Ο συνδυασμός του καφέ και τσιγάρου έχει αποκτήσει –για χιουμοριστικούς σκοπούς– τον χαρακτήρα του εθνικού πρωινού, ωστόσο ειδικός προειδοποιεί πως πρέπει να πίνουμε το αγαπημένο μας ρόφημα μία ώρα αφότου έχουμε ξυπνήσει.
Σύμφωνα με τη Mirror, ο ειδικός προτείνει να μην πίνουμε καφέ μόλις ξυπνάμε καθώς έτσι θα «χαλάσει» ο ύπνος μας αργότερα, το βράδυ. Η εξήγησή του είναι ακόμη πιο απλή, προτείνοντας παράλληλα εναλλακτικές λύσεις για ροφήματα.
«Τη στιγμή που οι περισσότεροι ξυπνούν το πρωί, τρέχουν στον βραστήρα τα πρώτα πέντε με δέκα λεπτά για να ετοιμάσουν το αγαπημένο τους ρόφημα. Ωστόσο, για να αποκομίσετε τα πλήρη οφέλη της καφεΐνης, θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον μία ώρα» ανέφερε ο Rex Isap, διευθύνων σύμβουλος της Happy Beds.
«Κατά το ξύπνημα, τα επίπεδα κορτιζόλης μας, που συχνά συνδέονται με το στρες, βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους. Παραδόξως, η κορτιζόλη ενισχύει την εγρήγορση. Η λήψη καφεΐνης ενώ τα επίπεδα κορτιζόλης είναι ήδη υψηλά μπορεί να εξουδετερώσει αυτή την επίδραση, οδηγώντας ενδεχομένως σε ανοχή στην καφεΐνη και σε δυσκολίες στον ύπνο το βράδυ» συνέχισε ο ειδικός για τον καφέ.
Όταν αυξάνεται η ανοχή του οργανισμού στην καφεΐνη, όπως εξηγεί ο Isap, «είναι πιθανό στη συνέχεια να υπερφορτώσετε τον εαυτό σας με καφέ καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να μπορέσετε να αντεπεξέλθετε στη μέρα σας».
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε γενικότερα προβλήματα με τον ύπνο, εξηγεί ο Isap: «Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο εγκέφαλός μας παράγει μια χημική ουσία που βοηθάει στον ύπνο και ονομάζεται αδενοσίνη. Όσο περισσότερο μένουμε ξύπνιοι, τόσο περισσότερη αδενοσίνη συσσωρεύεται, κάνοντάς μας να νιώθουμε υπνηλία».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση