ύπνος
Ένας γιατρός που επισκεπτόμαστε για εντελώς διαφορετικό λόγο είναι σε θέση να διαγνώσει την υπνική άπνοια και λοιπές διαταραχές ύπνου

Ο λόγος για τον οδοντίατρο ο οποίος, όπως αποδείχτηκε από ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Dental Association, μπορεί μέσω ετήσιου οδοντιατρικού ελέγχου να προβλέψει πιθανές διαταραχές ύπνου, (π.χ. υπνική άπνοια) και να σας παραπέμψει για περαιτέρω έλεγχο.

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου αντανακλά μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα, ακούσια διαστήματα διακοπής της αναπνοής κατά τη διάρκεια της νύχτας. Υπολογίζεται ότι εκατομμύρια ενήλικες πάσχουν συνδυαστικά από άπνοια ύπνου και από καρδιαγγειακές ή νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

«Έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να αλλάξουμε τις ζωές των ανθρώπων προς το καλύτερο», επισημαίνει ο Davis Thomas, κλινικός αναπληρωτής καθηγητής στην Οδοντιατρική Σχολή του Rutgers και επικεφαλής συγγραφέας της ανασκόπησης, σε δελτίο τύπου. Και συμπληρώνει «Συχνά οι οδοντίατροι βλέπουν τα συμπτώματα πολύ πριν από τους άλλους γιατρούς. Ενδείξεις όπως το τρίξιμο των δοντιών, το ξεφλούδισμα της γλώσσας ή ακόμη και το ότι ένας ασθενής αποκοιμιέται στην καρέκλα μπορεί να είναι πρώιμα σημάδια ότι κάτι περισσότερο συμβαίνει».

Τα προειδοποιητικά σημάδια κατά την οδοντιατρική εξέταση

Σε αυτά συγκαταλέγονται:

  • οι διευρυμένοι μύες των γνάθων
  • τα κυματοειδή άκρα της γλώσσας
  • οι λευκές γραμμές στα μάγουλα
  • η μειωμένη ορατότητα του εσωτερικού του λαιμού
  • τα οδοντικά μοτίβα φθοράς
  • οι μικροσκοπικές ρωγμές στα δόντια

Μαζί με το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και άλλα εργαλεία ελέγχου, οι οδοντίατροι θα μπορούσαν να εντοπίσουν έως και το 80% των ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο. Η εγκυρότητα της διάγνωσης κατά τον Davis Thomas, προκύπτει από την συνολική παρακολούθηση του ασθενή, τη συμπεριφορά του στην αίθουσα αναμονής μέχρι τα ανεπαίσθητα σημάδια στη στοματική του κοιλότητα.

Ο νο 1 εχθρός του ύπνου

Ο βρουξισμός, ή το τρίξιμο των δοντιών αποτελεί σύμπτωμα υποκείμενων προβλημάτων ύπνου. Σημαντικό να αναφερθεί είναι το ερωτηματολόγιο STOP-BANG, το οποίο μετρά το ροχαλητό, την κούραση, την παρατηρούμενη άπνοια, την αρτηριακή πίεση, τον δείκτη μάζας σώματος, την ηλικία, το μέγεθος του λαιμού και το φύλο.

Παράλληλα, η απλή ενέργεια του ελέγχου για συμπτώματα που σχετίζονται με την άπνοια ύπνου θα μπορούσε να αποτρέψει μελλοντικά την υψηλή αρτηριακή πίεση, τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Πηγή: ygeiamou

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 12/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

nina
Η Νουνού, βγαλμένη από κάδο σκουπιδιών που από χνουδωτή μπάλα, σε μέγεθος παλάμης, έγινε μια χνουδωτή αγκαλιά.
Είναι η ανόθευτη φύση, που μιλάει με τα μάτια, γελάει με την ουρά, διαισθάνεται τη χαρά πριν γίνει γέλιο, τους σεισμούς πριν τις καταρρεύσεις και την...
Η Νουνού, βγαλμένη από κάδο σκουπιδιών που από χνουδωτή μπάλα, σε μέγεθος παλάμης, έγινε μια χνουδωτή αγκαλιά.
platana
Μετά τον ξεσηκωμό των γονέων νίκη στο δημοτικό σχολείο Κολυμβαρίου – «Παραμένει 12θέσιο»
Ξαναγίνεται 12θέσιο το Δημοτικό Σχολείο Κολυμβαρίου – Πώς λύθηκε το πρόβλημα που οδήγησε γονείς σε κατάληψη
Μετά τον ξεσηκωμό των γονέων νίκη στο δημοτικό σχολείο Κολυμβαρίου – «Παραμένει 12θέσιο»
syntaksiouxoi.jpg
Δ. Μπούρλος: Γιατί αυξάνονται οι αιτήσεις συνταξιοδότησης
Η δυνατότητα συνταξιοδότησης με συνέχιση της εργασίας κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες αναμφίβολα οδήγησε πολλούς ασφαλισμένους σε συνταξιοδότηση
Δ. Μπούρλος: Γιατί αυξάνονται οι αιτήσεις συνταξιοδότησης