φαρμακα
Μια νέα μελέτη ρίχνει φως στην αιτία

Η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί για χρόνια να κατανοήσει γιατί οι γυναίκες βιώνουν πιο συχνά χρόνιο πόνο σε σχέση με τους άνδρες και, παρά τις επαναλαμβανόμενες θεραπείες, οι παυσίπονες φαρμακευτικές αγωγές δεν φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματικές για εκείνες. Μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι και επικεφαλής τον καθηγητή Τουάν Τρανγκ προσφέρει σημαντικές πληροφορίες που ίσως εξηγούν τα επιστημονικά ερωτήματα γύρω από αυτό το φαινόμενο.

Χρόνος πόνος: Μια γυναικεία υπόθεση

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι ο χρόνιος πόνος είναι πιο συχνός στις γυναίκες, ακόμα και από μικρή ηλικία. Σύμφωνα με την έκθεση της Καναδικής Ομάδας Εργασίας για τον Πόνο του 2019, γυναίκες όλων των ηλικιών, ακόμη και τα μικρά κορίτσια, παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα χρόνιου πόνου σε σχέση με τους άνδρες. Αυτή η ανισότητα ενδέχεται να έχει βιολογικές και ανοσολογικές αιτίες που διαφοροποιούν τον τρόπο με τον οποίο το κάθε φύλο βιώνει και ανταποκρίνεται στον πόνο.

Ο καθηγητής Τρανγκ εξηγεί πως «τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες εμφανίζουν πόνο, αλλά το κάθε φύλο αναπτύσσει τον πόνο μέσω διαφορετικών βιολογικών οδών». Σύμφωνα με τον ίδιο, η μελέτη τους εντοπίζει έναν μοναδικό τύπο βιολογικής διεργασίας που αφορά ένα συγκεκριμένο ανοσοκύτταρο, το οποίο λειτουργεί διαφορετικά ανάλογα με το φύλο.

Η αλλοδυνία και η αίσθηση του πόνου

Η μελέτη επικεντρώθηκε στον νευροπαθητικό πόνο, ο οποίος προκαλείται από τραύμα ή βλάβη στο νευρικό σύστημα. Ένα από τα πιο κοινά και εξαντλητικά συμπτώματα του νευροπαθητικού πόνου είναι η αλλοδυνία, η οποία αναφέρεται στην έντονη αίσθηση πόνου ακόμα και από ερεθίσματα που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν προκαλούν πόνο, όπως ένα απαλό άγγιγμα ή η αλλαγή της θερμοκρασίας.

Αυτός ο υπερβολικός πόνος στις γυναίκες σχετίζεται με τη λειτουργία ενός ανοσοκυττάρου που ενεργοποιείται στα θηλυκά ζώα. Σύμφωνα με την έρευνα, όταν το κανάλι Panx1 ενεργοποιείται, παράγεται λεπτίνη, μια ορμόνη που έχει συνδεθεί με την αύξηση της ευαισθησίας στον πόνο.

Η διαφορετική αντίδραση των φύλων στα παυσίπονα

Η μελέτη ανέδειξε επίσης μια σημαντική διαφορά στο πώς τα δύο φύλα ανταποκρίνονται στα παυσίπονα φάρμακα. Ενώ οι άνδρες και οι γυναίκες μπορεί να βιώνουν τον πόνο με παρόμοιο τρόπο, φαίνεται ότι τα σήματα του πόνου στο γυναικείο σώμα επικοινωνούνται μέσω διαφορετικών βιολογικών οδών, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να μην ανταποκρίνονται το ίδιο αποτελεσματικά στις θεραπείες που έχουν αναπτυχθεί με βάση τα αρσενικά μοντέλα ζώων.

Ο δρ Τρανγκ τονίζει ότι «η πλειονότητα των μελετών γύρω από τον πόνο έχει διεξαχθεί σε αρσενικά ζώα, γεγονός που εξηγεί γιατί οι θεραπείες που βασίζονται σε αυτά τα δεδομένα δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικές στις γυναίκες». Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία του να εξετάζουμε τις βιολογικές διαφορές μεταξύ των φύλων και να προσαρμόζουμε τις θεραπευτικές μεθόδους αναλόγως.

Η σημασία της εξατομίκευσης των θεραπειών

Η νέα αυτή έρευνα ανοίγει τον δρόμο για εξατομικευμένες θεραπείες που να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες κάθε ασθενούς, αναγνωρίζοντας ότι το φύλο αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην αντίληψη και τη διαχείριση του πόνου. Ο δρ Τρανγκ και οι συνεργάτες του προτείνουν ότι η εξατομίκευση της φαρμακευτικής αγωγής και η κατανόηση των διαφορετικών βιολογικών διεργασιών που εμπλέκονται στον πόνο θα μπορούσε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των θεραπειών.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή Cumming του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι, δρ Λόρι Μοντγκόμερι, επισημαίνει ότι «το φύλο παίζει σημαντικό ρόλο στον πόνο, και η νέα μελέτη παρέχει κρίσιμες πληροφορίες για την προσαρμογή των θεραπειών στις ατομικές ανάγκες των ασθενών». Η μελέτη αυτή δεν είναι μόνο ένα βήμα μπροστά στην κατανόηση του χρόνιου πόνου, αλλά και μια υπόσχεση για πιο αποτελεσματική θεραπεία, ειδικά για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν χρόνιες καταστάσεις πόνου.

Η πορεία της έρευνας αυτής προσφέρει ελπίδα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών που πάσχουν από χρόνιο πόνο, μέσω πιο στοχευμένων και εξατομικευμένων θεραπειών, και ανοίγει νέους δρόμους για τη θεραπεία του πόνου σε όλα τα φύλα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

earth
Μαθητές από κάθε γωνιά του Αιγαίου ενώνουν δυνάμεις σε επιστημονικό πείραμα για να αποδείξουν ότι η Γη είναι σφαιρική

Μια εντυπωσιακή συνεργασία μεταξύ μαθητών από 34 γυμνάσια και λύκεια δώδεκα νησιών του

Μαθητές από κάθε γωνιά του Αιγαίου ενώνουν δυνάμεις σε επιστημονικό πείραμα για να αποδείξουν ότι η Γη είναι σφαιρική
γονεις
«Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»: Κάλεσμα της Ομοσπονδίας Γονέων στην απεργία την Τετάρτη 9 Απριλίου
Το σημείο συνάντησης της Ομοσπονδίας με ενώσεις και συλλόγους είναι στις 9:30 στα Προπύλαια
«Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»: Κάλεσμα της Ομοσπονδίας Γονέων στην απεργία την Τετάρτη 9 Απριλίου
ΕΚΑΒ
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Καβγάδιζαν στον δρόμο και τους χτύπησε φορτηγό – Νεκρός ένας άνδρας, τραυματισμένη μία αστυνομικός
Νεκρός 33χρονος σε καυγά στη μέση του δρόμου – Τραυματίστηκε σοβαρά αστυνομικός
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Καβγάδιζαν στον δρόμο και τους χτύπησε φορτηγό – Νεκρός ένας άνδρας, τραυματισμένη μία αστυνομικός