Παιδιά πίνουν νερό
Ανησυχητικά κρούσματα με την ποιότητα του νερού, που έχουν οδηγήσει, μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, αρκετούς πολίτες στο νοσοκομείο.

Σαν να μην έφτανε η παγκόσμια ανησυχία για τη λειψυδρία, πλέον προστίθενται και σκάνδαλα σε σχέση με μολυσμένο νερό σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Τον τελευταίο καιρό έχουν εμφανιστεί στην Ελλάδα,  διάφορα ανησυχητικά κρούσματα με την ποιότητα του νερού, που έχουν οδηγήσει, μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, αρκετούς πολίτες στο νοσοκομείο.

Ακατάλληλο για πόση το νερό στη Χαλκιδική

Ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν χωριά της Χαλκιδικής με το νερό τους. Υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού εντοπίστηκαν στο νερό δύο περιοχών της Χαλκιδικής, προκαλώντας ανησυχία στην τοπική κοινωνία.

Τις υπερβάσεις εντόπισαν η υπηρεσία ύδρευσης Νέας Τρίγλιας και Νέων Πλαγίων, με την δημοτική Αρχή να «προτείνει στους πολίτες να χρησιμοποιούν το νερό του δικτύου ύδρευσης για χρήσεις υγιεινής και όχι για πόση και μαγείρεμα».

Σύμφωνα με τον Δήμο, κρίνεται απαραίτητη η εγκατάσταση στην μονάδα ενός επιπλέον σταδίου επεξεργασίας για συμπληρωματική απομάκρυνση του αρσενικού, ώστε το νερό κατά την τελική έξοδο να είναι κάτω από το οριζόμενο όριο της κείμενης νομοθεσίας.

«Οι διαδικασίες για την προμήθεια των επιπλέον μηχανημάτων έχουν ήδη ξεκινήσει», αναφέρει ο δήμος και σημειώνει ότι «για το διάστημα που θα διαρκέσει η εγκατάσταση της επιπλέον μονάδος, θα μεταφέρει συνεχώς νερό με κατάλληλα βυτιοφόρα οχήματα για την αντιμετώπιση των υδρευτικών αναγκών στις Κοινότητες Ν. Τρίγλιας και Ν. Πλαγίων».

Κόρινθος: Έκτακτη ανακοίνωση εξέδωσε η Δημοτική Επιχείρηση  Ύδρευσηςκαι Αποχέτευσης

Έκτακτη ανακοίνωση εξέδωσε τέλος Σεπτεβρίου - αρχές Οκτωβρίου η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κορίνθου.

Σύμφωνα με όσα λέει, το νερό της περιοχής κρίθηκε μη πόσιμο.

Η ανακοίνωση

Στην ανακοίνωση αναφέρει: «Λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών, της αυξημένης κατανάλωσης στην πόλη αλλά και της μείωσης της παροχής των πηγών της Στυμφαλίας, και για να μην γίνονται πολύωρες διακοπές υδροδότησης, από το απόγευμα της Τετάρτης 2-10-2024 η υδροδότηση της Κορίνθου θα γίνεται με νερό από τις πηγές της Στυμφαλίας σε ανάμειξη με νερό γεωτρήσεων.

Το νερό θεωρείται ΜΗ ΠΟΣΙΜΟ για τους καταναλωτές έως ότου ολοκληρωθούν οι απαραίτητες αναλύσεις.

Παρακαλούνται οι καταναλωτές σε όλο τον Δήμο να περιορίσουν την κατανάλωση νερού στις απολύτως αναγκαίες οικιακές χρήσεις και να περιορίσουν την σπατάλη, διότι ακόμα και οι γεωτρήσεις έχουν μειωμένη παροχή και είναι ορατός ο κίνδυνος της έλλειψης νερού.

Μετά την ολοκλήρωση των αναλύσεων θα ενημερωθείτε εκ νέου για την ποιότητα του νερού.

Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση και ευελπιστούμε στην συνεργασία σας».

Γαύδος: Μαζικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας

Τον Αύγουστο, η Γαύδος απασχόλησε, με αρνητικό τρόπο, την επικαιρότητα λόγω των μαζικών κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, με τη δήμαρχο να διαψεύδει κατηγορηματικά ότι ευθύνεται το μολυσμένο νερό  από το δίκτυο υδροδότησης.

