Νοσοκομείο
«Το ωάριο: Μια ιστορία εξαγωγής, εκμετάλλευσης και ευκαιρίας»

Από την Αργεντινή στην Αυστραλία, στην Ινδία, στην Ταιβάν, στο Τόκυο και στα Χανιά, το Bloomberg δημοσιεύει μια παγκόσμια έρευνα με τη συμμετοχή 12 δημοσιογραφών σε 5 ηπείρους και 11 χώρες.

Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται η παγκόσμια βιομηχανία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μια αγορά 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων που διαρκώς μεγαλώνει, για τις ανάγκες της οποίας το ανθρώπινο ωάριο έχει μετατραπεί σε έναν πλουτοπαραγωγικό πόρο που ανταλλάσσεται σε παγκόσμιες αγορές, άλλοτε ανοικτές, άλλοτε γκρίζες, άλλοτε μαύρες, όπως αναφέρει το δημοσίευμα. 

Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχε η δημοσιογράφος του zarpanews.gr, Φανή Νικηφοράκη, καθώς η έρευνα συμπεριλαμβάνει την υπόθεση της κλινικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής των Χανίων αναδεικνύοντας την ιστορία μιας μητέρας που μαθαίνει ότι της έχουν κλέψει τα ωάρια.

Άλλωστε το zarpanews.gr ήταν το μόνο τοπικό και περιφερειακό μέσο που ανέδειξε από την πρώτη στιγμή αυτήν την αδιανόητη υπόθεση, προσπαθώντας να φωτίσει διαφορετικές πτυχές της: Τις ευάλωτες αλλοδαπές που είχαν στρατολογηθεί για να εργαστούν ως παρένθετες μητέρες, το ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας στο οποίο βρέθηκαν δεκάδες οικογένειες με τα νεογέννητα μωρά τους μετά τις συλλήψεις, την συνέχιση των ερευνών και την δεύτερη δικογραφία για τις εικονικές εμβρυομεταφορές και τις φερόμενες απάτες με την κλοπή γενετικού υλικού.

Το πολυσέλιδο αφιέρωμα του Bloomberg ήδη έχει δημοσιευτεί στο ίντερνετ και θα κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Ιανουάριο στο περιοδικό Bloomberg Businesweek.

 

Για τις ανάγκες τις έρευνας, πάνω από 12 δημοσιογράφοι σε πέντε ηπείρους και 11 χώρες ερευνούν την παγκόσμια βιομηχανία γονιμότητας μια αγορά με ετήσιο τζίρο 35 δισεκατομμύρια δολλάρια που διαρκώς μεγαλώνει.

Από το Τόκυο στην Αργεντινή, στην Ινδία, στην Αυστραλία, στην Ταϊβάν στα Χανιά.

Το Bloomberg για να αφηγηθεί αυτήν την ιστορία εστιάζει σε:

  • Ένα τοπ μόντελ από την Αργεντινή για της οποίας τα ωάρια υπογόνιμα ζευγάρια πληρώνουν μέχρι και 35.000 δολάρια!
  • Μια μητέρα στα Χανιά που μαθαίνει από την αστυνομία ότι της έχουν κλέψει ωάρια.
  • Δυο egg girls στην Ταϊβάν, κορίτσια τα οποία πουλώντας ωάρια κερδίζουν τα ίδια χρήματα με τον μισθό μιας νοσοκόμας για έναν χρόνο.
  • Μια Ινδή έφηβη που έχει παρασυρθεί σε κύκλωμα και πουλάει τα ωάριά της για 200 δολάρια, για να πάρει καινούριο τηλέφωνο!

Στις 25.000 περίπου λέξεις του πολυσέλιδου αφιερώματος, εξετάζεται το πώς το ανθρώπινο ωάριο έχει γίνει πλουτοπαραγωγικός πόρος και ανταλάσσεται σε μια αγορά, η οποία είναι άλλοτε ανοικτή, άλλοτε γκρίζα και άλλοτε μαύρη.

Μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολλαρίων στην οποία οι γυναίκες γίνονται μέρη μιας ανθρώπινης εφοδιαστικής αλυσίδας μια «γραμμή παραγωγής» που εξυπηρετεί τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς καθώς η ζήτηση για ωάρια διαρκώς θα αυξάνεται όσο οι γυναίκες αποφασίζουν να κάνουν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία.

Χαρακτηριστικά, το αφιέρωμα αναφέρει:

Κάθε 15 δευτερόλεπτα περίπου, μια παρτίδα ανθρώπινων ωαρίων εξάγεται από μια γυναίκα κάπου στον πλανήτη.

Οι περισσότερες θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης περιλαμβάνουν γυναίκες που χρησιμοποιούν τα δικά τους ωάρια. Τουλάχιστον στο 6% των περιπτώσεων τα ωάρια προέρχονται από δότες -ο επίσημος όρος της βιομηχανίας γονιμότητας- που συμφωνούν να δώσουν ωάρια, με αντάλλαγμα χρήματα. Οι δότες στρατολογούνται σε μια παγκόσμια αγορά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αξίας 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων που διαρκώς αυξάνεται. Αυτή η αγορά περιλαμβάνει επίδοξους γονείς, πράκτορες, γιατρούς και κλινικές—πολλές από τις τελευταίες που υποστηρίζονται από τη Wall Street και από ιδιωτικά κεφάλαια.

Παγκοσμίως περισσότερα από 120.000 έμβρυα δημιουργήθηκαν με δωρεά ωαρίων το 2019, σχεδόν διπλάσιος αριθμός από το 2011, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή για την Παρακολούθηση των Τεχνολογιών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Ο πραγματικός αριθμός είναι σίγουρα πολύ υψηλότερος: Δεν έχουν αξιόπιστα δεδομένα όλες οι χώρες και οι αριθμοί δεν περιλαμβάνουν την Ινδία.

(Μια ανάλυση δεδομένων από την Bharat Serums and Vaccines Ltd., μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής φαρμάκων γονιμότητας της Ινδίας, δείχνει ότι περίπου 95.000 κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης με χρήση ωαρίων δότη πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μόλις το 2023.)

Η ζήτηση για ωάρια που εξάγονται από νεότερες γυναίκες είναι πιθανό να αυξάνονται καθώς περισσότερες ηλικιωμένες γυναίκες προσπαθούν να κάνουν παιδιά. Καθώς οι γυναίκες γερνούν, ο αριθμός και η ποιότητα των ωαρίων τους μειώνεται.

Ολόκληρη η έρευνα είναι δημοσιευμένη στο bloomberg.com και παρέχεται συνδρομητικά.

Πηγή: zarpanews.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 31/03

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

fysiki agwgi sxoleia
Σχολεία: Στις 7:15 πμ θα χτυπάει το κουδούνι με υποχρεωτική γυμναστική την 1η ώρα
Μία ώρα νωρίτερα και με το μάθημα της φυσικής αγωγής θα ξεκινούν τα σχολεία όλης της χώρας σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr
Σχολεία: Στις 7:15 πμ θα χτυπάει το κουδούνι με υποχρεωτική γυμναστική την 1η ώρα
sxoleio
Εκπαιδευτικοί: Ποια μέρα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς μονίμων και αναπληρωτών η επόμενη μισθοδοσία
Εκπαιδευτικοί: Η μισθοδοσία σε μόνιμους και αναπληρωτές μέσα στον Απρίλιο
Εκπαιδευτικοί: Ποια μέρα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς μονίμων και αναπληρωτών η επόμενη μισθοδοσία