λεφτ
«Η κυβέρνηση διαφημίζει την αύξηση ως μέτρο ενίσχυσης των εισοδημάτων των εργαζομένων, όμως τα δεδομένα στην αγορά εργασίας δεν επιβεβαιώνουν τις υποσχέσεις»

Η αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελεί συχνά αντικείμενο συζητήσεων και αντιπαραθέσεων, με την αύξηση να φέρνει νέες αμφισβητήσεις και ερωτηματικά για το πραγματικό όφελος των εργαζομένων. Η κυβέρνηση διαφημίζει την αύξηση ως μέτρο ενίσχυσης των εισοδημάτων των εργαζομένων, όμως τα δεδομένα στην αγορά εργασίας δεν επιβεβαιώνουν τις υποσχέσεις. Εδώ παρατίθενται οι μύθοι και οι αλήθειες γύρω από την αύξηση του κατώτατου μισθού και τα πραγματικά αποτελέσματα αυτής.

Ψέμα 1ο: Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται περισσότερο από 50 ευρώ μηνιαίως

Η αλήθεια:

Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, που προβλέπεται να φτάσει από τα 830 ευρώ στα 870-880 ευρώ, αφορά τα μικτά ποσά. Οι καθαρές αποδοχές χωρίς τριετίες θα κυμαίνονται κοντά στα 742 ευρώ. Επιπλέον, λόγω της αλλαγής κλιμακίων φορολόγησης, οι εργαζόμενοι που θα δουν αύξηση θα πληρώνουν υψηλότερους φόρους, με αποτέλεσμα το όφελος από την αύξηση να μειώνεται σημαντικά. Συγκεκριμένα, οι άγαμοι ή τα ζευγάρια χωρίς παιδιά που θα δουν αύξηση στα μικτά τους εισοδήματα, θα κληθούν να πληρώσουν σχεδόν διπλάσιους φόρους.

Ψέμα 2ο: Οι αυξήσεις των μισθών από το 2019 έως σήμερα ξεπερνούν το ύψος του πληθωρισμού

Η αλήθεια:

Παρά τις αυξήσεις των αμοιβών τα τελευταία χρόνια, ο πληθωρισμός έχει υπερβεί τις αυξήσεις αυτές, με αποτέλεσμα τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένων να μειώνονται. Ειδικά για τα πιο οικονομικά ασθενή στρώματα, οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και της στέγασης τα τελευταία χρόνια είχαν αρνητική επίδραση στα πραγματικά εισοδήματα. Η αύξηση των τιμών σε τρόφιμα και στέγαση ξεπέρασε το 30% και το 17% αντίστοιχα, αφήνοντας τους μισθωτούς με μειωμένα πραγματικά εισοδήματα.

Ψέμα 3ο: Η αύξηση του κατώτατου μισθού αφορά όλους τους εργαζομένους

Η αλήθεια:

Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν επηρεάζει παρά το 24% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων δεν θα δει καμία αύξηση, καθώς πολλοί βρίσκονται εκτός των κατώτατων ορίων μισθών ή δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ σημαντική για μία μικρή μερίδα εργαζομένων, δεν έχει το ίδιο αντίκτυπο για τους περισσότερους.

Ψέμα 4ο: Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει όλα τα μισθολογικά κλιμάκια

Η αλήθεια:

Η Ελλάδα παραμένει πίσω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στον τομέα της κάλυψης εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με ποσοστό μόλις 25,8%. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν αφορά μεγάλο ποσοστό εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, και η πλειοψηφία δεν επωφελείται από τη βελτίωση των συνθηκών των εργασιακών σχέσεων που θα μπορούσαν να προκύψουν από τέτοιες αυξήσεις.

Ψέμα 5ο: Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για την χορήγηση 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο

Η αλήθεια:

Αν και η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να ζητούν την επαναφορά αυτών των μισθών, καθώς οι αμοιβές τους παραμένουν χαμηλές. Η έλλειψη των επιπλέον αυτών μισθών οδηγεί σε δυσκολίες στην καθημερινότητα των δημόσιων υπαλλήλων, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες.

Ψέμα 6ο: Η ανεργία μειώνεται στα επίπεδα του 2008

Η αλήθεια:

Αν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν μείωση της ανεργίας, το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι η αγορά εργασίας δεν είναι ακόμη επαρκώς βιώσιμη. Οι κενές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα παραμένουν σημαντικές, ενώ η χώρα χάνει ετησίως δισεκατομμύρια ευρώ από τις χαμένες εισφορές και φόρους λόγω των κενών θέσεων.

Ψέμα 7ο: Οι εργαζόμενοι θα δουν άμεσα την αύξηση στις αποδοχές τους και να καταπολεμάται η ευέλικτη εργασία

Η αλήθεια:

Η εργοδοτική αυθαιρεσία εξακολουθεί να είναι έντονη στην Ελλάδα, παρά την ύπαρξη κατώτατου μισθού. Οι εργοδότες συνεχίζουν να παρακάμπτουν τη νομοθεσία, μέσω πρακτικών όπως η επιστροφή δώρων, η αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία και η εκμετάλλευση των mini jobs. Αυτές οι πρακτικές καταστρατηγούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, αφήνοντας τους χωρίς την προστασία που θα έπρεπε να έχουν.

* Δικηγόρος – Εργατολόγος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 31/03

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΣΕΠ
ΑΣΕΠ: Αύριο η υποβολή δικαιολογητικών για μόνιμες προσλήψεις σε ΚΕΠ και φορείς του υπ. Υγείας
ΑΣΕΠ: Δικαιολογητικά για μόνιμες θέσεις σε ΚΕΠ και φορείς του υπ. Υγείας
ΑΣΕΠ: Αύριο η υποβολή δικαιολογητικών για μόνιμες προσλήψεις σε ΚΕΠ και φορείς του υπ. Υγείας
laptop_pc_tilekpaideusi_mathitew.jpg
e-εγγραφές: Επιστολή προς τους γονείς για τις εγγραφές μαθητών στα Λύκεια
Επιστολή προς τους γονείς για τις εγγραφές-ανανεώσεις εγγραφών-μετεγγραφές των μαθητών/τριών στα Δημόσια Λύκεια
e-εγγραφές: Επιστολή προς τους γονείς για τις εγγραφές μαθητών στα Λύκεια