Το Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του ερασιτεχνικού και του επαγγελματικού αθλητισμού», η οποία ψηφίστηκε χθες στη Βουλή. Η τροπολογία εισάγει τεχνικές διευκολύνσεις τόσο για τη δημιουργία παραρτημάτων ελληνικών ΑΕΙ στο εξωτερικό όσο και για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.
Διευκολύνσεις για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια (ΝΠΠΕ)
Η τροπολογία εισάγει ρυθμίσεις που ευνοούν τη μετάβαση των κολεγίων σε Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ), καθώς και τη δημιουργία νέων ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Συγκεκριμένα:
- Δίνεται η δυνατότητα σε ιδιωτικά πανεπιστήμια να χρησιμοποιούν υφιστάμενες εγκαταστάσεις εκπαιδευτικών δομών (π.χ. κολέγια, ιδιωτικά σχολεία) έως ότου αποκτήσουν δικά τους campus.
- Επιτρέπεται η συστέγαση διαφορετικών δομών εκπαίδευσης στις ίδιες εγκαταστάσεις, υπό την προϋπόθεση ότι δεν λειτουργούν ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, σε ένα ιδιωτικό σχολείο μπορεί να λειτουργεί σχολείο το πρωί και ιδιωτικό πανεπιστήμιο το απόγευμα.
Η ρύθμιση αυτή φαίνεται να συνδέεται με την αυξημένη δραστηριότητα στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, όπου καταγράφονται εξαγορές ιδιωτικών σχολείων από επενδυτικά funds.
Διευκόλυνση στη δημιουργία παραρτημάτων ελληνικών ΑΕΙ στο εξωτερικό
Με την τροπολογία τροποποιείται ο νόμος-πλαίσιο 4759/22, ώστε η ίδρυση παραρτημάτων των ελληνικών πανεπιστημίων στο εξωτερικό να γίνεται με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΕΙ, χωρίς να απαιτείται πλέον Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Οι βασικές αλλαγές περιλαμβάνουν:
- Τη ρητή πρόβλεψη απασχόλησης μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) από το μητρικό ίδρυμα στο παράρτημα του εξωτερικού, γεγονός που μπορεί να επιβαρύνει τις ήδη υποστελεχωμένες δομές των ελληνικών ΑΕΙ.
- Την πλήρη χρηματοδότηση των παραρτημάτων από ιδιωτικούς, διεθνείς ή ίδιους πόρους, γεγονός που δίνει πλεονέκτημα στα οικονομικά εύρωστα πανεπιστήμια.
- Την προοπτική αύξησης των εσόδων μέσω διδάκτρων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων επί πληρωμή.
Προοπτικές και προβληματισμοί
Η τροπολογία προκαλεί ανησυχίες για:
- Τη μεταφορά πόρων και ανθρώπινου δυναμικού από τα ελληνικά ΑΕΙ προς τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στο εξωτερικό.
- Τον μετασχηματισμό της ιδιωτικής εκπαίδευσης μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών, αλλάζοντας το τοπίο της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα.
Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να αποτελέσει σημείο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και πανεπιστημιακής κοινότητας, με τις αντιδράσεις να αναμένονται το επόμενο διάστημα.
Η τροπολογία για τις κτιριακές υποδομές και εκπαιδευτικές δομές
Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης κατέθεσε χθες στη Βουλή μεταβατική διάταξη που αφορά τις κτιριακές υποδομές και εγκαταστάσεις των παραρτημάτων Ν.Π.Π.Ε. σε περιοχές όπου ήδη λειτουργούν ή είναι δυνατή η λειτουργία εκπαιδευτικών δομών. Η διάταξη αυτή ισχύει μέχρι την ολοκλήρωση του χωρικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου και την έγκριση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η χωροθέτηση, παρόλο που ενδέχεται να αποκλίνει από τις υφιστάμενες χρήσεις γης, κρίνεται κατάλληλη και αναγκαία για την προστασία τόσο του δομημένου περιβάλλοντος όσο και της παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Σε κάθε περίπτωση, οι κτιριολογικές απαιτήσεις θα τηρούνται σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία.
Η Τροπολογία για την ίδρυση παραρτημάτων από ελληνικά ΑΕΙ στην αλλοδαπή
![stigmiotypo_2025-02-04_10.42.31.png tropologia](/sites/default/files/2025-02/stigmiotypo_2025-02-04_10.42.31.png)
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/02
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση