τουαλετα
Πότε να ζητήσετε βοήθεια για μυκητίαση ή κυστίτιδα;

Η μυκητίαση και η κυστίτιδα μπορεί να έχουν κοινά συμπτώματα, αλλά απαιτούν διαφορετικές θεραπείες. Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε στο σπίτι;

Ξεκινά με δυσφορία—έναν κνησμό, ένα κάψιμο ή μια επείγουσα ανάγκη για ούρηση—και αναρωτιέστε τι συμβαίνει. Για πολλές γυναίκες, τα συμπτώματα της μυκητίασης κόλπου (ή αλλιώς κολπική μόλυνση ζύμης ή ζυμομύκητες κόλπου) και της λοίμωξης της κύστης (ή αλλιώς κυστίτιδα) μπορεί να μοιάζουν, ειδικά όταν δεν ξέρετε τι να προσέξετε.

Η Sherrie Palm, Ιδρύτρια και CEO του Συλλόγου Υποστήριξης Πυελικής Πρόπτωσης Οργάνων και συγγραφέα του βιβλίου «Το μεγαλύτερο μυστικό στην υγεία των γυναικών», αναλύει σύμφωνα με το Woman’s World τις βασικές διαφορές μεταξύ αυτών των παθήσεων, πώς να τις αντιμετωπίσετε στο σπίτι και πότε να δείτε γιατρό.

Οι μύκητες του κόλπου και οι λοιμώξεις της κύστης είναι δύο κοινές αλλά διακριτές παθήσεις με επικαλυπτόμενα συμπτώματα. Παρακάτω, η Palm εξηγεί πώς διαφέρουν.

Συμπτώματα μυκητίασης (κολπικής μόλυνσης ζύμης)

Οι μύκητες είναι μια λοίμωξη από ζυμομύκητες που προκαλείται από υπερανάπτυξη του μύκητα Candida albicans, που επηρεάζει συνήθως τον κόλπο ή το στόμα. «Οι μύκητες στον κόλπο σημαίνουν ότι βρίσκονται στο κολπικό κανάλι, αλλά η λοίμωξη μπορεί να μετακινηθεί εξωτερικά και να επηρεάσει όλα τα μέρη του αιδοίου (των εξωτερικών γυναικείων γεννητικών οργάνων)», εξηγεί η Palm. Τα κοινά συμπτώματα μυκήτων περιλαμβάνουν:

  • Κνησμό ή κάψιμο, ιδιαίτερα κατά την ούρηση ή τη σεξουαλική επαφή,
  • Πυκνές, λευκές εκκρίσεις που μοιάζουν με τυρί κότατζ,
  • Δυνατή οσμή,
  • Κοκκίνισμαπρήξιμο ή ερεθισμένα ιστούς στον κόλπο ή το αιδοίο.

Για τη διάγνωση των μυκήτων στον κόλπο, ο γιατρός σας συνήθως θα εξετάσει τα παραπάνω συμπτώματα και μπορεί να πάρει δείγμα από τις κολπικές εκκρίσεις για να εξετάσει στο μικροσκόπιο ή να στείλει σε εργαστήριο για καλλιέργεια μυκήτων.

Συμπτώματα λοίμωξης της κύστης (κυστίτιδας)

Μια λοίμωξη της κύστης, γνωστή και ως κυστίτιδα, είναι ένας τύπος ουρολοίμωξης (UTI) που προκαλείται από υπερανάπτυξη βακτηρίων (συχνά E. coli) στην κύστη.

«Μια ουρολοίμωξη είναι μια λοίμωξη που μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του ουροποιητικού συστήματος, την κύστη, τους νεφρούς, την ουρήθρα ή τους ουρητήρες», λέει η Palm«Το 95% των ουρολοιμώξεων είναι βακτηριακής προέλευσης».

Μια λοίμωξη της κύστης συχνά προκαλεί τα εξής συμπτώματα:

  • Συχνή ή έντονη ανάγκη για ούρηση,
  • Πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση,
  • Θολά ή δυνατά οσμηρά ούρα,
  • Αίμα στα ούρα.

«Ένα τυπικό δείγμα ούρων για ουρολοίμωξη θα ελέγξει για λευκά αιμοσφαίρια και μπορεί να ανιχνεύσει κάποια βακτήρια, αλλά όχι όλες τις λοιμώξεις», λέει η Palm. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να κάνει «καλλιέργεια ούρων, η οποία καθορίζει αν η λοίμωξη είναι μυκητιακή ή βακτηριακή».

