skilaki
Πότε πρέπει να πάρετε τον κτηνίατρο

Τα περισσότερα σπίτια στολίζουν για τα Χριστούγεννα, τις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη. Δέντρα, καράβια, γιρλάντες, ελαφάκια, μπάλες, στολίδια και φωτάκια. Α, ναι. Και πιατέλες με γλυκά. Θα καταφέρετε να κρατήσετε φέτος τον σκύλο μακριά από τα μελομακάρονα;

Μέρος της διακόσμησης αποτελούν και τα γλυκά των Χριστουγέννων με τους σταρ να είναι τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες, οι δίπλες και τα κουλουράκια. Άλλοι τα φτιάχνουν μόνοι τους, άλλοι τα αγοράζουν, σίγουρα υπάρχει μεγάλη κίνηση στο σπίτι με λιχουδιές και οι μοσχομυριστές πιατέλες πάνε και έρχονται. Όλα αυτά φυσικά δεν θα περάσουν απαρατήρητα από τον σκύλο, αφού και το πέταγμα της μύγας είναι για εκείνον μεγάλο γεγονός.

Αρκετοί κηδεμόνες προβληματίζονται με τον εορταστικό στολισμό, καθώς κάθε χρόνο συμβαίνει κάποιο ατύχημα ή μικροζημιά. Σημασία δεν έχει το στολίδι που θα σπάσει ή θα φύγει από τη θέση του, αλλά η ασφάλεια του ζώου, μιας και μπορεί να φάει κάποιο σπασμένο κομμάτι ή να το πατήσει και να τραυματιστεί η πατούσα του.

Εκτός όμως από τα στολίδια, μεγάλο κίνδυνο τις ημέρες των γιορτών αποτελούν και οι γευστικοί πειρασμοί. Για τους ανθρώπους τα πολλά γλυκά και οι μεγάλες ποσότητες φαγητού και αλκοόλ, ίσως τους οδηγήσουν σε δυσπεψία, μερικά παραπάνω κιλά και αυξημένες τιμές στις εξετάσεις αίματος. Για τους σκύλους, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Οι γευστικοί κίνδυνοι για τον σκύλο τα Χριστούγεννα

Αν θέλουμε να είμαστε πολύ αυστηροί, τίποτα από τα γιορτινά καλούδια δεν είναι ωφέλιμο για τον σκύλο. Τα γλυκά αποκλείονται, γιατί δεν επιτρέπεται καθόλου η ζάχαρη, αφού είναι τοξική για εκείνα. Η γέμιση από τη γαλοπούλα περιέχει καρυκεύματα και αλάτι τα οποία θα επιβαρύνουν το στομάχι του σκύλου. Τα κόκκαλα είναι επίσης απαγορευτικά, γιατί μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό εξαιτίας της λαιμαργίας των τετράποδων.

Πώς θα κρατήσετε τον σκύλο μακριά από τα μελομακάρονα

– Αντιμετωπίστε τα σαν οποιοδήποτε γλυκό και μην σκεφτείτε “ας φάει ένα για το καλό”. Για την ασφάλεια του σκύλου θα πρέπει να κρατήσετε τις πιατέλες, τα κουτιά και ό,τι περιέχει γλυκά, μακριά, ακόμη κι αν πρέπει να θυσιάσετε τη διακόσμηση που έχετε ονειρευτεί.

– Ειδικά τις ώρες που είναι μόνος στο σπίτι, από τη βαρεμάρα που νιώθει ή το άγχος του, θα προσπαθήσει να τα ανακαλύψει και φυσικά να τα φάει.

– Όσο είστε σπίτι και μπορείτε να τον επιβλέπετε, τοποθετήστε τα γλυκά σε σημείο που δεν είναι εύκολα προσβάσιμο και κάθε φορά που πλησιάζει πείτε του ένα “όχι” ή “μη”. Μόλις αρχίσει να αδιαφορεί για αυτά, δώστε του μια λιχουδιά και πείτε του “μπράβο”.

– Μην ξεχνάτε ότι η όσφρηση είναι πολύ ισχυρή αίσθηση στον σκύλο και το γεγονός ότι δεν τα βλέπει, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να τα μυρίσει.

– Τοποθετήστε όλα τα τρόφιμα που δεν επιτρέπεται να φάει ο σκύλος, σε σημείο ψηλά, όπου δεν μπορεί να σκαρφαλώσει, ούτε να σπρώξει με τη μουσούδα του. Εν ανάγκη, όταν λείπετε, κρύψτε τα μέσα σε ντουλάπια.

