Διαβατήρια
Τι ακριβώς συμβολίζει το χρώμα που έχει το διαβατήριό σου

Κόκκινο, μπλε, μαύρο ή μήπως πράσινο; Κάθε χώρα έχει και συγκεκριμένο χρώμα στο διαβατήριό της και ο λόγος σίγουρα δεν είναι τυχαίος.

Το χρώμα του διαβατηρίου ενός κράτους δεν είναι τυχαίο, αλλά αντανακλά ιστορικούς, γεωγραφικούς και πολιτισμικούς παράγοντες. Η επιλογή του χρώματος συνήθως βασίζεται σε πολιτικές ή θρησκευτικές παραδόσεις, γεωγραφικές συμμαχίες και, πολλές φορές, πρακτικούς λόγους. Ας δούμε τις βασικές κατηγορίες:

Κόκκινο

Το κόκκινο διαβατήριο είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα χρώματα που χρησιμοποιούνται από πολλές χώρες παγκοσμίως. Το κόκκινο χρώμα, είτε είναι βαθύ μπορντό είτε πιο έντονο, έχει διάφορους συμβολισμούς και συνδέεται με πολιτικές, πολιτισμικές και γεωγραφικές παραμέτρους.

Πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποιούν κόκκινα ή μπορντό διαβατήρια, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, ως μέρος μιας κοινής ταυτότητας. Το μπορντό επιλέχθηκε τη δεκαετία του 1980, υποδηλώνοντας ενότητα και συνεργασία.

Το κόκκινο χρώμα σχετίζεται με τον κομμουνισμό και τον σοσιαλισμό. Ορισμένες χώρες που είχαν κομμουνιστικά καθεστώτα, όπως η Ρωσία και η Κίνα, χρησιμοποιούν κόκκινα διαβατήρια. Το χρώμα αυτό αντικατοπτρίζει την ιστορική και πολιτική τους πορεία.

Μπλε

Το μπλε συμβολίζει τη σύνδεση με τον Ατλαντικό Ωκεανό και την ειρήνη. Πολλές χώρες της Αμερικανικής Ηπείρου, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς, έχουν μπλε διαβατήρια. Το χρώμα αυτό συχνά υποδηλώνει και την απομάκρυνση από ιστορικές αποικιακές ρίζες.

Πράσινο

Το πράσινο είναι το πιο χαρακτηριστικό χρώμα για πολλές ισλαμικές χώρες, καθώς θεωρείται ιερό στο Ισλάμ. Πρόκειται για ένα σχετικά χαμηλής κινητικότητας διαβατήριο. Παράλληλα, χώρες της Αφρικής χρησιμοποιούν πράσινα διαβατήρια για να υποδηλώσουν τη συμμετοχή τους σε περιφερειακές οργανώσεις, όπως η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS).

Μαύρο

Το μαύρο χρώμα επιλέγεται λιγότερο συχνά και συνδέεται με την πολυτέλεια ή τη σοβαρότητα. Χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία, που συσχετίζει το μαύρο με την εθνική της ταυτότητα, έχουν μαύρα διαβατήρια. Η Μεγάλη Βρετανία επανέφερε το μαύρο διαβατήριο μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit) το 2020, αντικαθιστώντας το μπορντό χρώμα που χρησιμοποιούσαν οι χώρες-μέλη της ΕΕ.

Τι υποδηλώνει τελικά η επιλογή του χρώματος;

Η επιλογή του χρώματος του διαβατηρίου αντικατοπτρίζει πολλά περισσότερα από ένα απλό αισθητικό κριτήριο. Είναι ένα εργαλείο που εκφράζει εθνική ταυτότητα, πολιτισμικές αξίες και γεωπολιτική θέση.

Καθώς το διαβατήριο είναι ένα από τα πιο σημαντικά έγγραφα ενός πολίτη, το χρώμα του αποτελεί και έναν υπαινιγμό για την ιστορία και τη θέση της χώρας στον κόσμο.

Πηγή: gazzetta.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

dimoi_kai_perifereies_ston_kleistheni.jpg
Δήμοι: Πάνω από 130 προσλήψεις σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Καβάλα
Θέσεις εργασίας προκήρυξαν οι Δήμοι Περιστερίου, Θέρμης, Χαϊδαρίου, Καβάλας, Καλαμαριάς, Ζωγράφου, Λυκόβρυσης - Πεύκης και Μεγαρέων.
Δήμοι: Πάνω από 130 προσλήψεις σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Καβάλα
xenodoxeio
Πρόβλημα στέγασης εκπαιδευτικών: «Απαράδεκτη η τροπολογία – Ακατάλληλα τα καταλύματα»
Πρόβλημα στέγασης εκπαιδευτικών: «Τα συγκεκριμένα καταλύματα είναι ακατάλληλα (προκάτ, ημιυπόγεια, χωρίς θέρμανση ή κλιματισμό κτλ) ή...
Πρόβλημα στέγασης εκπαιδευτικών: «Απαράδεκτη η τροπολογία – Ακατάλληλα τα καταλύματα»
pada
ΠΑΔΑ σε Πιερρακάκη: Εισήγηση για δημιουργία νέας Πολυτεχνικής Σχολής
Σύγκλητος ΠΑΔΑ: Η εισήγηση στον Πιερρακάκη για τη μετατροπή της Σχολής Μηχανικών σε Πολυτεχνική - Δείτε τα τμήματα τα οποία θα είναι ισότιμα με...
ΠΑΔΑ σε Πιερρακάκη: Εισήγηση για δημιουργία νέας Πολυτεχνικής Σχολής