Υλικά
Για τη ζύμη:
- 20 γρ. νωπή μαγιά
- 250 ml χλιαρό νερό
- 2 ½ κ.σ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. (κοσκινισμένο)
- 5 γρ. ζάχαρη βανίλιας
- 30 ml σπορέλαιο
- 1/3 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση:
- 750 γρ. μήλα
- 40 γρ. ζάχαρη
- 30 ml χυμό λεμονιού
- 2 κ.γ. κανέλα
Εκτέλεση
Προετοιμασία της μαγιάς: Σε ένα μπολ, διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέστε τη ζάχαρη και το αλεύρι. Ανακατέψτε καλά, σκεπάστε με πετσέτα και αφήστε το σε ζεστό σημείο για 25 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
Ζύμη: Προσθέστε στο μείγμα της μαγιάς το σπορέλαιο, τη βανίλια, το αλάτι και σταδιακά το αλεύρι. Ανακατέψτε και ζυμώστε για περίπου 5-7 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική. Τοποθετήστε τη σε λαδωμένο μπολ, σκεπάστε και αφήστε τη να φουσκώσει για 45-50 λεπτά.
Γέμιση: Καθαρίστε και κόψτε τα μήλα σε κυβάκια. Ραντίστε με χυμό λεμονιού και βάλτε τα σε ένα τηγάνι με τη ζάχαρη και την κανέλα. Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας, μέχρι να καραμελώσουν και να απορροφηθούν τα υγρά. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει.
Σχηματισμός πιροσκί: Χωρίστε τη ζύμη σε 15-17 μέρη και πλάστε τα σε μπαλίτσες. Ανοίξτε κάθε μπάλα σε δίσκο πάχους 4-5 mm, βάλτε λίγη γέμιση στο κέντρο και κλείστε σε σχήμα βαρκούλας, πιέζοντας τις άκρες.
Ψήσιμο: Τοποθετήστε τα πιροσκί σε ταψί με λαδόκολλα και, αν θέλετε, αλείψτε τα με δυνατό μαύρο τσάι για ωραίο χρώμα. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/03
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση