Γλυκό
Οι Γερμανοί επιστήμονες έχουν ανακαλύψει τον λόγο που πάντα θέλουμε γλυκό στο τέλος του γεύματος, ακόμη κι αν το στομάχι μας είναι γεμάτο.

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί μετά από ένα πλήρες γεύμα υπάρχει πάντα χώρος για γλυκό; Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα ίδια κύτταρα στον εγκέφαλο που μας ενημερώνουν ότι έχουμε χορτάσει, είναι υπεύθυνα για την επιθυμία μας για γλυκό.

Ποιός είναι ο λόγος πίσω από αυτήν την επιθυμία;

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science, στον εγκέφαλό μας υπάρχει ένα πολύπλοκο δίκτυο κυκλωμάτων που ελέγχουν την πείνα και την ικανοποίηση. Ερευνητές του Ινστιτούτου Max Planck για την Έρευνα του Μεταβολισμού ανακάλυψαν ότι οι νευρώνες POMC, που είναι υπεύθυνοι για την καταστολή της όρεξης και τη σήμανση της πληρότητας, έχουν μια κρυφή λειτουργία: προκαλούν την επιθυμία για ζάχαρη μέσω ενός διαφορετικού μηχανισμού.

Επιπλέον, ο εγκέφαλος συνδέει το γλυκό με την αίσθηση της ανταμοιβής και της ευχαρίστησης, οπότε μετά το κύριο γεύμα το σώμα μας αναζητά αυτή την «επιβράβευση».

Η κατανάλωση γλυκού μετά το φαγητό είναι επίσης παράδοση σε πολλές κουλτούρες, συνήθως ως μέρος του κοινωνικού τρόπου συμπεριφοράς και της ολοκλήρωσης του γεύματος. Αυτή η συνήθεια προκαλεί την επιθυμία για γλυκό, ακόμα κι όταν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.

Μετά το φαγητό, το σώμα αυξάνει την παραγωγή ινσουλίνης για να επεξεργαστεί την τροφή. Τα γλυκά περιέχουν ζάχαρη, η οποία προκαλεί άμεση αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, κάτι που αναγνωρίζεται ως γρήγορη πηγή ενέργειας. Έτσι, το σώμα «ζητά» ενέργεια.

Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε θεραπείες για την υπερκατανάλωση φαγητού.

Ας δούμε τώρα κάποιες υγιεινές εναλλακτικές για γλυκά, που συνδυάζουν γεύση και ισορροπία:

Pancakes βρόμης
Το ιδανικό brunch για την Κυριακή. Τα υλικά που χρειάζεστε είναι:

  • 3 κ.σ. βρόμη
  • 1 αυγό
  • 2 κ.σ. γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά
  • 1 μπανάνα
  • Αλάτι, κανέλα και baking powder

Ανακατέψτε τα υλικά και ψήστε τα σε αντικολλητικό τηγάνι. Για topping, μπορείτε να προσθέσετε φρούτα, ξηρούς καρπούς, βούτυρο ξηρών καρπών ή μέλι.

Muffins από γιαούρτι
Με μόλις 56 θερμίδες και 4 γρ. πρωτεΐνης το ένα, τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:

  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι 2%
  • 1 μπανάνα λιωμένη
  • 1 αυγό
  • Λίγα cranberries
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 1 κ.γ. κανέλα

Ανακατέψτε τα υλικά και μοιράστε το μείγμα σε φόρμες για muffins. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο.

Σοκολατάκια με κάσιους
Τα υγιεινά σοκολατάκια με μόνο 3 υλικά:

  • 1 κούπα ψητά, ανάλατα κάσιους
  • 170γρ. κουβερτούρα μαύρης σοκολάτας
  • 1 πρέζα αλάτι σε νιφάδες

Τοποθετήστε τα κάσιους σε μικρές φόρμες ή σε ταψάκι για cupcakes. Ζεστάνετε τη σοκολάτα στον φούρνο μικροκυμάτων και ανακατέψτε την μέχρι να λιώσει. Βάλτε πάνω από τα κάσιους μία κουταλιά σοκολάτας και πασπαλίστε με λίγο αλάτι. Αφήστε τα στο ψυγείο για 30 λεπτά για να σταθεροποιηθούν.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ρωμη
Το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας Ηρακλείου στη FierIDA - Roma 2025: Ενίσχυση συνεργασιών στην εκπαίδευση ενηλίκων

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ηρακλείου (ΣΔΕ Ηρακλείου) συμμετείχε στην

Το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας Ηρακλείου στη FierIDA - Roma 2025: Ενίσχυση συνεργασιών στην εκπαίδευση ενηλίκων
Σοφία Ζαχαράκη
Υπ. Παιδείας: Σήμερα η συνάντηση Ζαχαράκη με Περιφερειακούς Επόπτες και Επόπτες Ποιότητας Εκπαίδευσης
Σήμερα η ενημερωτική συνάντηση της Σοφίας Ζαχαράκη με Περιφερειακούς Επόπτες και Επόπτες Ποιότητας Εκπαίδευσης - Το πρόγραμμα
Υπ. Παιδείας: Σήμερα η συνάντηση Ζαχαράκη με Περιφερειακούς Επόπτες και Επόπτες Ποιότητας Εκπαίδευσης