Το μέλι είναι μια φυσική, γλυκιά ουσία που παράγεται από τις μέλισσες, οι οποίες συλλέγουν το νέκταρ από τα λουλούδια ή άλλες εκκρίσεις φυτών. Οι μέλισσες αναμιγνύουν το νέκταρ με το σάλιο τους και ένζυμα, το αποθηκεύουν στην κυψέλη τους και το αφήνουν να ωριμάσει, το χρησιμοποιούν αργότερα ως τροφή.
Η σύνθεση του μελιού ποικίλει ανάλογα με το είδος των μελισσών και τα φυτά που χρησιμοποιούν. Γι' αυτό το λόγο, η γεύση, το χρώμα και η υφή του μελιού μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από ποικιλία σε ποικιλία.
Το μέλι αποτελείται κυρίως από ζάχαρη (περίπου 80%) και περιέχει λιγότερο από 18% νερό, με τις ποσότητες να εξαρτώνται από το είδος της μέλισσας και άλλους παράγοντες, όπως ο καιρός και η υγρασία. Επιπλέον, περιέχει οργανικά οξέα, όπως το γλυκονικό οξύ, που του δίνει την όξινη γεύση του, καθώς και μικρές ποσότητες πρωτεϊνών, αμινοξέων και βιταμινών από τη γύρη. Ορισμένες πιο σκούρες ποικιλίες μπορεί να περιέχουν και μέταλλα όπως το κάλιο.
Η χρήση του μελιού ως γλυκαντικού χρονολογείται από το 5.500 π.Χ., με κάποιες μελέτες να δείχνουν ότι το μέλι μπορεί να διατηρήσει τις ευεργετικές του ιδιότητες για πολλά χρόνια χωρίς να χαλάσει.
Γιατί το μέλι μπορεί να παραμείνει ανέπαφο για τόσο καιρό;
Υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και χαμηλή σε υγρασία: Το μέλι περιέχει περίπου 80% ζάχαρη, γεγονός που δημιουργεί υψηλή οσμωτική πίεση, εμποδίζοντας την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Επίσης, η χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό (18%) εμποδίζει τη ζύμωση.
Όξινο pH: Το μέλι έχει όξινο pH (3,4-6,1), το οποίο είναι εχθρικό για πολλούς μικροοργανισμούς και βακτήρια, εμποδίζοντας την ανάπτυξή τους.
Ενζυματική δράση: Οι μέλισσες εκκρίνουν το ένζυμο οξειδάση της γλυκόζης, το οποίο μετατρέπει τη ζάχαρη σε γλυκονικό οξύ και παράγει υπεροξείδιο του υδρογόνου, ενισχύοντας τις αντιβακτηριακές ιδιότητες του μελιού.
Πότε μπορεί το μέλι να «χαλάσει»;
Αν και το μέλι έχει φυσικές αντιμικροβιακές ιδιότητες, μπορεί να διατηρηθεί ή να προκαλέσει προβλήματα υγείας υπό συγκεκριμένες συνθήκες:
Μόλυνση: Το μέλι μπορεί να περιέχει φυσικά βακτήρια και μύκητες από γύρη ή το πεπτικό σύστημα των μελισσών. Αυτοί οι μικροοργανισμοί είναι συνήθως αβλαβείς, όμως τα σπόρια της αλλαντίασης (C. botulinum) μπορεί να είναι επικίνδυνα για τα μωρά κάτω του ενός έτους.
Τοξικές ενώσεις: Ορισμένα λουλούδια μπορεί να μεταφέρουν τοξικές ουσίες στο μέλι, όπως γραιανοτοξίνες ή υδροξυμεθυλοφουρφουράλη, οι οποίες προκαλούν ζάλη, ναυτία ή άλλες σοβαρές συνέπειες.
Νοθεία: Το μέλι συχνά νοθεύεται με φθηνά γλυκαντικά για να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Αυτό μπορεί να μειώσει την ποιότητα του μελιού.
Λανθασμένη αποθήκευση: Αν το μέλι αποθηκευτεί λάθος (π.χ., ανοιχτό ή σε ακατάλληλα σφραγισμένα δοχεία), μπορεί να αρχίσει να ζυμώνει ή να χάσει τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες. Επίσης, η υπερθέρμανση μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση και το χρώμα του.
Κρυστάλλωση: Η κρυστάλλωση είναι φυσική διαδικασία του μελιού, καθώς περιέχει περισσότερα σάκχαρα από όσα μπορούν να διαλυθούν. Παρά την αλλαγή στην εμφάνιση, το κρυσταλλωμένο μέλι παραμένει ασφαλές για κατανάλωση. Ωστόσο, η κρυστάλλωση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της υγρασίας, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει ζύμωση.
Το μέλι είναι ένα εκπληκτικό φυσικό προϊόν, το οποίο μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να αλλοιωθεί, εφόσον φυλάσσεται σωστά."
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση