Η αποστολή PROBA-3 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) είναι μία από τις πιο καινοτόμες και σημαντικές διαστημικές αποστολές, με στόχο να αποκρυπτογραφήσει ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά μυστήρια του ηλιακού συστήματος: το γιατί το ηλιακό στέμμα είναι χιλιάδες φορές θερμότερο από την ηλιακή φωτόσφαιρα.
Η αποστολή αυτή, που περιλαμβάνει τη συνεργασία του ESA και της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, έχει στόχο να παρατηρήσει την εκτόξευση υπέρθερμου πλάσματος από τον Ήλιο, το οποίο επηρεάζει τον διαστημικό καιρό και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη Γη και τους δορυφόρους.
Η αποστολή PROBA-3, η οποία εκτοξεύθηκε από το διαστημικό κέντρο Satish Dhawan στη νότια Ινδία με τη βοήθεια του Ινδικού Διαστημικού Οργανισμού ISRO, είναι η πρώτη στον κόσμο που θα επιδείξει την τεχνολογία πτήσης δύο δορυφόρων σε σχηματισμό. Οι δίδυμοι δορυφόροι του PROBA-3 θα δημιουργήσουν έναν γιγαντιαίο "στεμματογράφο" περίπου 60.000 χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, λειτουργώντας ως ένα ενιαίο όργανο για την παραγωγή τεχνητών ηλιακών εκλείψεων διάρκειας έξι ωρών, προσφέροντας μοναδική δυνατότητα παρατήρησης χωρίς τις παρεμβολές της γήινης ατμόσφαιρας. Αυτές οι εκλείψεις θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να μελετήσουν την αινιγματική φύση του ηλιακού στέμματος, χωρίς να επηρεάζονται από τη λάμψη του ηλιακού δίσκου.
Η αποστολή αυτή απαιτεί εξαιρετική ακρίβεια στην καθοδήγηση και πλοήγηση των δορυφόρων, οι οποίοι θα πρέπει να συγχρονίζονται με ακρίβεια χιλιοστού, ενώ θα λειτουργούν αυτόνομα για να αποφύγουν οποιαδήποτε σύγκρουση. Μια σημαντική καινοτομία της αποστολής είναι η ανάπτυξη της τεχνολογίας πτήσης σχηματισμού (FF), η οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες μελλοντικές διαστημικές αποστολές, όπως η παρατήρηση εξωπλανητών ή η συντήρηση διαστημοπλοίων σε τροχιά.
Η συμβολή της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας είναι καθοριστική στην αποστολή, καθώς το Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών (DSCAL) του ΕΚΠΑ συμμετείχε στην ανάπτυξη του διαστημικού οργάνου ASPIICS, το οποίο θα παρατηρήσει το ηλιακό στέμμα. Η ελληνική ομάδα, υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Αντωνίου Πασχάλη και του Αναπληρωτή Καθηγητή Νεκτάριου Κρανίτη, είχε σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη τεχνολογίας για τη συμπίεση των διαστημικών εικόνων, επιτρέποντας τη βελτιωμένη καταγραφή των δεδομένων που θα συλλεχθούν.
Η αποστολή PROBA-3 είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας περισσότερων από 40 εταιρειών από 14 χώρες και είχε πάνω από 15 χρόνια ανάπτυξης. Παρά τις οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετώπισε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, το ΕΚΠΑ και η ελληνική επιστημονική κοινότητα παρέμειναν ενεργοί συντελεστές της αποστολής, συμβάλλοντας στην επιτυχία αυτής της σημαντικής διεθνούς προσπάθειας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Γιατί στη Θεσσαλονίκη χρησιμοποιούν τη φράση «με λες» αντί για «μου λες»
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση