dodia
Νέα έρευνα αποκαλύπτει μια σειρά από φαινομενικά αθώες τροφές που έχουν τερηδογόνα δράση, προκαλώντας φθορά στα δόντια μας.

Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Cornell έδειξε ότι το βούρτσισμα των δοντιών μετά την κατανάλωση αμυλούχων τροφών μπορεί να είναι πιο επιτακτικό για κάποια άτομα σε σχέση με άλλα, ανάλογα με τη γενετική τους σύνθεση. Ειδικότερα, οι παραλλαγές του γονιδίου AMY1, το οποίο επηρεάζει την πέψη του αμύλου, φαίνεται να έχουν σημαντική επίδραση στη συγκέντρωση των βακτηρίων στο στόμα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας και ουλίτιδας.

Ο αριθμός των αντιγράφων του γονιδίου AMY1 διαφέρει από άτομο σε άτομο. Τα άτομα με περισσότερα αντίγραφα αυτού του γονιδίου παράγουν περισσότερη αμυλάση, το ένζυμο που διασπά το άμυλο, και καταναλώνουν τα αμυλούχα τρόφιμα πιο αποτελεσματικά. Αυτή η γενετική παραλλαγή, η οποία εξελίχθηκε χιλιάδες χρόνια πριν, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να ακολουθούν γεωργικές δίαιτες με υψηλότερη περιεκτικότητα σε άμυλο, φαίνεται να έχει επίδραση στην υγεία των δοντιών.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell, που περιλαμβάνει καλλιέργειες βακτηρίων από δείγματα σάλιου ατόμων με διαφορετικό αριθμό αντιγράφων του AMY1, διαπίστωσε ότι τα άτομα με περισσότερα αντίγραφα του γονιδίου παρουσίασαν διαφορετική αντίδραση στα αμυλούχα τρόφιμα σε σχέση με εκείνα με λιγότερα αντίγραφα. Ειδικότερα, τα βακτήρια Veillonella και Atopobium, τα οποία συνδέονται με την τερηδόνα και την ουλίτιδα, δεν ήταν άφθονα σε δείγματα ατόμων με υψηλό AMY1, ενώ σε άτομα με λιγότερα αντίγραφα του γονιδίου, αυτά τα βακτήρια ήταν πιο συχνά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πληθυσμοί που είχαν μεγαλύτερη πρόσβαση σε αμυλούχα τρόφιμα, όπως οι γεωργικές κοινότητες, διέθεταν περισσότερα αντίγραφα του γονιδίου, πράγμα που τους έδινε ένα πλεονέκτημα επιβίωσης, επιτρέποντάς τους να αφομοιώνουν καλύτερα τα αμυλούχα τρόφιμα. Ωστόσο, η έρευνα έδειξε επίσης ότι τα άτομα με περιοδοντίτιδα παρουσίασαν πολύ χαμηλότερη βακτηριακή ποικιλία στο στόμα τους, σε σύγκριση με εκείνα με υγιή ούλα.

Από τη μελέτη προκύπτει ότι τα άτομα με υψηλό αριθμό αντιγράφων του γονιδίου AMY1, αν και μπορούν να διασπάσουν πιο αποτελεσματικά το άμυλο, ενδέχεται να "προσελκύουν" περισσότερα βακτήρια που ευνοούν την ανάπτυξη τερηδόνας και ουλίτιδας. Από την άλλη, τα άτομα με λιγότερα αντίγραφα φαίνεται να έχουν λιγότερη ευαισθησία στη δημιουργία οδοντικών προβλημάτων.

Η μελέτη αναφέρει επίσης μια λίστα με αμυλούχες τροφές που είναι επικίνδυνες για τα δόντια, καθώς μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα:

  • Λευκό ψωμί και ψωμάκια
  • Ζυμαρικά
  • Λευκό ρύζι
  • Κράκερς και κουλούρια
  • Πατατάκια και γαλλικές πατάτες
  • Δημητριακά πρωινού
  • Ζαχαρωτά, ντόνατς, μπισκότα και κέικ
  • Ζύμη για πίτσα, bagels και σνακ με καλαμπόκι

Αντίθετα, λιγότερο επικίνδυνες αμυλούχες τροφές για την υγεία των δοντιών είναι:

  • Καφέ ρύζι και ψωμί ολικής άλεσης
  • Βρώμη κομμένη από χάλυβα, κινόα, κριθάρι
  • Φασόλια και όσπρια
  • Γλυκοπατάτες και ζυμαρικά ολικής άλεσης

Τα ευρήματα αυτής της έρευνας ενισχύουν τη σημασία της προσωπικής φροντίδας για την στοματική υγιεινή, καθώς η γενετική προδιάθεση μπορεί να επηρεάσει την ευαισθησία στα οδοντικά προβλήματα, προσφέροντας νέες προοπτικές για εξατομικευμένες στρατηγικές προφύλαξης και θεραπείας της στοματικής υγείας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/03

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα