Κάποια «σημεία» της Αθήνας έχουν γίνει άγνωστα με το πέρασμα των καιρών. Είναι μέρη που συνάντησαν δόξες και δόξες σε παλιότερους καιρούς, που γεύθηκαν όνειρα και φιλοδοξίες νέων, των νέων που πλημμύριζαν με την παρουσία τους και με την κουλτούρα τους γωνιές και γωνιές.
Φοιτητική Λέσχη
Ακαδημίας και Ιπποκράτους, ένα νεοκλασικό κτίριο δεσπόζει στην πάλαι ποτέ φοιτητική περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970 ο φοιτητόκοσμος κυριαρχούσε στους δρόμους Ακαδημίας, Ιπποκράτους, Σόλωνος, Μαυρομιχάλη, Ναυαρίνου, Χαρ. Τρικούπη κλπ.
Εδώ ήταν τα δύο εστιατόρια στο υπόγειο και στον τελευταίο όροφο, τα δύο Αναγνωστήρια με τις Βιβλιοθήκες τους και άλλες συμπληρωματικές υπηρεσίες (διδασκαλία ξένων γλωσσών κλπ) και το σινεμά Ίριδα στην ελεύθερη γωνία του.
Εδώ σ’ αυτή την περιοχή ήταν επίσης η Γραμματεία της ΦΜΣ στο κτίριο Ιπποκράτους 33 (στους πάνω ορόφους γίνονταν τα μαθήματα της Σεισμολογίας, της Μετεωρολογίας…), που τώρα είναι ξενοδοχείο, το κτίριο της Φυσικής στη Σόλωνος 104 με το κολλητό πίσω του, το ζευγάρι του, το Χημείο στη Ναυαρίνου, η Νομική στη Σόλωνος, τα Προπύλαια, που ένα αμφιθέατρό τους ήταν και αίθουσα διδασκαλίας (Γεωγραφία, Ιατρική κλπ), το Νεκροτομείο στη Μασσαλίας στο κτίριο της Νομικής, τα υπαίθρια βιβλιοπωλεία στον τοίχο της Νομικής …
Μαζί με αυτά τα κτίρια υπήρχαν και τα καθιερωμένα στέκια («Κοραής»: Ιπποκράτους και Ναυαρίνου, καφέ στη Μασσαλίας, καφέ Όπερα στη στοά Ακαδημίας και Ιπποκράτους) και τα δύο σινεμά Έλλη και Όπερα στην Ακαδημίας, η Εθνική Όπερα στην Ακαδημίας και ακόμα το παρκάκι (Ακαδημίας και Ιπποκράτους) γεμάτο φοιτητές. Επίσης, όλοι οι γειτονικοί δρόμου ήταν φορτωμένοι με βιβλιοπωλεία (Κωσταράκης, Βασιλείου κλπ) και χαρτοπωλεία (Μαζαράκης κλπ). Το βιβλίο κυριαρχούσε από κάθε άποψη.
Εδώ στην καρδιά της Αθήνας ήταν το υποτυπώδες διάσπαρτο πανεπιστημιακό campus. Τώρα ξεθωριάζουν αυτές οι εικόνες και παίρνουν το δρόμο της νοσταλγίας και της ήδη ενεργού γραφίδας της μικρής πανεπιστημιακής ιστορίας της πρωτεύουσας,
Κι όμως υπάρχει ο Ιλισός
Τραγουδημένο ιδιαίτερα αυτό το ποτάμι της Αθήνας. Οι εξελίξεις και η τσιμεντοποίηση της πρωτεύουσας ιδιαίτερα στη δεκαετία του 1960 (τότε τσιμέντο = ανάπτυξη!) εξαφάνισαν τον Ιλισό. Αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Ο Ιλισός υπάρχει! Απλά δεν τον βλέπουμε. Ωστόσο, υπάρχουν οι πηγές του από τον Υμηττό αλλά και κάποια κρυφά σημεία που τον φανερώνουν.
Είχε τις πηγές του στο ΒΔ μέρος του Υμηττού, κατέβαινε κοντά στην Πολυτεχνειούπολη, προς την παλιά Σχολή της Χωροφυλακής στη Μεσογείων και από εκεί στη Μιχαλακοπούλου, στη Βασ. Κωνσταντίνου, στην Καλλιρόης, στην Ιλισού και μετά προς τον Φαληρικό όρμο. Είχε μικρά παραποταμάκια που περνούσαν μέσα από του Ζωγράφου και από την Καισαριανή. Τα νερά του χρησιμοποιούνται σε κάποια σημεία, όπως στην πλατεία Μαδρίτης πίσω από το Χίλτον, για τα σιντριβάνι!
Υπάρχει ένα ακάλυπτο σημείο του στη διασταύρωση Βασ. Κωνσταντίνου και Βουλιαγμένης, που συνορεύει δυτικά με τους στύλους (ή και στήλες – παλιότερα υπήρχαν γλωσσολογικές έριδες) του Ολυμπίου Διός. Αλλά υπάρχουν και ακούσματα από τον Ιλισό. Στα Ιλίσια κοντά στη διασταύρωση Ιλισίων και Μιχαλακοπούλου υπάρχει ένα φρεάτιο – αρκετά βαθύ, όπου ακούγεται η ροή του! Και κάτι τολμηρό. Υπάρχουν σκέψεις και σχέδια για μερική αποκάλυψη του Ιλισού.
Έχουν περάσει οι εποχές που στην Αθήνα μας τα ισχυρά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα είχαν τον κύριο ή και μοναδικό λόγο για τα δρώμενα στην πρωτεύουσά μας. Τώρα υπάρχουν και άλλοι «παίκτες», με κουλτούρα, με αισθητική, με αντίληψη πράσινης ανάπτυξης. Η Αθήνα θα γίνεται όλο και πιο όμορφη…
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Ηλεκτρικά αμάξια: Γιατί "έμειναν" στην Αράχωβα προκαλώντας κομφούζιο
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση