«Σπίτι μου 2»: Δυο νέες αλλαγές στο πρόγραμμα - Πώς θα πάρουν οι δικαιούχοι φθηνά δάνεια
Κυρ. Μητσοτάκης: Πολύ σημαντικός πυλώνας της πολιτικής μας για τη στεγαστική κρίση το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2»

Δύο νέες αλλαγές στο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2»  ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  ο οποίος προήδρευσε σε σύσκεψη για το στεγαστικό, με αντικείμενο το πλέγμα δράσεων που υλοποιείται για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και την αναβάθμιση του οικιστικού αποθέματος, με αιχμή τα νέα προγράμματα «Σπίτι μου 2» και «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», που συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η εφαρμογή δύο περαιτέρω διευκολύνσεων για όσους υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο «Σπίτι μου 2».

Πρώτον, προκειμένου να διευρυνθεί η περίμετρος των δικαιούχων, επιλέξιμοι δεν θα είναι μόνο οι πολίτες που πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια το 2023, αλλά και όσοι τα ικανοποιούσαν μεσοσταθμικά σε βάθος τριετίας. Κατ' αυτόν τον τρόπο δεν θα αποκλειστούν νοικοκυριά που κατάφεραν να αυξήσουν το εισόδημά τους ενώ στη μεγάλη εικόνα ανήκουν στις κοινωνικές ομάδες τις οποίες στοχεύουν τα προγράμματα απόκτησης στέγης.

Δεύτερον, στο νέο πρόγραμμα η προέγκριση που λαμβάνει κάθε αιτών στα πρώτα στάδια δεν θα εκπνέει λίγους μήνες αργότερα, αλλά θα παραμένει σε ισχύ έως την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων. Κατ' αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειάζεται η διαδικασία των ενστάσεων και όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν το μέγιστο δυνατό χρονικό περιθώριο ώστε να οριστικοποιήσουν την υπογραφή συμβολαίου για την αγορά σπιτιού.

«Μετά τη μεγάλη επιτυχία του πρώτου προγράμματος "Σπίτι μου", μέσα από το οποίο παραπάνω από 9.000 συμπολίτες μας θα μπορέσουν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι πληρώνοντας ουσιαστικά μία δόση στεγαστικού δανείου χαμηλότερη από αυτή που θα πλήρωναν για ένα ενοίκιο για αντίστοιχο σπίτι, "χτίζουμε" και δρομολογούμε το πρόγραμμα "Σπίτι μου 2", με 2 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικούς πόρους», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τις αρχές Ιανουαρίου. Εκτιμούμε ότι θα ωφεληθούν περί τους 20.000 συμπολίτες μας και πιστεύω ότι συνιστά έναν πολύ σημαντικό πυλώνα της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσουμε τη στεγαστική κρίση», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το 50% του δανείου θα είναι άτοκο και θα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το υπόλοιπο 50% του ποσού θα προέρχεται από χαμηλότοκο τραπεζικό δάνειο. Για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους η κατανομή είναι 75% άτοκο και 25% έντοκο.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο πρόγραμμα, το ανώτατο ηλικιακό όριο είναι αυξημένο κατά 11 χρόνια, καθώς το «Σπίτι μου 2» θα καλύπτει δικαιούχους 25 έως 50 ετών, ενώ διευρύνονται και τα εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, οι επιλέξιμοι άγαμοι πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ, ενώ προηγουμένως το όριο ήταν 16.000 ευρώ. Το όριο ανέρχεται στις 28.000 ευρώ για ένα ζευγάρι, έναντι 24.000 ευρώ στο πρώτο πρόγραμμα. Η προσαύξηση για κάθε τέκνο είναι 4.000 ευρώ, δηλαδή 1.000 μεγαλύτερη σε σχέση με πριν.

Μεγαλύτερες πρόνοιες προβλέπονται και για τις μονογονεϊκές οικογένειες. Το εισοδηματικό όριο αυξάνεται πλέον στα 31.000 ευρώ, είναι δηλαδή κατά 4.000 υψηλότερο συγκριτικά με το πρώτο πρόγραμμα, και προβλέπονται πρόσθετα 5.000 ευρώ για κάθε παιδί πλέον του πρώτου, ενώ μέχρι πρότινος η αντίστοιχη προσαύξηση ήταν 3.000 ευρώ.

Εξετάστηκε παράλληλα το νέο πρόγραμμα άτοκων δανείων «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», μέσω του οποίου θα είναι δυνατή η χρηματοδότηση πολλών ενεργειακών αναβαθμίσεων κύριων και δευτερευουσών κατοικιών, όπως η θερμομόνωση, η αντικατάσταση κουφωμάτων ή η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα.

«Μιλάμε για 400 εκατομμύρια ευρώ, έως 25.000 ευρώ άτοκο δάνειο -επαναλαμβάνω, άτοκο δάνειο-, με περίοδο αποπληρωμής από τα 3 έως τα 7 χρόνια, για δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης των σπιτιών, χωρίς ουσιαστικά εισοδηματικά κριτήρια και πολύ εύκολο στην εκταμίευση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Εκτιμώ ότι και γι' αυτό το πρόγραμμα θα υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση. Κι αυτό το πρόγραμμα θα αρχίσει να τρέχει από τις αρχές του επόμενου έτους και θα συμπληρώσει, προφανώς, τα υπόλοιπα προγράμματα, όπως το "Ανακαινίζω - Νοικιάζω", τα οποία έχουν έναν βασικό σκοπό: να μπορέσουμε να βγάλουμε στην αγορά περισσότερα κλειστά σπίτια, περισσότερα κλειστά διαμερίσματα, μέσα από την επιδότηση διαδικασίας ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης αυτών των κλειστών σπιτιών. Και, προφανώς, η πολιτική μας για τη στέγη δεν εξαντλείται μόνο εκεί. Θέλω να τονίσω την πολύ μεγάλη σημασία την οποία αποδίδουμε στον θεσμό της κοινωνικής αντιπαροχής», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε επίσης μία επισκόπηση της ευρύτερης προσπάθειας για τη χάραξη νέας, ολιστικής πολιτικής για τη στέγη, από το σκέλος της αγοράς έως το σκέλος της επισκευής ή τη κατασκευής.

Σε ό,τι αφορά το «Σπίτι μου 1», επισημάνθηκε ότι το πρόγραμμα έγινε πράξη μόλις τρεις μήνες μετά τη νομοθέτησή του και οι οριστικές υπαγωγές ανήλθαν τελικά σε 9.155, με τις εκταμιεύσεις των σχετικών δανείων να ξεπερνούν πλέον τις 7.100. Το 81% των πιστώσεων χορηγήθηκε σε δικαιούχους με ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ.

Σημειώθηκε παράλληλα η βελτίωση των όρων του προγράμματος «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» και η δρομολόγηση της κοινωνικής αντιπαροχής.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

amaksi_peiraias
«Βραβείο» παρκαρίσματος στον Πειραιά: Lamborghini έκοβε τον δρόμο σε πεζοδρόμιο τυφλών
Εξοργιστικό παρκάρισμα στον Πειραιά - Άφησε τη Lamborghini πάνω σε πεζοδρόμιο και διάδρομο τυφλών
«Βραβείο» παρκαρίσματος στον Πειραιά: Lamborghini έκοβε τον δρόμο σε πεζοδρόμιο τυφλών
kolimvisi.jpg
Φυσική Αγωγή: Στοιχεία για τη διδασκαλία της κολύμβησης - Ποιες τάξεις του Δημοτικού αφορά
Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία για την διδασκαλία του αντικειμένου της κολύμβησης, στο πλαίσιο του μαθήματος Φυσικής Αγωγής σε τάξεις του Δημοτικού
Φυσική Αγωγή: Στοιχεία για τη διδασκαλία της κολύμβησης - Ποιες τάξεις του Δημοτικού αφορά
panelladikes
Πανελλαδικές 2024 - Eισαγωγή στα ΑΕΙ: Το ποσοστό που δίνεται στους μαθητές περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές
Η απόφαση για την εισαγωγή στα ΑΕΙ υποψηφίων περιοχών που έχουν πληγεί εξαιτίας φυσικών καταστροφών
Πανελλαδικές 2024 - Eισαγωγή στα ΑΕΙ: Το ποσοστό που δίνεται στους μαθητές περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές
Παπαδημητρίου
Πέθανε ο συνθέτης Αλέξης Παπαδημήτριου
Το τελευταίο «αντίο» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών ενώ επιθυμία της οικογένειας είναι, αντί στεφάνων, να...
Πέθανε ο συνθέτης Αλέξης Παπαδημήτριου