Δυο μήνες αργότερα μετακινήθηκε υποχρεωτικά, με απόφαση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο γιατρός του νησιού Βασίλης Αμβροσιάδης, ο οποίος έχει μιλήσει δημόσια για το πρόβλημα με το μολυσμένο νερό ως ένα από τα πιθανά αίτια της τοπικής «επιδημίας».

Η δήμαρχος του νησιού υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του γιατρού για το μολυσμένο νερό δεν ευσταθούσαν, καθώς από τους ελέγχους αποδείχθηκε ότι οι δύο από τις τρεις γεωτρήσεις που τροφοδοτούν το δίκτυο υδροδότησης της Γαύδου «πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις των μικροβιολογικών παραμέτρων». Η τρίτη δήλωσε ότι ήταν μολυσμένη «με ελάχιστα δείγματα εντερόκοκκου», για τα οποία η δημοτική αρχή «λαμβάνει μέτρα». Όσο για τις υπόλοιπες τρεις, «δεν χρησιμοποιούνται στο δίκτυο».

Μόνο που τα δείγματα νερού, που έστειλαν στη συνέχεια κάτοικοι στο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας στα Χανιά, επιβεβαίωσαν και με το παραπάνω όσα έλεγε ο γιατρός. Σε τέσσερα σημεία υδροληψίας, μεταξύ των οποίων και σε μια κοινόχρηστη βρύση, εντοπίστηκαν κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκος.

Κατόπιν τούτου, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της περιφερειακής ενότητας Χανίων απηύθυνε συστάσεις στο Δήμο Γαύδου να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του πόσιμου νερού, καθόλη τη διαδρομή του, από το σημείο της υδροληψίας μέχρι τη χρήση του από τους καταναλωτές.

Ακατάλληλο το νερό σε περιοχές του Δήμου Ζαγοράς

Στο τέλος Αυγούστου, σε άλλη μία περιοχή της Ελλάδας εντοπίσθηκε ακατάλληλο νερό, με τη διαφορά που, σε αυτή την περίπτωση, ο δήμος πραγματοποίησε όλους τους απαραίτητους ελέγχους και ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται η χρήση του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση σε συγκεκριμένες περιοχής, μέχρι νεωτέρας.

Ειδικότερα, ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου ενημέρωσε ότι τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων πόσιμου νερού, που πραγματοποιήθηκαν από το Π.Ε.Δ.Υ. Θεσσαλίας και το συνεργαζόμενο διαπιστευμένο εργαστήριο, έδειξαν υπερβάσεις κρίσιμων ποιοτικών παραμέτρων σε συγκεκριμένες περιοχές.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου: «Απαγορεύεται η χρήση του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση στη συνοικία Αγ. Παρασκευής της Κοινότητας Ζαγοράς (δίκτυο Καρασμάνογλου) και στο κάτω δίκτυο Χορευτού».

Ο Δήμος, στη συνέχεια, προχώρησε σε νέες δειγματοληψίες, ενώ μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες και να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια του νερού, η απαγόρευση παρέμεινε σε ισχύ.

Μολυσμένο με αρσενικό το νερό στην Ημαθία;

Αγρότες φέρονται να πετούν κουτιά με φάρμακα κοντά σε σημείο άντλησης νερού, μετατρέποντάς το σε παράνομη χωματερή, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας και να εντοπισθεί υψηλή περιεκτικότητα σε αρσενικό στο νερό περιοχής της Ημαθίας, τον περασμένο Ιούλιο.

Συγκεκριμένα, στον Άραχο Ημαθίας έγιναν δειγματοληψίες το καλοκαίρι και διαπιστώθηκε πως ήταν ιδιαίτερα ανεβασμένη η περιεκτικότητα της ουσίας του αρσενικού στο νερό της περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών μέσων ενημέρωσης, μάλιστα, η έρευνα και η καταγγελία έγιναν από κτηνοτρόφο της περιοχής, ο οποίος με δική του πρωτοβουλία έστειλε δείγματα νερού σε ιδιωτικά εργαστήρια.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, γεγονός είναι πως το πολύτιμο για όλους νερό κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή παντού στον πλανήτη και, πέραν της κλιματικής αλλαγής, καθοριστικό ρόλο παίζει και ο ανθρώπινος παράγοντας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29/10

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

teacher
Μέχρι αύριο οι αιτήσεις για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης
Οι ειδικότητες που ζητούνται για τις ΑΣΤΕ Κρήτης και Ρόδου
Μέχρι αύριο οι αιτήσεις για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης