Η καθημερινή κατανάλωση μανιταριών, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και άνοιας, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.
Τα μανιτάρια ξεχωρίζουν για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε δύο αντιοξειδωτικά, την εργοθειονίνη και τη γλουταθειόνη, τα οποία καταπολεμούν τις «ελεύθερες ρίζες» και προλαμβάνουν τις σοβαρές ασθένειες που συνδέονται με αυτές. Ενδεικτικά, χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, όπου η κατανάλωση μανιταριών είναι συχνή, παρουσιάζουν λιγότερα περιστατικά της νόσου του Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με χώρες όπως οι ΗΠΑ, όπου η κατανάλωση είναι χαμηλότερη.
Παράλληλα, σύμφωνα με το healthstat.gr, τα μανιτάρια μπορούν να βοηθήσουν και στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, αφού προκαλούν μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού σε σχέση με το μπέικον ή τα λουκάνικα, ακόμα κι αν έχουν τις ίδιες θερμίδες.
Ο καθηγητής τροφίμων Robert Beelman από το Penn State Center for Plant and Mushroom Products for Health δήλωσε: «Τα μανιτάρια είναι από τις πλουσιότερες πηγές αυτών των δύο αντιοξειδωτικών, και ορισμένα είδη, όπως το πορτσίνι, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αυτά». Ακόμη και το κοινό λευκό μανιτάρι αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Food Chemistry, προστίθενται σε ένα αυξανόμενο σώμα ερευνών που κατατάσσει τα μανιτάρια στις «υπερτροφές», υπογραμμίζοντας τα πολλαπλά οφέλη τους για την υγεία.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση