Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που αναπτύσσεται όταν τα κύτταρα διαιρούνται ανεξέλεγκτα και εξαπλώνονται στους περιβάλλοντες ιστούς. Μία από τις κύριες αιτίες θνησιμότητας σε όλο τον κόσμο, συχνά συνδέεται με έναν συνδυασμό γενετικών, περιβαλλοντικών παραγόντων και παραγόντων του τρόπου ζωής. Μεταξύ αυτών, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο.
Μάλιστα, τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι 10 κοινές τροφές συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου. Μερικές από αυτά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2, ο οποίος συνδέεται με κάποια είδη καρκίνου.
Επιπλέον, αρκετά είναι τα τρόφιμα που έχουν καρκινογόνες ή βλαβερές ουσίες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Η αποφυγή αυτών των επιβλαβών τροφίμων μπορεί να είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την καλύτερη υγεία και την πρόληψη ασθενειών.
Οι 10 κοινές τροφές που προκαλούν καρκίνο
- Επεξεργασμένα κρέατα
- Επεξεργασμένη ζάχαρη
- Αλκοόλ
- Πατατάκια
- Γαλακτοκομικά προϊόντα
- Τεχνητά χρώματα
- Αναψυκτικά
- Κονσερβοποιημένα τρόφιμα
- Ψητά κρέατα
- Τρανς λιπαρά
1. Επεξεργασμένα κρέατα
Το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF) συμβουλεύει τους ανθρώπους να αποφεύγουν το επεξεργασμένο κρέας. Επεξεργασμένα κρέατα είναι αυτά που έχουν συντηρηθεί με ωρίμανση, αλάτισμα ή κάπνισμα ή έχουν χημικά συντηρητικά. Χοτ ντογκ, ζαμπόν, μπέικον και μερικά λουκάνικα και μπιφτέκια είναι κάποα παραδείγματα.
2. Επεξεργασμένη ζάχαρη
Οι ζαχαρούχες λιχουδιές, τα ζαχαρούχα ποτά και δημητριακά μπορούν όλα να αυξήσουν έμμεσα τον κίνδυνο καρκίνου, καθώς η υψηλή συγκέντρωση ζάχαρης σε αυτά τα τρόφιμα μπορεί να αυξήσει τον διαβήτη τύπου 2 και τον κίνδυνο παχυσαρκίας που συνδέεται με ορισμένα είδη καρκίνου.
Ο διαβήτης τύπου 2, για παράδειγμα, μπορεί να σας θέσει σε αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών, του μαστού και του ενδομητρίου.
3. Αλκοόλ
Η κατανάλωση αλκοόλ όχι μόνο βλάπτει την καρδιά, τα νεφρά και το πάγκρεας, αλλά μπορεί επίσης να σας θέσει σε σοβαρό κίνδυνο καρκίνου. Στην πραγματικότητα η κατανάλωσή του συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για αρκετούς τύπους καρκίνου.
Περίπου το 5,5% όλων των νέων διαγνώσεων καρκίνου και το 5,8% όλων των θανάτων από καρκίνο αποδίδονται στην κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH).
4. Πατατάκια
Το πατατάκια μπορεί να φαίνεται σαν μια αβλαβής συνήθεια, αλλά μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με καρδιακές παθήσεις, φλεγμονές, διαβήτη και καρκίνο.
Λόγω της φλεγμονώδους φύσης τους και της χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, αυτές οι τροφές μπορούν να μειώσουν την ικανότητα επούλωσης του σώματος που επιτρέπει στον καρκίνο να αναπτυχθεί.
5. Γαλακτοκομικά προϊόντα
Ενώ ορισμένες μελέτες συνδέουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα με τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του εντέρου, μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές από την Oxford Population Health, το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και την Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών του Πεκίνου, και δημοσιεύτηκε στο BMC Medicine, έδειξε διαφορετικά αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι άτομα που η τακτική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων είχε σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος και του μαστού. Για κάθε πρόσληψη 50 γραμμαρίων/ημέρα, ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 12% και 17% αντίστοιχα.
6. Τεχνητά χρώματα
Τα τεχνητά χρώματα τροφίμων, που βρίσκονται συχνά σε καραμέλες, ποτά και επεξεργασμένα σνακ, είναι κατασκευασμένα από συνθετικές χημικές ουσίες που μπορεί να περιέχουν επιβλαβείς ουσίες.
Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τη χρήση της κόκκινης χρωστικής Νο3 που βρίσκεται σε τρόφιμα που καταναλώνονται συνήθως από παιδιά. Το κόκκινο 40 και το κίτρινο 5 έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες με την πάροδο του χρόνου.
7. Αναψυκτικά
Τα αναψυκτικά και άλλα ανθρακούχα ποτά είναι γεμάτα ζάχαρη και έχουν μια σειρά από χημικά και συντηρητικά. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2, τα οποία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.
Επιπλέον, το φωσφορικό οξύ στα αναψυκτικά μπορεί να αποδυναμώσει τα οστά και να συμβάλει στη φλεγμονή, η οποία σχετίζεται με την ανάπτυξη καρκίνου.
8. Κονσερβοποιημένα τρόφιμα
Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα έχουν Bisphenol A (BPA), μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται στην επένδυση των κουτιών για την πρόληψη της διάβρωσης.
Το BPA είναι ένας ενδοκρινικός διαταράκτης που μπορεί να μιμηθεί τα οιστρογόνα στο σώμα και έχει συνδεθεί με διάφορους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του του μαστού και του προστάτη. Αν και πολλές εταιρείες κινούνται προς κονσέρβες χωρίς BPA, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί σχετικά με την κατανάλωση κονσερβοποιημένων τροφίμων.
9. Ψητά κρέατα
Το μαγείρεμα του κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως το ψήσιμο στη σχάρα ή το μπάρμπεκιου, μπορεί να παράγει καρκινογόνες ουσίες γνωστές ως ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs) και πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAHs).
Αυτές οι ενώσεις σχηματίζονται όταν το κρέας εκτίθεται σε άμεση θερμότητα ή ανοιχτή φλόγα και έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, του στομάχου και του μαστού.
10. Τρανς λιπαρά
Τα τρανς λιπαρά, που βρίσκονται σε μερικώς υδρογονωμένα έλαια, χρησιμοποιούνται συνήθως σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα αρτοσκευάσματα, η μαργαρίνη και τα σνακ.
Αυτά τα λίπη όχι μόνο συμβάλλουν στην παχυσαρκία και τις καρδιακές παθήσεις αλλά αυξάνουν επίσης τη φλεγμονή στο σώμα, η οποία μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Η μείωση ή η εξάλειψη της κατανάλωσης τρανς λιπαρών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Τι σημαίνει η λέξη «προκρυσματικός»
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής - Αιτήσεις έως 31/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση