Λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το 2024, εκδόθηκε το ΦΕΚ που εξομοιώνει δύο τμήματα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) με τα αντίστοιχα των Πολυτεχνικών Σχολών και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, από τη μέρα έναρξης λειτουργίας τους.
Πρόκειται για το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Σχολής Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) που αντιστοιχείται με “Τμήμα Ειδικότητας Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής ΑΕΙ της ημεδαπής” και το Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών της Σχολής Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) που αντιστοιχείται με “Τμήμα Ειδικότητας Ηλεκτρονικών Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής ΑΕΙ της ημεδαπής”.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απόφαση, την οποία συνυπογράφουν οι υπουργοί Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, στην «ανωτέρω αντιστοιχία συμπεριλαμβάνεται το σύνολο των αποφοίτων των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Ηλεκτρονικών Μηχανικών της Σχολής Μηχανικών του ΕΛΜΕΠΑ από το έτος ίδρυσης και λειτουργίας τους».
Η αντιστοίχιση αυτή ουσιαστικά δίνει στους αποφοίτους των συγκεκριμένων τμημάτων την κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων - κάτι που ισχύει ήδη από το 2023 για τους αποφοίτους του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του ΕΛΜΕΠΑ - και το δικαίωμα εγγραφής τους στο ΤΕΕ, αφού πλέον και επίσημα τα πτυχία τους είναι ισότιμα των αντίστοιχων των Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας.
Στόχος η ίδρυση πολυτεχνικής σχολής στο Ηράκλειο
Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, με τον πρύτανη του ΕΛΜΕΠΑ να είναι εν αναμονή της έκδοσης τους Φύλλου της Εφημερίδας της Κυβέρνησης και να προετοιμάζεται για τον επόμενο στόχο, που δεν είναι άλλος από την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο Ηράκλειο με δύο τμήματα στο Ηράκλειο και ένα στα Χανιά.
«Είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά μόνο το ΕΛΜΕΠΑ, αλλά ολόκληρη την κοινωνία του Ηρακλείου και της Κρήτης και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί απ’ όλους», τόνισε εμφατικά μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” ο Νίκος Κατσαράκης.
«Πλέον δεν υπάρχει κανένας περιορισμός, καθώς υπάρχουν όλες οι θετικές αξιολογήσεις», σημείωσε ο ίδιος, ενώ υπενθύμισε πως ήδη από τον Ιούνιο με την εγκύκλιο για τις μετεγγραφές από το ΥΠΑΙΘΑ, με εισήγηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), τα τμήματα του ΕΛΜΕΠΑ μπήκαν στο ίδιο πεδίο με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το ΑΠΘ, γεγονός που «απογείωσε» τη ζήτηση των συγκεκριμένων τμημάτων από τους υποψηφίους και αποτυπώθηκε και στις βάσεις εισαγωγής, όταν μόνο με το άκουσμα της έγκρισης των επιτροπών για την αντιστοίχιση, η βάση εισαγωγής από περίπου 9.000 μόρια πλησίασε τα 11.500 μόρια για τους Μηχανολόγους Μηχανικούς και τα 11.000 μόρια για τους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και Μηχανικούς Υπολογιστών. Η σημαντική αυτή αύξηση των βάσεων συνοδεύτηκε μάλιστα από περίπου 100% πληρότητα όσον αφορά στις θέσεις των εισακτέων!
«Είναι πλέον απαραίτητο να προχωρήσει άμεσα η ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στο Ηράκλειο και για την επίτευξη αυτού του μεγάλου στόχου είναι αναγκαία η συνεργασία όλων σε περιφερειακό επίπεδο, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εκπροσώπων μας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο», δήλωσε ο καθηγητής και πρύτανης του Πανεπιστημίου.
Η αναζήτηση συμμαχιών
Από τη συζήτηση γίνεται κατανοητό πως η πανεπιστημιακή κοινότητα του ΕΛΜΕΠΑ και προσωπικά ο πρύτανης το επόμενο διάστημα θα αναζητήσουν συμμαχίες, θέτοντας τους πάντες προ των ευθυνών τους απέναντι όχι μόνο στο Πανεπιστήμιο και τους φοιτητές, αλλά και την ίδια την πόλη.
«Αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε είναι ότι, καθώς τα τμήματά μας έχουν πλέον αξιολογηθεί με απόλυτη επιτυχία, πρέπει επιτέλους η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα να αποκτήσει Πολυτεχνική Σχολή», σημείωσε ο Νίκος Κατσαράκης.
«Η ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής θεωρώ ότι θα απογειώσει το Πανεπιστήμιό μας και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Πιστεύω ακράδαντα πως από τη μια η εγνωσμένης αξίας εκπαίδευση που παρέχει το ΕΛΜΕΠΑ στους φοιτητές και από την άλλη το γεγονός πως το Ηράκλειο και η Κρήτη γενικότερα εξακολουθούν να είναι ελκυστικός προορισμός για τους φοιτητές δίνουν όλα τα εχέγγυα, γι’ αυτό και κάνουν επιτακτικότερη την ανάγκη να συστρατευθούμε όλοι μαζί, ώστε σύντομα να έχουμε και το ΦΕΚ της ίδρυσης της Πολυτεχνικής Σχολής στο ΕΛΜΕΠΑ», δήλωσε ο πρύτανης, που κατά τη διάρκεια της 107ης Συνόδου Πρυτάνεων των ελληνικών Πανεπιστημίων, που πραγματοποιήθηκε στον Μυστρά, “είδε” τους κόπους όλων να δικαιώνονται, αφού πλέον το ΕΛΜΕΠΑ, 5 σχεδόν χρόνια μετά την ίδρυσή του το 2019 ως εξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης, αντιμετωπίζεται ως “success story”, τόσο από τους συναδέλφους άλλων Πανεπιστημίων της χώρας, όσο και από την πολιτική ηγεσία και στελέχη του ΥΠΑΙΘΑ, που μιλώντας για το ΕΛΜΕΠΑ αναφέρονται με κολακευτικά λόγια, όχι μόνο για τα όσα έχουν επιτευχθεί εντός συνόρων αυτά τα χρόνια, αλλά και για τη διεθνοποίηση του Πανεπιστημίου.
Οι προτάσεις και τα επόμενα βήματα
«Υποβάλαμε 8 προτάσεις στην πρόσκληση από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης - για ένα νέο, περιφερειακό Πανεπιστήμιο ο αριθμός αυτός είναι αρκετά μεγάλος - για κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε αντικείμενα αιχμής με εγνωσμένης αξίας Πανεπιστήμια της Ευρώπης», ανέφερε μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” και στο neakriti.gr, ο Νίκος Κατσαράκης και πρόσθεσε πως πρόκειται για κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών με Πανεπιστήμια από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία και τη Μεγάλη Βρετανία, στα οποία θα φοιτήσουν Έλληνες και ξένοι φοιτητές και φοιτήτριες, με τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών να συνυπογράφεται από τα Πανεπιστήμια που συμμετέχουν, γεγονός που καθιστά τα πτυχία ιδιαίτερα σημαντικά.
«Ένας από τους βασικούς μας στόχους ως ΕΛΜΕΠΑ είναι η εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου και η διεθνοποίηση των προγραμμάτων σπουδών και της έρευνας, με γνώμονα πάντα την αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης που παρέχουμε στους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας», δήλωσε ο κ. Κατσαράκης.
Οι προτάσεις αυτές θα αξιολογηθούν από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, με το υπουργείο Παιδείας να αποτελεί τον ενδιάμεσο κρίκο στην απορρόφηση και τη διάθεση των πιστώσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σε κάθε περίπτωση, στο ΕΛΜΕΠΑ έχουν... σηκώσει τα μανίκια για τα καλά, σχεδιάζοντας και διεκδικώντας λύσεις σε μια σειρά από ζητήματα - αύξηση μελών ΔΕΠ, προσλήψεις διοικητικού προσωπικού, ενίσχυση χρηματοδότησης, κτηριακές εγκαταστάσεις - με τις προτεραιότητες και τους στόχους να είναι ξεκάθαροι και να επικοινωνούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, απευθείας πλέον με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Σχολικός εκφοβισμός: Το νέο μοριοδοτούμενο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής - Αιτήσεις έως 8/01
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση