Thumbnail
Μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων - Ποιες είναι οι αιτίες

Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων αναφέρεται στη διαφορά των μέσων ετήσιων αποδοχών μεταξύ γυναικών και ανδρών. Παρά τη θεσμοθέτηση της αρχής της «ίσης αμοιβής για ίση εργασία» με τη Συνθήκη της Ρώμης το 1957, το χάσμα παραμένει σημαντικό, με την πρόοδο να είναι περιορισμένη.

Οι δείκτες ανισότητας σε διάφορους τομείς, όπως η οικονομική ζωή, υπογραμμίζουν τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση των γυναικών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καλέσει σε μέτρα για τη μείωση του μισθολογικού χάσματος και της διαφοράς στις συντάξεις. Ωστόσο, παρά τις βελτιώσεις, η ανισότητα στην αγορά εργασίας παραμένει πρόκληση.

Το μισθολογικό χάσμα σε αριθμούς

Το μη προσαρμοσμένο μισθολογικό χάσμα, που δείχνει τη διαφορά στις μέσες ακαθάριστες ωριαίες αποδοχές ανδρών και γυναικών, ήταν 12,7% στην ΕΕ το 2022. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες κέρδιζαν κατά μέσο όρο 87,3 ευρώ για κάθε 100 ευρώ που κέρδιζαν οι άνδρες, απαιτώντας 1,5 επιπλέον μήνα εργασίας για να καλύψουν τη διαφορά.

Διαφορές ανά χώρα

Το χάσμα αμοιβών κυμαίνεται από -0,7% στο Λουξεμβούργο, όπου οι γυναίκες κερδίζουν ελαφρώς περισσότερα, έως και 21,3% στην Εσθονία. Χώρες όπως η Ιταλία, η Ρουμανία και το Βέλγιο παρουσιάζουν χαμηλό χάσμα (κάτω από 5%), ενώ σε άλλες, όπως η Γερμανία (17,7%) και η Γαλλία (13,9%), τα ποσοστά είναι υψηλότερα. Η Ισπανία σημείωσε τη μεγαλύτερη βελτίωση, μειώνοντας το χάσμα κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Ιδιωτικός και δημόσιος τομέας

Το μισθολογικό χάσμα είναι μεγαλύτερο στον ιδιωτικό τομέα σε 21 από τις 24 ευρωπαϊκές χώρες. Στον δημόσιο τομέα, η διαφάνεια των μισθολογικών κλιμάκων περιορίζει τις ανισότητες. Ωστόσο, χώρες όπως η Πορτογαλία και η Φινλανδία παρουσιάζουν υψηλότερο χάσμα στον δημόσιο τομέα.

Αιτίες του χάσματος

Η ανισότητα αμοιβών δεν περιορίζεται μόνο στην «ίση αμοιβή για ίση εργασία» αλλά περιλαμβάνει ευρύτερες ανισότητες, όπως η περιορισμένη πρόσβαση των γυναικών σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Το 2021, μόνο το 35% των διευθυντικών θέσεων στην ΕΕ καταλαμβάνονταν από γυναίκες.

Μορφωτικό επίπεδο και απασχόληση

Παρόλο που οι γυναίκες είναι πιο μορφωμένες (37,1% με τριτοβάθμια εκπαίδευση έναντι 31,4% των ανδρών), το ποσοστό απασχόλησής τους (83,6%) παραμένει χαμηλότερο από των ανδρών (88,9%). Το χάσμα στην απασχόληση είναι ιδιαίτερα εμφανές στην Ελλάδα (19,1 ποσοστιαίες μονάδες).

Συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό

Η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό βελτιώθηκε τα τελευταία χρόνια, αλλά το χάσμα παραμένει σημαντικό, ξεπερνώντας τις 10 ποσοστιαίες μονάδες σε οκτώ χώρες της ΕΕ. Η ερμηνεία των δεδομένων απαιτεί προσοχή, καθώς ένα μικρό χάσμα δεν σημαίνει απαραίτητα μεγαλύτερη ισότητα, αλλά μπορεί να συνδέεται με χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Παρά τις βελτιώσεις, η αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος και των υποκείμενων ανισοτήτων παραμένει ουσιαστική για την επίτευξη της ισότητας των φύλων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ 

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

proino-energeia.jpg
Eύκολες και θρεπτικές συνταγές για πρωινό μετά τα 50 - Πώς βοηθούν στην απώλεια βάρους
Τρεις ιδέες για θρεπτικό και υγιεινό πρωινό που βοηθούν στη διαχείριση βάρους μετά τα 50
Eύκολες και θρεπτικές συνταγές για πρωινό μετά τα 50 - Πώς βοηθούν στην απώλεια βάρους