Σπιτική αντιμετώπιση για τη μυκητίαση (κολπική μόλυνση ζύμης)

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε μύκητες στον κόλπο, η Palm αναφέρει αρκετούς τρόπους για να το αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά:

  • Αντιμυκητιασικά προϊόντα χωρίς συνταγή: Κρέμες, υπόθετα βορικού οξέος και από του στόματος κάψουλες είναι ευρέως διαθέσιμα στο φαρμακείο σας. «Η D‐mannose (που βρίσκεται σε κάψουλες AZO) δημιουργεί μια μη κολλητική επιφάνεια στον τοίχο της κύστης καθώς και γύρω από τα βακτήρια, προστατεύοντας τους ιστούς κατά τη διέλευση των ούρων από το σώμα», λέει η Palm.
  • Προβιοτικά: «Το ελληνικό γιαούρτι ή οι προβιοτικές κάψουλες αναπληρώνουν τα καλά βακτήρια», αναφέρει η Palm, αν και αυτά χρησιμοποιούνται καλύτερα ως συμπληρωματικές θεραπείες.
  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού βοηθά στην αποβολή τοξινών. Επιπλέον, η Palm συνιστά να «μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης», καθώς οι μύκητες ευδοκιμούν στη ζάχαρη.

Σπιτική αντιμετώπιση για την λοίμωξη της κύστης (κυστίτιδα)

Όπως στις περισσότερες ουρολοιμώξεις, οι λοιμώξεις της κύστης συχνά απαιτούν διαφορετική προσέγγιση, ειδικά αν τα συμπτώματα είναι σοβαρά:

  • Μείνετε ενυδατωμένοι: «Πιείτε άφθονο νερό», λέει η Palm. Αυτό βοηθά στην αποβολή των βακτηρίων από το ουροποιητικό σύστημα.
  • Μην αγνοείτε την ανάγκη για ούρηση: «Ουρείτε τακτικά για να αποτρέψετε τη στασιμότητα των ούρων στην κύστη, αντί να κρατάτε τα ούρα», τονίζει η Palm. Επίσης, θυμηθείτε να ουρείτε πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή.
  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Σκουπίζετε από μπροστά προς τα πίσω για να αποφύγετε την είσοδο βακτηρίων στην ουρήθρα. Η Palm επίσης συνιστά την αποφυγή της κλύσης (douching), «που διαταράσσει τη φυσική αυτοκαθαριζόμενη χλωρίδα του κόλπου».
  • Διατροφικές αλλαγές: Αποφύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ και τα πικάντικα τρόφιμα, που μπορούν να ερεθίσουν τον τοίχο της κύστης.
  • Αναλγητικά χωρίς συνταγή: Φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη ή η ακεταμινοφαίνη μπορούν να ανακουφίσουν από τη δυσφορία, ενώ προϊόντα όπως η φαιναζοπυριδίνη μπορούν προσωρινά να καταπραΰνουν τον πόνο της ουροδόχου κύστης.

Πότε να ζητήσετε βοήθεια για μυκητίαση ή κυστίτιδα;

Η γνώση του πότε να δείτε γιατρό είναι κρίσιμη και για τις δύο παθήσεις. Σε γενικές γραμμές, η Palm υπογραμμίζει τη σημασία του να παραμένετε προληπτικοί. «Όταν η δυσφορία από πιθανές λοιμώξεις ουροποιητικού ή κολπικές/αιδοιοκολπικές ενοχλήσεις δεν υποχωρεί τη δεύτερη ημέρα, ζητήστε ιατρική καθοδήγηση», σημειώνει και προσθέτει:

«Η αυτοδιάγνωση δεν είναι ποτέ καλή κατεύθυνση όταν εξετάζετε αυτές τις κρίσιμες διασταυρούμενες γυναικείες περιοχές». Η αγνόηση των συμπτωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως μια λοίμωξη των νεφρών από μια αθεράπευτη ουρολοίμωξη ή η εξάπλωση των μυκήτων σε άλλα μέρη του σώματος.

«Οι ήπιες λοιμώξεις από μύκητες μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιμυκητιασικά χωρίς συνταγή», λέει η Palm, αλλά αν τα συμπτώματα δεν βελτιωθούν σε μία έως δύο ημέρες, δείτε τον γιατρό σας.

Οι συχνές λοιμώξεις (τέσσερις ή περισσότερες το χρόνο) θα μπορούσαν να υποδεικνύουν ένα υποκείμενο πρόβλημα όπως ο διαβήτης ή ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Για μια λοίμωξη της κύστης, ζητήστε άμεση βοήθεια εάν έχετε αίμα στα ούραέντονο πόνουψηλό πυρετό ή πόνο στη μέση (που υποδεικνύει πιθανή εμπλοκή των νεφρών).

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Υποψήφια στελέχη εκπαίδευσης (διευθυντές κλπ): 20 Ιανουαρίου ξεκινάει το πρόγραμμα που σας μοριοδοτεί

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής - Αιτήσεις έως 7/01

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα