σπηλ
Τα χαραγμένα ίχνη στα τοιχώματα μαρτυρούν ότι η σπηλιά σκάφτηκε από τα νύχια γιγάντιων ειδών της εποχής των παγετώνων

Το Λημέρι του Αρμαδίλο, μια σπηλιά στην έρημο της Βραζιλίας, είναι γνωστό στους ντόπιους και ως Toca du Tatu. Αν και σήμερα η σπηλιά είναι γεμάτη από σύγχρονα χαραγμένα ονόματα επισκεπτών, το πραγματικό της μυστήριο κρύβεται στο μακρινό παρελθόν.

Πρόκειται για μια αρχαιολογική και παλαιοντολογική ανακάλυψη που αποκαλύπτει τις εντυπωσιακές σκαλισμένες χαρακιές στα τοιχώματα της σπηλιάς, που δεν φαίνεται να είναι προϊόν φυσικής διαδικασίας. Αντίθετα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι εντυπωσιακές αυτές χαρακιές είναι έργο μεγάλων, προϊστορικών ζώων, συγκεκριμένα των γιγαντιαίων βραδύποδων.

Τα ίχνη που έχουν βρεθεί στα τοιχώματα της σπηλιάς δείχνουν ότι οι βραδύποδες, τα οποία υπήρξαν οι κυρίαρχοι των γιγαντιαίων ζώων της εποχής των παγετώνων, σκάβανε με τα πελώρια νύχια τους, αφήνοντας πίσω τους αυτές τις εντυπωσιακές γραμμές. Ο Τζουλιάνο Κάμπος, αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου του Σάντα Καταρίνα στη Βραζιλία, αναφέρει ότι αυτή η σπηλιά αποτελεί ένα αρχαιολογικό θαύμα, που αποκαλύπτει έναν συναρπαστικό και μυστήριο κόσμο των προϊστορικών χρόνων.

Η σπηλιά φαίνεται να υπήρξε εφαλτήριο για πολλές γενιές αυτών των γιγαντίων ζώων, αφού παρόμοια σπήλαια, με χαρακιές που δείχνουν να προέρχονται από νύχια, έχουν εντοπιστεί σε όλη τη Νότια Αμερική. Πάνω από 1.500 με 2.000 τέτοιες σπηλιές έχουν βρεθεί, όλες τους σε μαλακά ψαμμολιθικά πετρώματα της περιοχής. Ωστόσο, δεν έχουν εντοπιστεί αντίστοιχα σπήλαια σε καμία άλλη ήπειρο, καθιστώντας τα ακόμα πιο μοναδικά και σημαντικά για την κατανόηση του προϊστορικού κόσμου.

Μελετώντας τα ίχνη, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι τα ζώα δεν σκάβανε τα σπήλαια για να αποθηκεύσουν τροφή ή για να κρυφτούν από θ predators, αλλά μάλλον για άλλους λόγους, όπως για να α sharpen their claws ή για να προσφέρουν καταφύγιο. Η θεωρία ότι η σπηλιά χρησιμοποιήθηκε για την αναγκαία αφαίρεση ή ακόνισμα των νυχιών από τα γιγαντιαία ζώα φαίνεται επίσης ρεαλιστική, αν και πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι αυτή η δουλειά ήταν συλλογική από πολλές γενιές, όχι έργο ενός και μόνο ζώου.

Η ανακάλυψη αυτή της σπηλιάς με τις προϊστορικές χαρακιές προσφέρει μια μοναδική ματιά στον τρόπο ζωής των ζώων κατά την εποχή των παγετώνων και στους γεωλογικούς και οικολογικούς παράγοντες που επικρατούσαν εκείνη την εποχή. Επιπλέον, με τη συνεχιζόμενη έρευνα και την ανακάλυψη νέων στοιχείων, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα τη συμπεριφορά και τις συνήθειες αυτών των γιγαντιαίων ζώων, αλλά και τις σχέσεις τους με το φυσικό περιβάλλον της Νότιας Αμερικής της εποχής τους.

Η σπηλιά του Λημεριού του Αρμαδίλο, με την αρχαία ιστορία και τη συνεισφορά της στην κατανόηση του προϊστορικού κόσμου, παραμένει μια εντυπωσιακή ανακάλυψη και ένα σημαντικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο τα ζώα της εποχής των παγετώνων άφησαν το σημάδι τους στην ιστορία της Γης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/02

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

παιδί
Φρίκη στην Θεσσαλονίκη: Μητέρα χτύπησε τον 13χρονο γιο της λόγω του του σεξουαλικού του προσανατολισμού
Ο ανήλικος υφίσταται βίαιη συμπεριφορά τα τελευταία χρόνια, ενώ δεν του επιτρέπεται να πηγαίνει στο σχολείο
Φρίκη στην Θεσσαλονίκη: Μητέρα χτύπησε τον 13χρονο γιο της λόγω του του σεξουαλικού του προσανατολισμού
φωτο
Συνέλευση ΣΕΠΕ Λήμνου: «Συμπαραστεκόμαστε στους εκπαιδευτικούς που διώκονται γιατί απεργούν»
«Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση του εκπαιδευτικού να ασκήσει σωστά και ελεύθερα το καθήκον του»
Συνέλευση ΣΕΠΕ Λήμνου: «Συμπαραστεκόμαστε στους εκπαιδευτικούς που διώκονται γιατί απεργούν»