Χαρτί υγείας
Το χαρτί υγείας είναι αναγκαίο για την προσωπική υγιεινή, αλλά μπορεί να βλάψει την υγεία σας;

Πολλοί υποθέτουν ότι σε κάθε του έκδοση, το χαρτί υγείας είναι ασφαλές. Αλλά τόσο το κανονικό, όσο και το νωπό χαρτί υγείας, μπορεί να περιέχουν χημικές ουσίες και συντηρητικά, που μπορεί να οδηγήσουν σε ερεθισμό του δέρματος, αλλεργίες και ακόμη και μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία.

Αυτό το άρθρο επισημαίνει τους πιθανούς κινδύνους υγείας από το χαρτί υγείας, με έμφαση στην τελευταία «μόδα» του νωπού χαρτιού υγείας, τα συντηρητικά του, την έκθεση σε χημικές ουσίες και τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία.

Πώς το χαρτί υγείας μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία σας

Χημικές ουσίες στο τυπικό χαρτί υγείας

Οι περισσότεροι υποθέτουν ότι το απλό λευκό χαρτί υγείας είναι ασφαλές, αλλά η διαδικασία κατασκευής του εισάγει αρκετές χημικές ουσίες, που μπορεί να θέτουν κινδύνους για την υγεία.

  • Χλωρίνη: Χρησιμοποιείται για τη λεύκανση του χαρτιού υγείας. Η διαδικασία παράγει διοξίνες, οι οποίες είναι περιβαλλοντικοί ρύποι με πιθανές τοξικές επιδράσεις.
  • Φορμαλδεΰδη: Χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της αντοχής του χαρτιού υγείας και έχει συνδεθεί με ερεθισμό του δέρματος και ακόμη και καρκίνο από υπερβολική και παρατεταμένη έκθεση.
  • Αρώματα και βαφές: Το αρωματικό χαρτί υγείας περιέχει προφανώς τεχνητά αρώματα και βαφές, που μπορεί να προκαλέσουν δερματίτιδα εξ επαφής και αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα.

PFAS: Τα «παντοτινά χημικά» στα χαρτιά υγείας

Μια μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι το χαρτί υγείας περιέχει PFAS (ανά- και πολύ-φθοροαλκυλικές ουσίες), γνωστές και ως «παντοτινά χημικά». Αυτές οι χημικές ουσίες συνδέονται με:

  • Ορμονική διαταραχή
  • Ηπατική βλάβη
  • Αυξημένο κίνδυνος καρκίνου

Τα PFAS μπορούν να εισέλθουν σε συστήματα αποχέτευσης, συμβάλλοντας στην μακροχρόνια μόλυνση του περιβάλλοντος.

Νωπό χαρτί υγείας: Οι πιθανοί κίνδυνοι υγείας που λίγοι γνωρίζουν

Το νωπό χαρτί τουαλέτας διατίθεται τελευταία στο εμπόριο ως μια πιο ήπια, πιο αποτελεσματική εναλλακτική λύση στο κανονικό χαρτί υγείας. Ωστόσο, αυτά τα προϊόντα περιέχουν συχνά συντηρητικά, χημικές ουσίες και ερεθιστικές ουσίες, που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ανησυχίες για την υγεία.

Κοινά συστατικά στο νωπό χαρτί υγείας που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη:

  • Μεθυλοχλωροϊσοθειαζολινόνη (MCI) και μεθυλισοθειαζολινόνη (MI): Αυτά τα συντηρητικά συνδέονται με σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις και δερματίτιδα εξ επαφής, ιδιαίτερα στην ευαίσθητη περιπρωκτική περιοχή.
  • Parabens: Τα parabens που βρίσκονται σε ορισμένα υγρά μαντηλάκια μπορούν να μιμηθούν τα οιστρογόνα και έχουν συνδεθεί με ορμονικές διαταραχές.
  • Προπυλενογλυκόλη: Ένα κοινό συστατικό σε υγρά μαντηλάκια που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και ευαισθησία στο δέρμα.
  • Ουσίες με βάση το αλκοόλ: Ορισμένα μαντηλάκια περιέχουν οινόπνευμα, το οποίο μπορεί να στεγνώσει και να ερεθίσει το δέρμα, οδηγώντας σε μακροχρόνια δυσφορία.

Προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη χρήση νωπού χαρτιού υγείας:

  • Περιπρωκτική δερματίτιδα εξ επαφής: Μια επώδυνη δερματική πάθηση που προκαλείται από ερεθισμό εξαιτίας των συντηρητικών στο νωπό χαρτί υγείας.
  • Αυξημένος κίνδυνος ουρολοιμώξεων και μολύνσεων από ζυμομύκητες: Το νωπό χαρτί υγείας αφήνει πίσω του υπολειμματική υγρασία, η οποία μπορεί να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την υπερανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων.
  • Εξάρσεις σε άτομα με ευαίσθητο δέρμα: Τα άτομα με έκζεμα, ψωρίαση ή ευαίσθητο δέρμα μπορεί να εμφανίσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων από τη συχνή χρήση.

Μια μελέτη του 2010 που δημοσιεύθηκε στο JAMA Dermatology επιβεβαίωσε ότι τα συντηρητικά MCI/MI στο νωπό χαρτί υγείας είναι η κύρια αιτία της περιπρωκτικής δερματίτιδας εξ επαφής.

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις του νωπού χαρτιού υγείας

Πέρα από τους κινδύνους για την ατομική υγεία, το νωπό χαρτί υγείας έχει σημαντική περιβαλλοντική επίπτωση με διάφορους τρόπους:

  • Απόφραξη υδραυλικών και αποχετευτικών συστημάτων: Τα υγρά μαντηλάκια δεν διασπώνται εύκολα, οδηγώντας σε μπλοκαρίσματα υδραυλικών εγκαταστάσεων και δαπανηρές επισκευές.
  • Μικροπλαστικά: Μερικά μαντηλάκια περιέχουν συνθετικές ίνες, συμβάλλοντας στη σχετική ρύπανση στα συστήματα νερού.
  • Βλάβη στην υδρόβια ζωή: Οι χημικές ουσίες και τα συντηρητικά στο νωπό χαρτί υγείας μπορούν να διαρρεύσουν σε πηγές νερού, βλάπτοντας τα υδάτινα οικοσυστήματα.

Πώς να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους από το χαρτί υγείας

Αν και η πλήρης εξάλειψη του χαρτιού υγείας δεν είναι ρεαλιστική λύση, υπάρχουν ασφαλέστερες εναλλακτικές, που μειώνουν την έκθεση σε επιβλαβείς χημικές ουσίες και ερεθιστικά του δέρματος.

Ασφαλείς εναλλακτικές στο κανονικό και νωπό χαρτί υγείας:

  • Χαρτί υγείας χωρίς λεύκανση και χωρίς άρωμα: Αναζητήστε επιλογές χωρίς χλώριο, φορμαλδεΰδη και χωρίς βαφές.
  • Υποαλλεργικά μαντηλάκια: Εάν χρησιμοποιείτε νωπό χαρτί υγείας, επιλέξτε ποικιλίες χωρίς συντηρητικά, χωρίς οινόπνευμα και χωρίς άρωμα.

 Πηγή: onmed.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/02

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

θρανία
ΣΑΕΚ: Αυθαιρεσία με τη σφραγίδα του κράτους - Η γραφειοκρατία κλείνει την πόρτα του κράτους
Σκάνδαλο στα ΣΑΕΚ - Όταν η γραφειοκρατία καταπατά τα δικαιώματα των εκπαιδευτών
ΣΑΕΚ: Αυθαιρεσία με τη σφραγίδα του κράτους - Η γραφειοκρατία κλείνει την πόρτα του κράτους
diokseis_ekpaideutikon
Καταγγελία ΕΛΜΕ Μαγνησίας για πειθαρχικές διώξεις κατά νεοδιόριστων εκπαιδευτικών
Η ΕΛΜΕ καλεί τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας να μην προχωρήσει σε αυτές τις αντισυναδελφικές ενέργειες και αντίθετα να προχωρήσει...
Καταγγελία ΕΛΜΕ Μαγνησίας για πειθαρχικές διώξεις κατά νεοδιόριστων εκπαιδευτικών