Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) πραγματοποίησε μια αξιολόγηση 47 φρούτων και λαχανικών, προκειμένου να αναδείξει το πιο υγιεινό από αυτά, λαμβάνοντας υπόψη την περιεκτικότητα σε 17 θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα 100 θερμίδων. Η κατάταξη αυτή επικεντρώθηκε στη θρεπτική πυκνότητα και τη σύνδεση των τροφίμων με τη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών. Το αποτέλεσμα; Το κορυφαίο λαχανικό για την υγεία είναι το κάρδαμο, το οποίο «έπιασε» το απόλυτο σκορ, το 100.
Αυτό το πράσινο, πικάντικο λαχανικό που αναπτύσσεται σε γλυκό νερό ξεχωρίζει για την πλούσια περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, βιταμίνες B6, B12, φολικό οξύ, ριβοφλαβίνη και βιταμίνη Κ. Επιπλέον, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και είναι εξαιρετικά χαμηλό σε θερμίδες, κάτι που το καθιστά ιδανικό για όσους επιθυμούν να ενισχύσουν τη διατροφή τους χωρίς να προσθέσουν επιπλέον θερμίδες. Η θρεπτική του αξία συνδέεται με τη βελτίωση του μεταβολισμού, την καύση λίπους και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το κάρδαμο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την πρόκληση οξειδωτικού στρες και τη συνεισφορά στην ανάπτυξη διαφόρων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες.
Μαζί με το κάρδαμο, το κινέζικο λάχανο και το σέσκουλο ακολουθούν στη λίστα των πιο υγιεινών λαχανικών, με βαθμολογία 91.99 και 89.27 αντίστοιχα. Ωστόσο, το κάρδαμο είναι το απόλυτο φαβορί, υπερτερώντας ακόμη και από το δημοφιλές σπανάκι, το οποίο συγκέντρωσε 86 βαθμούς.
Από την άλλη πλευρά, τα φρούτα επίσης κατέχουν σημαντικές θέσεις στην κατάταξη, με την ντομάτα να κατατάσσεται στην κορυφή. Η ντομάτα, όπως και το κάρδαμο, περιέχει υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών, ιδιαίτερα λυκοπενίου, που είναι γνωστό για την ικανότητά του να μειώνει τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου, κυρίως του προστάτη. Όπως και με το κάρδαμο, η συνδυασμένη κατανάλωση της ντομάτας με υγιή λίπη, όπως το ελαιόλαδο, ενισχύει την απορρόφηση του λυκοπενίου.
Φρούτα όπως τα λεμόνια, τα πορτοκάλια και οι φράουλες έχουν επίσης εξαιρετική διατροφική αξία και περιέχουν σημαντικά αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα, όπως η βιταμίνη C, το φολικό οξύ και το κάλιο, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμούν τις φλεγμονές.
Αν και τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν πολλά κοινά οφέλη, τα αποτελέσματα της μελέτης του CDC αναδεικνύουν το κάρδαμο ως την κορυφαία επιλογή για μια υγιεινή διατροφή. Εάν δεν το έχετε ήδη συμπεριλάβει στην καθημερινότητά σας, είναι η κατάλληλη στιγμή να το εντάξετε στη διατροφή σας και να απολαύσετε τα απίστευτα οφέλη του για την υγεία σας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/03
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