καπαρη
Γνωρίστε το και εντάξτε το σήμερα κιόλας στη διατροφή σας!

Υπάρχει ένα ακανθώδες φυτό με αλμυρή, πλούσια και πικάντικη γεύση που αποτελεί βασικό πυλώνα στη μεσογειακή κουζίνα. Επιπλέον, έχει υψηλή διατροφική αξία, στοιχείο που μπορεί να σχετίζεται με πολλά οφέλη για την υγεία, από τη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών έως την απώλεια βάρους.

Η κάπαρη είναι τα ανώριμα μπουμπούκια των ανθών του Capparis spinosa (κάππαρις η ακανθώδης), ενός θάμνου που καλλιεργείται συνήθως σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα και χρησιμοποιείται για να δώσει μια έκρηξη γεύσης σε διάφορα πιάτα.

Συνήθως αλατίζεται και γίνεται τουρσί για να χρησιμοποιηθεί ως γαρνιτούρα ή καρύκευμα, χάρη στο μικρό της μέγεθος και την έντονη γεύση της, που προσθέτει αλμύρα σε ένα πιάτο. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και χρησιμοποιείται με φειδώ τόσο για λόγους γεύσης όσο και για λόγους υγείας.

Διατροφικό προφίλ κάπαρης

Επειδή η κάπαρη καταναλώνεται σε πολύ μικρές ποσότητες, κάθε μερίδα παρέχει χαμηλό αριθμό θερμίδων και λίγα γραμμάρια υδατανθράκων, λίπους και πρωτεΐνης. Ωστόσο, περιέχει υψηλή ποσότητα νατρίου, μαζί με μικρή ποσότητα χαλκού και βιταμίνης Κ. Μια κουταλιά της σούπας (9 γραμμάρια) κονσέρβας κάπαρης περιέχει:

Θερμίδες: 2

Πρωτεΐνη: 0,2 γρ

Υδατάνθρακες: 0,4 γρ

Φυτικές ίνες: 0,3 γραμμάρια

Νάτριο: 9% της Ημερήσιας Αξίας (DV)

Χαλκός: 4% του DV

Βιταμίνη Κ: 2% του DV

Ριβοφλαβίνη: 1% του DV

Σίδηρος: 1% του DV

Μαγνήσιο: 1% του DV

Το νάτριο παίζει κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών και των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Η κάπαρη περιέχει επίσης χαλκό, ένα απαραίτητο μέταλλο που εμπλέκεται στον μεταβολισμό του σιδήρου, την παραγωγή ενέργειας και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Επιπλέον, παρέχει λίγη βιταμίνη Κ, ένα μικροθρεπτικό συστατικό που χρειάζεται το σώμα για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών.

Πιθανά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση κάπαρης

Η κάπαρη μπορεί να σχετίζεται με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως:

  • Είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών
  • Θα μπορούσε να υποστηρίξει την απώλεια βάρους
  • Μπορεί να έχει ιδιότητες καταπολέμησης του διαβήτη

1. Καλή πηγή αντιοξειδωτικών

Η κάπαρη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι ενώσεις που μπορούν να εξουδετερώσουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες για να αποτρέψουν την καταστροφή των κυττάρων.

Το «μαγικό» φυτό που προστατεύει από έλκος στομάχου μειώνει τη φλεγμονή και σταθεροποιεί το σάκχαρο

Ορισμένες έρευνες δείχνουν επίσης ότι τα αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή και να προστατεύσουν από χρόνιες παθήσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης τύπου 2.

Σύμφωνα με μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες, η κάπαρη είναι μια ιδιαίτερα καλή πηγή αντιοξειδωτικών όπως η κουερσετίνη και η ρουτίνη. Και οι δύο αυτές ενώσεις έχουν μελετηθεί εκτενώς για την ικανότητά τους να ανακουφίζουν τη φλεγμονή, να ενισχύουν την επούλωση των πληγών και να προάγουν τα υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

2. Θα μπορούσε να υποστηρίξει την απώλεια βάρους

Η κάπαρη είναι γεμάτη με γεύση αλλά χαμηλή σε θερμίδες, καθιστώντας την εξαιρετική προσθήκη σε μια υγιεινή δίαιτα απώλειας βάρους. Και για μερικούς ανθρώπους, η απώλεια βάρους μπορεί να ωφελήσει τη γενική υγεία τους.

Αντικαθιστώντας συστατικά με υψηλότερες θερμίδες που χρησιμοποιούνται για τον αρωματισμό των πιάτων με την κάπαρη, μπορείτε να μειώσετε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

3. Μπορεί να έχει ιδιότητες καταπολέμησης του διαβήτη

Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι η κάπαρη μπορεί να έχει ισχυρές ιδιότητες καταπολέμησης του διαβήτη.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση, ορισμένα συστατικά που βρίσκονται στην κάπαρη θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, ενισχύοντας την πρόσληψη ζάχαρης από τους ιστούς, μειώνοντας την απορρόφηση υδατανθράκων και προστατεύοντας τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας.

Μια μικρή μελέτη που περιελάμβανε 30 άτομα με διαβήτη έδειξε ότι η κατανάλωση εκχυλίσματος κάπαρης τρεις φορές την ημέρα βοήθησε στην πρόληψη των αυξήσεων στα επίπεδα σακχάρου και τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Ομοίως, μια παλαιότερη μελέτη σε 54 άτομα με διαβήτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 400 mg εκχυλίσματος κάπαρης τρεις φορές την ημέρα για δύο μήνες οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας και στη μακροχρόνια διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με εκείνα της ομάδας ελέγχου.

Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να καθοριστεί πώς η κάπαρη μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όταν την απολαμβάνουμε σε κανονικές ποσότητες ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Πηγή: oloygeia

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/02

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γατα
Πώς λέγεται η γρουσουζιά στα ελληνικά;
Αν και η τουρκική ρίζα έχει εισαχθεί στην ελληνική γλώσσα, η έννοια της λέξης συνδέεται με την κακοτυχία, η οποία, όπως φαίνεται από την ελληνική...
Πώς λέγεται η γρουσουζιά στα ελληνικά;
samos.jpg
Το National Geographic αναδεικνύει την Σάμο αναδεικνύεται στους κορυφαίους προορισμούς της Ελλάδας για το 2025
Η Σάμος, ένα από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, το οποίο διακρίνεται για την πλούσια ιστορία, την εντυπωσιακή βλάστηση, τους καταρράκτες αλλά και το...
Το National Geographic αναδεικνύει την Σάμο αναδεικνύεται στους κορυφαίους προορισμούς της Ελλάδας για το 2025