kinito
3 πράγματα που κάνουν στο κινητό τους όσοι έχουν υψηλό EQ, σύμφωνα με ερευνητή του Χάρβαρντ

Ας μιλήσουμε με ειλικρίνεια: Το κινητό είναι η προέκταση του χεριού μας. Αδιαμφισβήτητα, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και δυστυχώς αυτό δεν ισχύει μόνο για τους ενηλίκους, αλλά και για τα παιδιά. Τα τελευταία χρόνια, βρέφη, μωρά και παιδιά έρχονται σε επαφή με τις οθόνες όλο και περισσότερη ώρα μέσα στην ημέρα, γεγονός που προκαλεί ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η συνεχής χρήση του κινητού πέρα από το γεγονός ότι βλάπτει τον εγκέφαλό μας, μας αποξενώνει, κρατώντας μας μακριά από την εκάστοτε παρέα κι ας βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο. Στην ενασχόλησή μας με το κινητό το μέτρο χάνεται και πολλές φορές γινόμαστε θύματα του πλασματικού κόσμου που υπάρχει εκεί μέσα.

Λύση σε αυτό το πρόβλημα έρχονται να μας δώσουν οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι (EQ), οι οποίοι έχουν καταφέρει να βρουν τη χρυσή τομή στη σχέση τους με το κινητό. Δεν είναι ότι δεν το χρησιμοποιούν, ούτε ότι μένουν αποκλεισμένοι από τη διαδικτυακή κοινότητα, ωστόσο έχουν υιοθετήσει τρεις σημαντικές συνήθειες, ώστε να βάζουν όρια στη χρήση του - ειδικά στις ακατάλληλες στιγμές.

Κίνηση No1: Θέτουν περιορισμούς στον εαυτό τους, χρησιμοποιώντας το δίδυμο «αν» και «τότε»

Το κινητό δεν πρέπει να παρεμβαίνει στη ζωή μας, αλλά να τη συμπληρώνει και να τη διευκολύνει. Πολλές φορές, η ακατάπαυστη χρήση του μπορεί να είναι ενοχλητική για τους γύρω μας ιδίως αν βρισκόμαστε σε ένα meeting ή σε ένα επαγγελματικό δείπνο. Το να εστιάζουμε στην οθόνη του κινητού μας, αγνοώντας επιδεικτικά τους γύρω μας αφενός είναι αγένεια και αφετέρου δημιουργεί εσφαλμένη εντύπωση για το άτομό μας.
 
Οι άνθρωποι με υψηλό EQ, λοιπόν, θέτουν στον εαυτό περιορισμούς, οι οποίοι ξεκινούν με το «αν» και ολοκληρώνονται με το «τότε». Για παράδειγμα: Αν έχω επαγγελματικό γεύμα στις 14:00, τότε θα βάλω το κινητό μου στο αθόρυβο και θα περιμένω να το ελέγξω μετά το πέρας της συνάντησης. Με αυτό τον τρόπο διαχειρίζονται και τις υπόλοιπες συνθήκες, χωρίς να επικρίνουν τον εαυτό τους για την ανάγκη του να τσεκάρει συνεχώς τις ειδοποιήσεις που έρχονται στο κινητό.

Κίνηση No2: Αφήνουν το τηλέφωνο μακριά από το οπτικό πεδίο τους

Όταν το κινητό βρίσκεται συνεχώς μπροστά στα μάτια σου, τα χέρια σου πηγαίνουν αυτόματα σε αυτό. Όταν, όμως, απουσιάζει από το οπτικό πεδίο σου, είναι σαν να δημιουργείς ένα τεχνικό εμπόδιο ανάμεσά σας, μη επιτρέποντας στον εαυτό σου να το πιάσει ανά πάσα ώρα και στιγμή. 

Οι συναισθηματικά έξυπνοι (EQ) άνθρωποι γνωρίζουν τις έμφυτες τάσεις τους και λαμβάνουν αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό τους. Σε καμία μάζωξη με φίλους ή επαγγελματική συνάντηση το κινητό δεν βρίσκεται πάνω στο τραπέζι ή στην καρέκλα δίπλα τους. Αντίθετα, το αφήνουν στην τσέπη του μπουφάν/παντελονιού, στην τσάντα ή ακόμα και σε κάποιο άλλο δωμάτιο, ώστε να είναι σίγουροι για τον εαυτό τους. Έτσι, όταν η πειθαρχία εξασθενεί, αυτό το κόλπο σε εμποδίζει από την αυθόρμητη κίνηση να πιάσεις το κινητό σου.

Κίνηση No3: Ρυθμίζουν περιόδους παύσεις

Όλα τα κινητά/εφαρμογές διαθέτουν μια τέτοια λειτουργία, η οποία μπορεί να φανεί πιο χρήσιμη απ’ όσο πιστεύεις. Όλοι έχουμε στιγμές μέσα στην ημέρα μας, που δεν επιθυμούμε να ερχόμαστε σε επαφή με τον περίγυρο, αφού απολαμβάνουμε τη χαλάρωση και την ξεκούρασή μας.

Οι άνθρωποι με υψηλό EQ, προκειμένου να εκπληρώσουν αυτή την επιθυμία τους, χρησιμοποιούν τη λειτουργία παύσης, κατά την οποία μπορείς να ρυθμίσεις το κινητό σου να μην σου στέλνει ειδοποιήσεις για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που εσύ έχεις επιλέξει.

Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μια πολύ εξυπηρετική λειτουργία, αφού σε βγάζει από τη δύσκολη και άβολη θέση να απενεργοποιείς το κινητό σου ή να το βάζεις σε λειτουργία πτήσης μόνο και μόνο για να μην λαμβάνεις τις ειδοποιήσεις. Υπάρχει, λοιπόν, και πιο έξυπνος τρόπος, με τον οποίο μπορείς να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς το κινητό σου ανενόχλητος.

Πηγή: jenny.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί στη Θεσσαλονίκη χρησιμοποιούν τη φράση «με λες» αντί για «μου λες»

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ 

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα