Πλειστηριασμοί στη Θεσσαλονίκη
Πλειστηριασμοί: Μεγάλη νίκη του κινήματος - Αθώοι οι αγωνιστές Ηλίας Σμήλιος και Zήσης Κλεισιάρης

Τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου βρέθηκαν ξανά -με θετική κατάληξη αυτή τη φορά- στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο δάσκαλος Ηλίας Σμήλιος, γραμματέας του Ζ΄ Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Θεσσαλονίκης και δημοτικός σύμβουλος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και ο δικηγόρος Ζήσης Κλεισιάρης, πρώην μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.  

Πρόκειται για μια εκ των πολλών διώξεων που εξαπέλυσε το κράτος ενάντια σε όσους υπερασπίζονται τη λαϊκή κατοικία και εναντιώνονται έμπρακτα σε κάθε μορφή κοινωνικής αδικίας. Την ημέρα αυτή, λοιπόν, το πενταμελές εφετείο θα εκδικάσει την έφεση που κατέθεσαν ο Ηλίας Σμήλιος και ο Ζήσης Κλεισιάρης μετά την καταδικαστική απόφαση του 2022.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Όσον αφορά το ιστορικό της εν λόγω δικαστικής υπόθεσης υπενθυμίζεται ότι το κατηγορητήριο εις βάρος των δύο διωκόμενων μελών του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης (ΣΥΣΘ) είναι η «παρακώλυση συναγωνισμού» και η «παράνομη βία», με αφορμή την πραγματοποίηση μιας μεγάλης κινητοποίησης από τα μέλη του ΣΥΣΘ που εναντιώθηκαν στην αρπαγή δύο λαϊκών κατοικιών στους πλειστηριασμούς, οι οποίοι ήταν προγραμματισμένοι στο ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης στις 7 Ιουνίου 2017.

Πέντε χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 2022, με τον εισαγγελέα και τη δικαστική έδρα του τριμελούς εφετείου πλημμελημάτων να μην λαμβάνουν υπόψιν τους την ακροαματική διαδικασία, κατά την οποία αποδομήθηκαν πλήρως οι κατηγορίες, οι Ηλίας Σμήλιος και Ζήσης Κλεισιάρης καταδικάστηκαν τελικά σε δέκα μήνες με τριετή αναστολή! Η καταδικαστική αυτή απόφαση, η οποία είχε μοναδικό στόχο να εντείνει τη σκληρή καταστολή των κοινωνικών αγώνων, αγνόησε προκλητικά το γεγονός ότι τελικά την «επίμαχη ημέρα» δεν υπήρξε «συναγωνισμός» καθώς δεν εμφανίστηκε κανείς να διεκδικήσει τις δύο πλειστηριαζόμενες λαϊκές κατοικίες αλλά και το ότι από την κατάθεση του αστυνομικού, ο οποίος ήταν ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας, δεν προέκυψε ζήτημα «παράνομης βίας».

«Πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια εκφοβισμού. Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν όποιον αντιστέκεται, όποιον δεν σκύβει το κεφάλι στις υποταγές του κεφαλαίου και στα τσιράκια του. Χτυπάνε τους κοινωνικούς αγώνες και στοχοποιούν τους αγωνιστές, ενώ οι πραγματικοί εγκληματίες με τις γραβάτες κλέβουν ανενόχλητα τα σπίτια του κόσμου. Δεν μας τρομάζουν όμως. Ο αγώνας ενάντια στη λεηλασία και την αρπαγή της λαϊκής κατοικίας θα κερδίσει», δηλώνει στο Πριν ο Ηλίας Σμήλιος.

Την ίδια ώρα, μόνο μέχρι το τέλος του 2024 έχουν ήδη προγραμματιστεί πανελλαδικά περίπου 15.000 πλειστηριασμοί. Σύμφωνα με μια διαδικτυακή ιστοσελίδα που έχει «ανεβάσει» τα πλειστηριαζόμενα σπίτια σε μια πλατφόρμα για την αναζήτηση κατοικίας (!), η οποία θυμίζει εκείνη του Airbnb, προκύπτει ότι μόνο στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να πλειστηριαστούν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες τουλάχιστον 462 σπίτια. Επίσης, πέραν των επερχόμενων πλειστηριασμών, μέχρι στιγμής το 2024 έχουν βγει ήδη περίπου 3.000 ακίνητα στη Θεσσαλονίκη προς πλειστηριασμό.

Ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης καλεί τη Δευτέρα 23/9 στις 9 π.μ. στο Δικαστικό Μέγαρο, σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους δυο αγωνιστές, απαιτώντας την αθώωσή τους και επιδιώκοντας να σταλθεί για πολλοστή φορά το μήνυμα ότι ο αγώνας ενάντια στη λεηλασία της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας θα συνεχιστεί. «Αυτή είναι μόνο η πρώτη φετινή δίκη για την υπόθεση των πλειστηριασμών, καθώς ακολουθεί κι άλλη στις αρχές του Οκτώβρη κι άλλες για την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων στο επόμενο διάστημα στην πόλη μας», σημειώνει ο Συντονισμός.

Τέλος, εκατοντάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές και συνταξιούχοι έχουν υπογράψει τη «δήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης» στους Ζήση Κλεισιάρη και Ηλία Σμήλιο με τον αριθμό διαρκώς να αυξάνεται (οι υπογραφές έφτασαν τις 632). «Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να καταδικάζονται όσοι αγωνίστηκαν για τη λαϊκή κατοικία, ενώ έχουν ασυλία όσοι καταληστεύουν το λαϊκό εισόδημα και τα δημόσια αγαθά, όπως και τα κοράκια των τραπεζών και των funds. Ενώνουμε τη φωνή με το κίνημα αλληλεγγύης, ζητάμε και εμείς με την υπογραφή μας την αθώωση από τη δίκη σε δεύτερο βαθμό των μελών του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης Ηλία Σμήλιου και Ζήση Κλεισιάρη, καθώς και την πλήρη απαλλαγή τους από κάθε κατηγορία», σημειώνουν.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ανακαλούνται αυτά τα γνωστά δημητριακά βρώμης

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 23/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Παιδί παίζει με παιχνίδια
Ασπεργκερ σε ακριτικό νησί
Ο αγώνας των γονιών αφότου ο γιος τους διαγνώστηκε με νευρολογική αναπτυξιακή διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού.
Ασπεργκερ σε ακριτικό νησί
εκπαιδευτικος ΑΜΕΑ
Ειδικά σχολεία: Στην ψηφιακή εποχή δεν υπάρχει πρόσβαση
Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η μονάδα (αφού το σχολείο τους κρίθηκε -και ήταν- ακατάλληλο και επικίνδυνο) που θα φιλοξενούσε τα παιδιά τους...
Ειδικά σχολεία: Στην ψηφιακή εποχή δεν υπάρχει πρόσβαση
depy
ΔΕΠΥ: Συχνά συμπτώματα που διαφεύγουν της διάγνωσης
Η ακριβής διάγνωση συχνά εξαρτάται από την κατανόηση του ασθενή και την αξιολόγηση 10 συμπτωμάτων τα οποία συνήθως οδηγούν σε λανθασμένη διάγνωση της...
ΔΕΠΥ: Συχνά συμπτώματα που διαφεύγουν της διάγνωσης