Η ψυχική υγεία των παιδιών στην Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, με σημαντική αύξηση περιστατικών άγχους, κατάθλιψης και αυτοτραυματισμού, σύμφωνα με πρόσφατη πανελλαδική μελέτη. Τα ευρήματα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε από την Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων, φέρνουν στο προσκήνιο την ανεπάρκεια των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας για τους νέους.
Βασικά συμπεράσματα της έρευνας:
- Το 16% των παιδιών εμφανίζει συμπτώματα άγχους.
- Ένα 14% έχει βιώσει τουλάχιστον ένα επεισόδιο αυτοτραυματισμού.
- Το 10% παρουσιάζει συμπτώματα καταθλιπτικής διαταραχής.
- Ένα 9% αντιμετωπίζει προβλήματα επιθετικής συμπεριφοράς.
Η μελέτη διεξήχθη κατά την περίοδο 2022-2023 σε δείγμα 4.000 ατόμων, που περιελάμβανε γονείς, παιδιά ηλικίας 8-17 ετών, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό European Child & Adolescent Psychiatry και υποστηρίζονται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Ελλιπείς δομές ψυχικής υγείας – Μια ανάγκη που δεν καλύπτεται
Παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης, η πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας παραμένει περιορισμένη. Σύμφωνα με τη δρ Αναστασία Κουμούλα, ψυχίατρο Παιδιών και Εφήβων και επιστημονική διευθύντρια της Πρωτοβουλίας, η έλλειψη αυτή οδηγεί πολλές οικογένειες στον ιδιωτικό τομέα, με το κόστος συχνά να αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα.
Η ίδια τονίζει ότι οι αιτίες για τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι πολυπαραγοντικές. Όπως εξηγεί:
"Η ταχύτητα της σύγχρονης ζωής, οι μεταβαλλόμενες κοινωνικές συνθήκες, η απουσία επαρκούς χρόνου από την οικογένεια και άλλοι στρεσογόνοι παράγοντες συμβάλλουν στην επιδείνωση της ψυχικής υγείας των παιδιών".
Το νέο δίκτυο υποστήριξης και τα Κέντρα Αναφοράς
Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, ιδρύθηκαν πέντε Κέντρα Αναφοράς για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων σε Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Κρήτη. Τα κέντρα αυτά, που λειτουργούν στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία, αποσκοπούν στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε συνεργασία με το Child Mind Institute της Νέας Υόρκης.
"Η μελέτη μας ανέδειξε τις μεγάλες ανάγκες για δημιουργία νέων δομών και θεραπειών, καθώς και τη σημασία της διασύνδεσης των παιδιών με τις διαθέσιμες υπηρεσίες", ανέφερε η δρ Κουμούλα.
Πολιτική δράση και κοινωνική ευαισθητοποίηση
Η έρευνα υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας, αλλά και για εντατική ενημέρωση των γονέων και των εκπαιδευτικών σχετικά με την αναγνώριση των πρώιμων ενδείξεων ψυχικών διαταραχών.
Η επένδυση στη ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων δεν είναι απλώς θέμα ανθρωπιστικής ευθύνης, αλλά και κοινωνικής προτεραιότητας. Χρειάζονται άμεσες πολιτικές που να διασφαλίζουν τη δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, ενισχύοντας παράλληλα την πρόληψη μέσω της εκπαίδευσης και της κοινότητας.
Βασικά στατιστικά σε πίνακα για ευκολότερη κατανόηση:
Διαταραχή | Ποσοστό παιδιών |
---|---|
Άγχος | 16% |
Αυτοτραυματισμός | 14% |
Κατάθλιψη | 10% |
Επιθετική συμπεριφορά | 9% |
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 27/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση