειας».

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι «το επίδομα στέγης έχει ουσιαστικά διπλασιαστεί, η ενίσχυση της φοιτητικής στέγης έχει αυξηθεί και για τη νέα χρονιά, ενώ βέβαια ισχύει και το 2025 η αναστολή του ΦΠΑ σε νέες οικοδομές».

«Σε αυτό το πλαίσιο προστίθεται τώρα και ένα νέο διπλό σχήμα κινήτρων και αντικινήτρων που αφορά πρωτίστως τα κλειστά διαμερίσματα -και έχουμε πολλά κλειστά διαμερίσματα στην πατρίδα μας-, τα οποία αν μπορέσουμε και τα αξιοποιήσουμε, θα μπορέσουμε να αυξήσουμε σημαντικά την προσφορά διαμερισμάτων και να μειώσουμε τις πιέσεις στα ενοίκια» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Ταυτόχρονα, όμως, οι παρεμβάσεις αυτές απευθύνονται και στην εκρηκτική εξέλιξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Πρόθεση της πολιτείας, βεβαίως, να υπάρχει ένα καθαρό πλαίσιο. Και σε καμία περίπτωση, να το τονίσω αυτό, δεν έχουμε διάθεση να δαιμονοποιήσουμε τη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία, εξάλλου, αποφέρει και στους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και στο δημόσιο σημαντικά έσοδα».

Απαλλαγή φόρου ενοικίου

«Ανταποκρινόμενοι, όμως, σε πάγια αιτήματα των ενώσεων ιδιοκτητών, ανακοινώνω σήμερα ότι όποιος ιδιοκτήτης νοικιάζει ένα διαμέρισμα το οποίο σήμερα είναι κλειστό, θα απαλλάσσεται από τον φόρο ενοικίου για τρία χρόνια» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως πρόσθεσε, το ίδιο ισχύει και αν μετατρέψει σε μακροχρόνια μια βραχυχρόνια μίσθωση. «Αλλά και αντίστροφα, στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών, θα ισχύσει ένα νέο αυξημένο τέλος, ενώ αμέσως θα απαγορευτεί κάθε τέτοια νέα μίσθωση στα τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας για τουλάχιστον ένα χρόνο» σημείωσε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 9/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ζέττα Μακρή
Μακρή: Ποιες αλλαγές έρχονται στα σχολεία - «Η ανάγκη για αναπληρωτές παραμένει»
«Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ' Λυκείου θα αξιοποιήσουν το ζωντανό φροντιστήριο με δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων στους 98 εκπαιδευτικούς που...
Μακρή: Ποιες αλλαγές έρχονται στα σχολεία - «Η ανάγκη για αναπληρωτές παραμένει»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Καταγγελία: «Έλειπαν όλοι όταν πήγαμε να καταθέσουμε αιτήσεις μονιμοποίησης των νεοδιόριστων»
«Προφανώς ο κος Δ/ντής Π. Ε. Β΄ Αθήνας και οι αρμόδιοι της ομώνυμης Δ/νσης τελούν σε πανικό εξαιτίας των συνεχών καταγγελιών – διαμαρτυριών...
Καταγγελία: «Έλειπαν όλοι όταν πήγαμε να καταθέσουμε αιτήσεις μονιμοποίησης των νεοδιόριστων»