– Ζητήστε από τους καλεσμένους σας να μην δώσουν στον σκύλο μελομακάρονα, γιατί υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του. Προτείνετε ως εναλλακτική, να του δώσουν μια από τις λιχουδιές που του δίνετε τις υπόλοιπες μέρες. Μια άλλη ιδέα είναι να κόψετε ένα μήλο ή ένα καρότο σε μικρά κομμάτια, για να τις έχετε έτοιμες και να τις προσφέρουν οι επισκέπτες στον σκύλο.

Τι θα συμβεί στον σκύλο αν φάει μελομακάρονα

Αρχικά ας αναλύσουμε τα συστατικά που είναι επικίνδυνα για τον σκύλο. Η ζάχαρη, το λικέρ, το ξύσμα λεμονιού, τα καρύδια τύπου macadamia, είναι τοξικά. Αν φάει ένα, το πιο πιθανό να μην πάθει τίποτα, όμως δεν πρέπει να πάρετε αυτό το ρίσκο. Ίσως εμφανίσει στομαχικές διαταραχές ή κάποια αλλεργία. Ίσως του «ξυπνήσει» ένα πρόβλημα υγείας το οποίο δεν είχατε εντοπίσει έως τώρα και να εκδηλωθεί με την κατανάλωση των συγκεκριμένων συστατικών.

Όπως καταλαβαίνετε, αν βρει μπροστά του μια πιατέλα και δεν αφήσει ούτε ψίχουλο, τα προβλήματα θα είναι περισσότερα. Εμετοί, διάρροιες, τρέμουλο, τροφική δηλητηρίαση, όλα αυτά ή κάποια από αυτά, είναι παραπάνω από πιθανό ότι θα τα συναντήσετε. Ακόμη κι αν δεν συμβεί αμέσως μόλις τα καταναλώσει, μέσα στη μέρα θα αρχίσουν τα συμπτώματα. Φυσικά, όλα αυτά ισχύουν και για τους κουραμπιέδες, τις δίπλες, τον χριστουγεννιάτικο κορμό, κλπ.

Πότε να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο

Αμέσως μόλις καταλάβετε ή δείτε τον σκύλο να τρώει μελομακάρονα, πάρτε τον κτηνίατρο τηλέφωνο. Είναι καλύτερα να τον ενημερώσετε από την αρχή και να σας δώσει οδηγίες όσο είναι νωρίς, παρά να περιμένετε να εκδηλωθεί κάποιο σύμπτωμα. Αν χρειαστεί από την εξέλιξη των συμπτωμάτων ή αν ο σκυλάκος πάσχει από κάποια ασθένεια, ίσως σας ζητήσει να τον πάτε άμεσα για να τον δει.

Είναι λογικό να θέλετε να εντάξετε τον σκύλο σας στο Christmas spirit, τη γιορτινή ατμόσφαιρα και να του μεταφέρετε την εορταστική σας διάθεση. Είναι μέλος της οικογένειας και μοιράζεστε τα πάντα, ειδικά τις χαρούμενες στιγμές. Όμως, θα πρέπει να βάζετε πάνω απ’ όλα την ασφάλειά του. Μην του δώσετε κάτι που θα τον βάλει σε κίνδυνο, αλλά σκεφτείτε μερικές εναλλακτικές για να περάσει τα δικά του Χριστούγεννα. Πάρτε του ένα δώρο, δώστε του κρέας χωρίς αλάτι, ρωτήστε τον κτηνίατρο να σας προτείνει συνταγές για μπισκοτάκια ειδικά για σκύλους ή να σας πει καταστήματα στα οποία πωλούνται τέτοιες λιχουδιές. Τέλος, μην ξεχνάτε πως δεν είναι σωστό να τον μαλώσετε αφού τα έχει φάει ή ώρες αφού επιστρέψετε σπίτι. Η διόρθωση της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς πρέπει να γίνει τη στιγμή που συμβαίνει.

Πηγή: topetmou.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

konteiner
Εκπαίδευση: 18 χρόνια μάθημα σε κοντέινερ ενώ σύμφωνα με το νόμο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τάξη, μόνο για 6!
Χρήματα για τη δημιουργία νέων σχολικών κτηρίων δεν διατίθενται, ενώ οι υπάρχοντες πόροι κατευθύνονται σε «ανταποδοτικά» έργα, αφήνοντας τη δημόσια...
Εκπαίδευση: 18 χρόνια μάθημα σε κοντέινερ ενώ σύμφωνα με το νόμο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τάξη, μόνο για 6!