Το χωριό Γάβρος ανήκει στα λεγόμενα Κορέστεια χωριά ή και πλίνθινα χωριά της Καστοριάς όπως τα λένε. Αυτά τα χωριά ήταν χτισμένα με λάσπη από κοκκινόχωμα, νερό και άχυρο από τοπικούς μάστορες στο πρώτο μισό του περασμένου αιώνα. Ο εγκαταλελειμμένος αυτός οικισμός του Κρανιώνα μοιάζει σήμερα με φάντασμα μιας και δεν υπάρχει κάποιο ίχνος ζωής. Το τοπίο αν βρεθείς εκεί, μοιάζει απόκοσμο και σαν σκηνικό από ταινία ειδικά αν βρεθείς εκεί τις ώρες της δύσης του ηλίου.
Πώς όμως εγκαταλείφθηκε αυτό το χωριό; Ο Γάβρος ερήμωσε μετά τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου, πράγμα το οποίο συνέβη και με άλλα χωριά. Και μπορεί να νομίζει κανείς ότι το όνομα προέρχεται από το ψάρι αλλά στην πραγματικότητα είναι από το δέντρο «γάβρος». Ακόμη πιο παλιά, μάλιστα, ο οικισμός λεγόταν Γαβρέσι ή Γκαμπρέσι. Το συγκεκριμένο χωριό - φάντασμα προκαλεί δέος ακόμη κι όταν το αντικρίζεις από φωτογραφίες ή βίντεο. Είναι στην πραγματικότητα από μόνο του ένα αξιοθέατο το οποίο σίγουρα με τα χρόνια θα το καταλάβει η φύση και τα πλινθόκτιστα σπίτια θα μοιάζουν ακόμη πιο απόκοσμα.
Η άγνωστη λεπτομέρεια για το χωριό Γάβρος
Μπορεί να μην γνώριζες καν την ύπαρξη αυτού του χωριού αλλά πολύ πιθανόν να το έχεις δει κάπου χωρίς να το γνωρίζεις. Κι αυτό γιατί το συγκεκριμένο ερειπωμένο χωριό έγινε σκηνικό στο έργο «Ψυχή Βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη.
Αν τύχει και περάσεις ποτέ από εκεί κάνοντας για παράδειγμα εκδρομή στην όμορφη πόλη της Καστοριάς, σίγουρα τα πλινθόκτιστα σπίτια θα τραβήξουν το βλέμμα σου. Κάνε μια στάση έστω και για να νιώσεις για λίγο πώς μπορεί να ήταν η ζωή εκεί πριν από χρόνια.
Πηγή: exploringgreece.tv
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση