θάλασσα
Η κολύμβηση στη θάλασσα και τους χειμερινούς μήνες μπορεί να μας προστατεύσει από αρρώστιες και είναι μια ιδανική άσκηση.

Αρκετές μελέτες έχουν προτείνει ότι η κολύμβηση στο κρύο νερό έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στην αιματολογική και στην ενδοκρινική λειτουργία, λιγότερες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, βελτίωση των διαταραχών της διάθεσης και γενική ευημερία.

Η κολύμβηση σε κρύο νερό απαιτεί την απαραίτητη προετοιμασία και μια ήπια μετάβαση. Δεν είναι σωστό να σταματάμε τα μπάνια τον Σεπτέμβριο και να επιχειρήσουμε να ξαναβουτήξουμε τον Δεκέμβριο, που η θερμοκρασία του νερού θα έχει μειωθεί πολύ. Καλό θα είναι, αν έχουμε σκοπό να βάλουμε τη χειμερινή κολύμβηση στη ζωή μας, να πηγαίνουμε στη θάλασσα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και τους φθινοπωρινούς μήνες.

Επίσης, δεν πρέπει να πηγαίνουμε ποτέ μόνοι μας, καθώς σε περίπτωση αδιαθεσίας θα πρέπει να έχουμε κάποιον μαζί μας να μας βοηθήσει.

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι χειμερινοί κολυμβητές είναι πιο ανθεκτικοί σε ορισμένες ασθένειες και λοιμώξεις, αντιμετωπίζοντάς τις λιγότερο συχνά και πιο ήπια. Η συχνότητα εμφάνισης μολυσματικών ασθενειών της ανώτερης αναπνευστικής οδού είναι 40% χαμηλότερη στους χειμερινούς κολυμβητές, όπως διαπίστωσε μια μελέτη.

Πέρα από την αποφυγή ιώσεων, η χειμερινή κολύμβηση μας φτιάχνει τη διάθεση και βοηθάει το μυοσκελετικό μας σύστημα.

Όπως υποστηρίζει η κ. Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, η σωματική δραστηριότητα μόνο καλό μπορεί να κάνει στην υγεία μας, τονίζοντας ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ωστόσο, η ίδια επισημαίνει ότι ανάλογα με την φυσική κατάσταση και τα υποκείμενα νοσήματα, πριν ξεκινήσουμε τη χειμερινή κολύμβηση, καλό θα ήταν να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας.

Η κολύμβηση, και γενικά η σωματική δραστηριότητα, μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά επιβίωσης και στους επιβιώσαντες από καρκίνο, προσθέτει η κ.Ψαλτοπούλου.

H ίδια επισημαίνει ότι πρέπει να πηγαίνουμε σε θάλασσες και παραλίες που ήδη γνωρίζουμε, για να αποφύγουμε τα άγνωστα ανεπιθύμητα ρεύματα και βράχια, ενώ τα ίδια οφέλη μπορεί να έχει κάποιος από το χειμερινό κολύμπι σε πισίνα.

Ακόμα κι αν η κολύμβηση στο κρύο νερό μπορεί να προσφέρει όφελος σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν πρέπει να παραλείψουμε τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει. Η έκθεση στο κρύο νερό μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά τον κάθε άνθρωπο, ενώ μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Πηγή: iatropedia

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

eikastika_3.jpg
Εικαστικοί: Παράσταση Διαμαρτυρίας (18/09) για να καλυφθούν τα κενά των εκπαιδευτικών
«Είναι απαράδεκτη η στάση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ' Αθήνας που δεν απέδωσε προς το Υπουργείο τον πλήρη αριθμό των κενών των...
Εικαστικοί: Παράσταση Διαμαρτυρίας (18/09) για να καλυφθούν τα κενά των εκπαιδευτικών
olme
Ο δωδεκάλογος της ΟΛΜΕ: Τα θέματα που θέτουν οι καθηγητές στον Πιερρακάκη κατά τη σημερινή τους συνάντηση
Ανάμεσα στα θέματα είναι η επίσπευση της επόμενης φάσης προσλήψεων αναπληρωτών, οι συγχωνεύσεις, η διαδικασία για τις προσλήψεις αναπληρωτών στο...
Ο δωδεκάλογος της ΟΛΜΕ: Τα θέματα που θέτουν οι καθηγητές στον Πιερρακάκη κατά τη σημερινή τους συνάντηση