Ξηροί καρποί
Τα ευρήματα μελέτης σε νεαρούς εθελοντές ηλικίας 18 έως 30 ετών - Τι οφέλη παρέχουν στις νοητικές λειτουργίες τους

Λίγα καρύδια κάθε πρωί μπορεί να βελτιώνουν για ολόκληρη την ημέρα την εγκεφαλική λειτουργία των νεαρών ενηλίκων, αναφέρουν επιστήμονες από την Αγγλία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι 50 γραμμάρια καρύδια (μία μεγάλη φούχτα) αναμεμειγμένα με γιαούρτι και μίγμα δημητριακών βρώμης με φρούτα οδηγούν σε:

  • Ταχύτερους χρόνους αντίδρασης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας
  • Καλύτερη μνήμη καθώς περνούν οι ώρες

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην διατροφική επιθεώρηση Food & Function. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ ζήτησαν από 32 υγιείς νέους, ηλικίας 18-30 ετών, να καταναλώνουν άλλοτε ένα πρωινό με καρύδια και άλλοτε ένα πρωινό χωρίς τους ξηρούς καρπούς.

Επί έξι ώρες μετά την κατανάλωση κάθε πρωινού γεύματος, οι επιστήμονες κατέγραφαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των εθελοντών τους. Τους ζητούσαν επίσης να συμπληρώνουν ποικίλα τεστ αξιολόγησης των νοητικών δεξιοτήτων τους.

Όπως διαπίστωσαν, μετά την κατανάλωση των καρυδιών αναπτύσσονταν εμφανείς διαφορές στη δραστηριότητα στους μετωπιαίους και τους βρεγματικούς λοβούς του εγκεφάλου τους. Οι διαφορές αυτές εντοπίζονταν τόσο κατά την ανάκληση στη μνήμη, όσο και σε άλλες εκτελεστικές λειτουργίες.

Όταν οι ερευνητές έκαναν αναλύσεις αίματος στους εθελοντές τους, διαπίστωσαν πως με τα καρύδια μειωνόταν η κυκλοφορία ορισμένων λιπαρών οξέων. Ταυτοχρόνως αυξανόταν λίγο η διαθεσιμότητα της γλυκόζης (σάκχαρο). Η γλυκόζη είναι η «τροφή» του εγκεφάλου.

Οι αλλαγές αυτές μπορεί να εξηγούν γιατί βελτιώνονταν οι γνωστικές λειτουργίες των νέων, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Μετρήσιμη διαφορά

Η μελέτη ενισχύει την άποψη ότι τα καρύδια είναι τροφή του εγκεφάλου. Μία φούχτα στο πρωινό μπορεί να δώσει στους νέους τη νοητική ώθηση που χρειάζονται όταν πρέπει να αποδώσουν τα μέγιστα. Είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι μια τόσο απλή διατροφική παρέμβαση κάνει τόσο μετρήσιμη διαφορά στις νοητικές επιδόσεις», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Claire Williams, καθηγήτρια Διατροφής στο πανεπιστήμιο.

Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που εξέτασε τις άμεσες επιδράσεις των καρυδιών στην εγκεφαλική λειτουργία των νέων, πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, οι καταγραφές της εγκεφαλικής δραστηριότητας των εθελοντών κατέδειξαν αλλαγές στη λειτουργία των νευρικών κυττάρων οι οποίες βοηθούν τον εγκέφαλο να λειτουργεί πιο αποδοτικά στη διάρκεια κοπιωδών νοητικών δραστηριοτήτων.

Αυτό πιθανώς οφείλεται στον συνδυασμό των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν τα καρύδια. Είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες και πολυφαινόλες. Όλα αυτά τα συστατικά πιστεύεται ότι τονώνουν τις νοητικές λειτουργίες. Ωστόσο απαιτούνται και άλλες μελέτες για να γίνει πλήρως κατανοητό πως επηρεάζει η κατανάλωσή τους τον εγκέφαλο, κατέληξε η Dr. Williams.

Πηγή: iatropedia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/02

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα